Soud bude pokračovat v líčení o obnovení Kajínkova procesu

Plzeňský krajský soud bude v úterý pokračovat v líčení o obnovení procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. Soud o tom jednal už v květnu, kvůli nemoci Kajínkova advokáta ale líčení odročil. Prvním svědkem by měl být Vojtěch Pokoš. Ten před lety u soudu tvrdil, že to byl Kajínek, kdo střílel po něm, jeho bratrovi Juliánovi a Štefanu Jandovi. Kajínkova obhajoba se domnívá, že nyní Pokoš svou výpověď před soudem změní.

Kajínek byl k doživotí odsouzen v červnu 1998 za to, že zastřelil Jandu, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Kajínek svou vinu vždy popíral. Jeho advokát nyní tvrdí, že má nové důkazy o nevinně svého klienta. Pokoš přišel k soudu už v květnu, ten jej ale kvůli odročení procesu nevyslechl. Když Pokoš svědčil v případu před osmi lety, otočil se v soudní síni a ukázal na Kajínka se slovy: "To byl on, který na nás střílel. Záměnu vylučuji." Jednání je nařízeno do čtvrtka.

Předseda senátu Tomáš Bouček udělá podobné opatření proti přeplnění soudní síně jako při minulém jednání. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří budou mít vstupenky. Tyto lístky, na nichž je vyznačen den jednání, budou předtím k dispozici u justiční stráže. "Ze strany soudu nejsou žádné další zvláštní požadavky na bezpečnostní opatření," řekl ČTK předseda senátu. Vězeňská služba svoje bezpečnostní opatření neupřesnila. Lze však předpokládat, že budou opět přísná. Svědci, kteří byli vyslechnuti při minulém jednání, svědčili v Kajínkův prospěch. Šlo ale o svědky, které navrhl obhájce. Poté, co nyní soud vyslechne další svědky, zhodnotí, zda se v kauze objevily nové důkazy a zda je možné řízení obnovit. Pokud by nový proces zamítl, může Kajínek podat stížnost k Vrchnímu soudu v Praze.