Sněmovna se bude zabývat zvýšením bezpečnosti záchranářů

Příštích 14 dnů napoví, zda politici vyslyší volání zdravotníků, hasičů a dalších záchranářů po zvýšení jejich bezpečnosti. Na pořad schůze Poslanecké sněmovny, která má začít v úterý, se totiž dostane návrh stínového ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který chce tvrdší tresty pro násilníky útočící na záchranáře.

Návrh reaguje na fakt, že zejména lékaři, kteří pomáhají v terénu, se v posledním roce opakovaně stali obětí brutálních útoků, často ze strany opilců. Cílem jejich fyzických útoků se stávají i hasiči. Langer chce napadeným záchranářům pomoci tím, že soudy by při trestání násilníků mohly považovat za přitěžující okolnost právě to, že napadnou profesionální, ale i náhodné záchranáře. Langer odůvodnil svůj návrh tím, že teď nejsou dostatečně chráněni.

Vláda v únoru Langrův návrh nepodpořila. Ministerstvo spravedlnosti totiž v připravované komplexní úpravě trestního zákona počítá s jiným řešením takových případů, řekl tehdy novinářům náměstek Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš. Je ale otázkou, zda se všichni vládní poslanci budou postojem kabinetu řídit. Jejich řady totiž nejsou v podobných případech vždy jednotné, takže Langrův návrh by mohl získat podporu i mezi nimi. Proto lze těžko odhadnout, jakou šanci ve sněmovně má.

Iniciativy se mezitím chopili i sami záchranáři. Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz se například před časem rozhodl nečekat na rozhodnutí politiků a uspořádat pro své podřízené kurzy sebeobrany.