Sobotka i Jahn odmítli sbližování sazeb firemních daní v EU

Francouzský ministr financí Nicolas Sarkozy v úterý u českých politiků nepochodil se svým plánem sblížit firemní daně v Evropské unii. Proti jeho záměru se postavil ministr financí Bohuslav Sobotka i vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Čeští politici však připustili diskusi o harmonizaci daňových základů, aby bylo snazší daně v jednotlivých státech EU porovnávat. "Nepovažujeme za vhodné sbližovat podnikové daně v unii, souhlasíme však s možností harmonizace daňových základů," řekl dnes ČTK Jahn. Nyní má každá země jiný daňový základ a daně se tak jen obtížně porovnávají.

Muž za útok na Afričana černé pleti opět dostal podmínku

Útok na Gambijce černé pleti byl v úterý znovu potrestán podmíněným trestem. Devětadvacetiletý Richard Pittl muže bodl do krku v létě 2001 na pražském Újezdě. Afričan má doživotně ochrnutou polovinu obličeje. Městský soud v Praze uložil podmínku podruhé, podle něj se neprokázal rasový motiv.

"Soud musel vycházet z tvrzení obžalovaného, že zranění způsobit nechtěl, že útočil na rameno ve snaze paralyzovat útok (poškozeného) a nůž sjel a zasáhl krk," řekla soudkyně Hana Hrnčířová. Dvouleté vězení s podmíněným odkladem na maximálně možnou dobu pěti let je podle ní dostatečně výchovným trestem. Pittl s trestem souhlasí, státní zástupce Jiří Bednář si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.