Soud: postup ministerstva v kauze katarského prince byl nezákonný

Ministerstvo spravedlnosti postupovalo nezákonně, když rozhodlo o předání případu katarského prince do jeho rodné země. Městský soud v Praze potvrdil právní názor Obvodního soudu pro Prahu 2. Katarský princ Hámid bin Abdal Sání je v Česku souzen za sex s nezletilými. "Postup ministerstva spravedlnosti nebyl v souladu se zákonem," citovala dnes usnesení městského soudu předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová. Potvrdila tak, že městský soud Sáního nepustil z vazby a rozhodl, že případ nebude odejmut ani Obvodnímu soudu pro Prahu 2, ani senátu Křikavové.

Obhájce Sáního Josef Lžičař již dříve řekl, že pokud městský soud podpoří názor soudu nižšího stupně, zvítězí soudržnost soudů nad zákonem. Je proto připraven podat ústavní stížnost. "K Ústavnímu soudu to mělo jít hned, soudkyně měla přerušit řízení a vyžádat si jeho názor," uvedl Lžičař.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) rozhodl o předání případu do Kataru bez předchozího návrhu soudu. Po soudu pak žádal, aby Sáního pustil z vazby. Křikavová to odmítla s tím, že ministr takto postupovat nemůže. Také podle městského soudu nemůže samo ministerstvo soudu věc odejmout a předat ji do ciziny. Takový postup by podle něj byl v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Němcův úřad již dříve uvedl, že předání věci do Kataru bez návrhu soudu umožňuje trestní řád. Odvolal se přitom na slova soudce Nejvyššího soudu a autora trestních zákonů Pavla Šámala. Podle něj nemá soud žádný prostředek, jak by mohl rozhodnutí ministra odmítnout.