Výbor doporučil sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Ratha

Foto: ČTK

Poslanec ČSSD David Rath, který je obviněný z korupce, se zúčastnil jednání se členy sněmovního mandátového a imunitního výboru. Ti doporučili potvrdit sněmovně jeho stíhání. Setkání se nekonalo ve věznici, ani v Poslanecké sněmovně, ale ve středisku ministerstva vnitra na pražském Břevnově. Definitivní rozhodnutí o tom, zda sněmovna povolí stíhání Davida Ratha, padne na nejbližší schůzi, zřejmě 5. června.

David Rath
Nejdřív krátce připomeňme o co v kauze jde. Protikorupční policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku. Obvinění policie podle serveru Aktuálně.cz rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice. Spis doplnila také o odposlech rozhovoru o předání peněz. Jak píše deník Insider případ dal loni v listopadu do pohybu bývalý policista, který je dnes soukromý detektiv a zastupoval zájmy zatím neznámého klienta.

Eskorta s Davidem Rathem vyrazila z vazební věznice v Litoměřicích už brzy ráno. Členové mandátového a imunitního výboru nejdřív zahájili debatu ve sněmovně. Podle informací ČTK zhlédli i videozáznam z Rathova zadržení. Pak odjeli na setkání. Jak řekl před jednáním v České televizi poslanec ODS Marek Benda, vystoupení na výboru umožňuje obviněnému zákonodárci zákon:

Sněmovní mandátový a imunitní výbor,  uprostřed jeho předseda Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Musíme jeho práva poměrně přesně zachovávat, aby nemohlo pak v nějaké fázi procesu být řečeno: ale oni mu nedali dostatečné právo na obhajobu. To jsou nebezpečné věci, neradi bychom se dopustili chyby, která by posléze znamenala, že ten proces dopadne jinak, než by dopadnout měl."

Jednání výboru bylo neveřejné a jednání s Davidem Rathem skončilo po více než dvou hodinách. Bývalý středočeský hejtman již dříve uvedl, že se stal obětí policejní léčky a politické msty. Do obhajoby přibere dalšího advokáta. Hovoří se o Kláře Samkové. Podal také ústavní stížnost proti rozhodnutím spojeným s vyšetřováním korupce a uvalením vazby. O rozruch v případu se postaral i právník František Šejnost, který uvedl, že ho v pondělí napadli dva mladíci a zranili ho na hlavě. Chtěli po něm, aby se neangažoval v Rathově kauze.

Poslanci se kauzou musí zabývat, neboť David Rath sice odešel z ČSSD, krajského zastupitelstva a vzdal se i funkce hejtmana, mandát poslance si však ponechal. Dá se čekat, že bude chtít vystoupit na jednání sněmovny, která o něm bude rozhodovat. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v České televizi dodal, že se mandátu podle současných pravidel ani vzdát nemůže.

Před začátkem jednání,  foto: ČTK
"Znamenalo by to buď návštěvu notáře ve vězení, což je samo o sobě komplikované a nebo jeho vystoupení na půdě poslanecké sněmovny za řečnickým pultíkem. Já pevně doufám, že pokud David Rath využije svého práva vystoupit před poslaneckou sněmovnou, tak kromě své obhajoby, kterou nebochybně bude chtít, aby tady zazněla, tak závěrem se vzdá svého poslaneckého mandátu. Považoval bych to za nejlepší řešení pro budoucí situaci."

Proti tomu, aby David Rath ve sněmovně vystoupil, je například Stanislav Křeček z ČSSD:

"Nedělejme z poslanců nějaké nedotknutelné krávy posvátné. Vazba omezuje každého, proč by se to nemělo týkat poslance? Ústavní soud se již k tomu jednou vyjádřil. Řekl, že není povinností sněmovny upravovat své řízení tak, že by to vedlo k destrukci jednání sněmovny."

Jeroným Tejc
Jeroným Tejc však namítá:

"Těžko mu v tomto právu, které soud jasně garantoval, bránit. Myslím si, že není možné považovat Davida Ratha za masového vraha, který proskočí oknem, slaní se a po střechách malostranských budov opustí Českou republiku."

Je spíše otázkou pro Vězeňskou službu a Kancelář Poslanecké sněmovny, jak vystoupení vazebně vězněného poslance ve sněmovně zajistí. Mezi tím se středočeští radní rozhodli, že zůstávají ve funkcích. O velikém zájmu o tento případ svědčí i rozporuplná diskuse na internetových serverech.

"My nejsme soud a my těžko můžeme posoudit, zda to byla léčka, nebo zda to bylo oprávněné či neoprávněné. V této věci by imunita podle mého názoru poslance chránit neměla,"

dodal v České televizi ještě před jednáním Jeroným Tejc.