Snížení ratingu ČR je signálem stavu veřejných financí

Snížení ratingu České republiky přední mezinárodní ratingovou agenturou Standard and Poor's je významným signálem, že veřejné finance země nejsou v pořádku. Novinářům to řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. "Od roku 1990 se náš rating spíše zvyšoval, takže to, že se vydáváme opačným směrem, je hodně nepříznivý signál," dodal.

Tůma dále uvedl, že je pro radikálnější reformu veřejných financí, než jakou navrhuje vláda premiéra Stanislava Grosse. Podotkl však, že jde o pohled ekonoma. "Já nehodnotím politický kontext, co vláda dokáže prosadit a jakou má politickou sílu, což je druhá věc," řekl novinářům po svém vystoupení v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Rovněž prezident Václav Klaus v diskusním pořadu Sedmička na TV Nova označil snížení ratingu za "nemilou zprávu". "To je signál do celého světa, ne nijak velkolepý, ne nijak dobrý," řekl. Zdůraznil, že snížení ratingu povede ke zvýšení sazeb, což prodraží splácení dluhů. "Čili budeme například splácet více, budeme platit vyšší úroky," dodal.

"Ty světové agentury reagují na to, že Česká republika se nepostavila zatím jasně, důrazně, zřetelně ke svému dluhu, k deficitům státních rozpočtů, k nárůstům státního dluhu a přestávají nám to promíjet," prohlásil Klaus.

Po skončení pořadu prezident novinářům řekl, že považuje za důležité, že tento signál nebyl vyslán žádným českým politikem, opozičním, neopozičním, který by byl okamžitě napadán z toho, že má své osobní, zvláštní zájmy, že tento signál byl vyslán světovou nezávislou ratingovou agenturou, která zrovna tak hodnotí Itálii, jako Brazílii, Kanadu jako Chile.

Ministerstvo financí je ale opačného názoru. "Nevidíme důvod pro snížení ratingu. Situace veřejných rozpočtů se meziročně zlepšuje," uvedlo v pátek v reakci pro ČTK. Následně dodalo, že reformy musí pokračovat a že ministr financí Bohuslav Sobotka příští týden předloží koaličním partnerům návrhy zajišťující pokles deficitu tak, aby Česko mohlo přijmout euro v roce 2010.