Sněžení komplikuje dopravu, nejhorší situace je v Jihočeském kraji

Sníh v noci na sobotu a ráno komplikoval v celém Česku dopravu na silnicích i železnici a přerušeny byly místy i dodávky elektřiny. Například na dálnici D1 na Vysočině vznikla po ranní nehodě kamionu kolona o délce až 20 kilometrů. V Jihočeském kraji vyhlásil hejtman Martin Kuba (ODS) kalamitní stav.

Na různých místech Česka se zastavila vlaková doprava, nejčastěji kvůli pádům stromů na tratě nebo poruchám výhybek. Nejvíce nahlášených problémů na webu Českých drah bylo v Jihočeském kraji. Kvůli sněžení byl přerušen provoz třeba v úseku Tábor – Pelhřimov nebo Ražice – České Budějovice, kde sněžení zastavilo i několik rychlíkových spojů. V úsecích Veselí nad Lužnicí – Lomnice nad Lužnicí, Milevsko – Branice nebo Vyšší Brod klášter – Rožmberk nad Vltavou popadaly na tratě stromy. Problémy kvůli sněžení nebo padlým stromům byly také třeba na tratích Nýrsko – Zelená Lhota v Plzeňském kraji, Dobronín – Jihlava na Vysočině, Poniklá – Jablonec nad Jizerou v Libereckém kraji či v Praze v úseku Praha-Satalice - Praha-Vysočany.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav. "Máme na silnicích veškerou techniku silničářů, ale tím, že sněžení neustále pokračuje, tak se ukazuje, že přes veškeré nasazení našich techniků už není úplně možné udržet všechny silnice sjízdné," řekl Kuba ČTK kolem 08:00. Některé silnice v kraji podle něj dnes nebudou sjízdné a budou výluky ve veřejné dopravě - jak drážní, tak autobusové.

V jižních Čechách napadlo v noci podle silničářů místy až tři čtvrtě metru sněhu. Řekla to ČTK ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.