Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení

Soud poslal manžele Kateřinu a Petra Kottovy na 7,5 roku do vězení za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha. Machinace s tendry prý organizovali. Žalobce jim navrhoval až devítileté tresty. Na vyhlášení rozsudku nepřišli, z jednání se omluvili. Podle soudu by měli přijít také o peníze a cenné papíry, které se našly u nich doma. Celkem jde o více než 20 milionů korun. Rozsudek Krajského soudu v Praze není pravomocný a lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu. Kottovy zakázky údajně ovlivňovali ve prospěch předem domluvených firem s vědomím Ratha. Trojice lékařů vinu od začátku odmítala. Podle Ratha nebylo možné zakázky ovlivnit, protože byly vícenásobně kontrolované.

Podnikatelka Ivana Salačová dostala od soudu v kauze exposlance Davida Ratha tříletý podmíněný trest a peněžitý trest ve výši jeden milión. Soudce vyhověl návrhu žalobce a uznal ji jako polupracující obviněnou, protože se jako jediná přiznala. Salačová rozhodnutí vyslechla na místě, většina dalších obžalovaných se z vyhlášení rozhodnutí omluvila.

Odsouzení manželů Kateřiny a Petra Kottových vnímá David Rath jako "politický monstrproces". Považuje to za výraz soudcova ignorování důkazů, ty totiž podle něj svědčí o opaku. Rath ČTK řekl, že pokud jeho věc zůstane u stejného soudce, očekává obdobný trest.