Součková chce vybavit záchranky a hygienu pro krizové situace

Ministerstvo zdravotnictví se musí připravit na řešení krizových situací, zdravotníci na ně totiž zatím příliš připraveni nejsou. Ministryně Marie Součková bude v pondělí informovat vládu o vybavení zdravotnických záchranných služeb a hygienické služby a o stavu logistiky zdravotnictví. Zprávu vytvořila ve spolupráci s krajskými hejtmany, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Mario Böhme.

Zdravotnické záchranné služby jsou od ledna v působnosti krajů. Součková chce dosáhnout jejich srovnatelného vybavení v programu rozvoje a obnovy materiálního a technické vybavení zdravotnictví pro řešení krizových situací.

"Cílem je zabezpečit financování služeb a vypracování standardu vybavení. Na to bude potřeba 916 milionů korun v průběhu let 2004 až 2007," uvedl mluvčí.

Vláda by se rovněž měla zabývat zabezpečením zdravotní péče občanům v krizových situacích, jako jsou přírodní katastrofy a průmyslové havárie. Logistika zdravotnictví by se podle mluvčího měla řešit v programu podpory rozvoje a obnovy materiálního a technického vybavení zdravotnictví pro řešení krizových situací, který je rozložen na léta 2004 až 2007.