Soud přiznal 2,5 milionu korun jako odškodnění za poškození mozku

Karel Martinák (uprostřed) po soudním přelíčení u Krajského soudu v Ostravě, foto: ČTK

Dva a půl milionu korun jako jednorázové odškodnění a šest tisíc korun jako doživotní rentu - takovou satisfakci přiznal v úterý Krajský soud v Ostravě Karlu Martinákovi ze Vsetínska. Lékaři nemocnice ve Frýdku-Místku mu totiž před sedmi lety při běžné operaci způsobili těžkou újmu na zdraví. Více se dozvíte od Mileny Štráfeldové:

Karel Martinák  (uprostřed) po soudním přelíčení u Krajského soudu v Ostravě,  foto: ČTK
Operace nosní přepážky, na kterou dvacetiletý automechanik Karel Martinák do nemocnice šel, je vcelku banální. Chtěl se jen zbavit chronické rýmy. Kvůli léku, který lékaři použili při anestézii, však upadl do komatu:

"Tenkrát si to člověk ani tak neuvědomoval, protože jsme vůbec nevěděli, jak dlouho to bude trvat. On byl vlastně dva měsíce v bezvědomí,"

říká dnes jeho matka Eva Martináková. Karel Martinák po operaci z nemocnice odešel jako těžký invalida, s trvalým poškozením mozku a bez jakékoli naděje na zlepšení. Potřebuje stálou pomoc svých blízkých:

"Ať už třeba nachystat jídlo, oblečení... Sám doma celý den nemůže být, musí mít pořád nějaký dozor."

Martinákovi proto nemocnici zažalovali a jako odškodnění chtěli 18 milionů korun. Okresní soud ve Frýdku-Místku jim ale loni přiznal jen milion a doživotní rentu ve výši šest tisíc korun měsíčně. Obě strany se však odvolaly ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten v úterý rozhodl, že nemocnice musí kromě doživotní šestitisícové renty vyplatit Karlu Martinákovi dva a půl milionu. Podle soudkyně Šárky Neuwirthové jde o průlomové rozhodnutí, protože doposud pacienti vysoudili daleko menší částky.

"My jsme přiznali padesátinásobek základního bodového ohodnocení. Tam je objektivní odpovědnost za použití té látky při anestézii. To znamená, že pokud taková látka byla použita a dojde ke vzniku škody, tak je to objektivní odpovědnost. Tam není třeba právní odpovědnosti ani zavinění."

S tím ale nesouhlasí právní zástupce nemocnice Josef Bohdan:

"Je to precedens, který uznal nemocnici odpovědnou za škodu na zdraví přesto, že nebylo prokázáno žádné pochybení ze strany zdravotnického personálu, a přesto, že nebyla zjištění příčina poškození zdraví pana Martináka. Nemocnice je na základě tohoto verdiktu povinna náhradu škody zaplatit. Určitě budeme zvažovat dovolání k Nejvyššímu soudu."

Advokátu Martinákových Věroslavu Alanovi se ale nelíbí, že nemocnice za stav jeho klienta odmítá přijmout odpovědnost:

"Jejich chování připomínalo, že se z něj vytratila lidskost. Že tam bylo pochybení, o tom není nejmenších pochyb. A setrvávat na tom, že postupovali správně, to je skutečně hanebné. Nemocnice je povinna poskytovat zdravotní péči na nejvyšším stupni vědeckého poznání. A mému klientovi ji poskytli na nejnižším stupni vědeckého poznání."

Případ Karla Martináka však není v poslední době ojedinělý. Škola v Cizkrajově na Jindřichohradecku musí zaplatit 15 milionů korun dvanáctiletému chlapci Filipu Němcovi, který se v roce 2003 kvůli nepozornosti učitelů málem utopil na školním výletě. Kvůli poškození mozku ochrnul a v bezvědomí je odkázán na cizí pomoc. Prostějovská nemocnice by měla částkou 16 milionů korun odškodnit čtyřletého chlapce. Jako novorozenci se mu na chvíli zastavilo srdce a na chvilku přestal dýchat. Dnes je těžce postižený.