Soud s komunistickými funkcionáři a členy StB - akce Asanace

StB

V pondělí začal v Praze soudní proces s pěti bývalými vysokými funkcionáři předlistopadového ministerstva vnitra a komunistické Státní bezpečnosti. Mezi obžalovanými je i bývalý československý ministr vnitra Jaromír Obzina. On a dalších 17 bývalých příslušníků se bude zodpovídat za akci Asanace, která byla zaměřena na šikanování disidentů. Více Jaromír Marek.

Během hlavního líčení, které je naplánováno do 11. prosince, má soud vyslechnout asi 60 svědků, a to jak z řad bývalých příslušníků StB, tak také z řad poškozených. Co vlastně byla akce Asanace? Více Jan Srb, mluvčí Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu.

"Tato akce byla zaměřena v celé republice proti signatářům a sympatizantům Charty 77. Státní moc zjistila, že nemá jinou zbraň proti odpůrcům režimu, než je donutit opustit republiku. Celá akce trvala sedm let, od konce roku 1977 do roku 1984."

StB




Asi ve třiceti případech byla akce Asanace úspěšná. Po psychickém i fyzickém nátlaku odešel do ciziny například současný vrchní pražský rabín Karol Sidon, zpěvák Jaroslav Hutka nebo herec Pavel Landovský. Nátlaku naopak odolali Petr Cibulka nebo hudebník Mejla Hlavsa. Na praktiky Státní bezpečnosti vzpomíná někdejší přední disident, dnes biskup, Václav Malý.

"Především chtěli znepříjemnit život a to nejrůznějším způsobem. Povolávání na výslechy bez jakéhokoli důvodu nebo zavírání na 48 hodin do vězení (zejména v době svátků jako byl 25. únor, 1. a 9. květen apod.). Ale byly i jiné způsoby, když se někde lidé sešli, Státní bezpečnost vtrhla do bytu a zadržela všechny přítomné, výslýchala je a mnozí skončili na policii opět na 48 hodin. Mnohdy byl psychický nátlak doprovázen i fyzickým násilím."

Proces s organizátory akce Asanace patří mezi největší případy, které se Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu podařilo dotáhnout do konce. Na jeho vyšetřování pracoval plných pět roků. Pokračuje mluvčí Jan Srb.

"Dnes stane u Obvodního soudu v Praze 6 pět obžalovaných, mezi nimi bývalý federální ministr vnitra a spis dalších třinácti obžalovaných, kteří ještě půjdou k soudu (bývalí krajští náčelníci StB pro boj s vnitřním nepřítelem), je už hotový a půjde na státní zastupitelství a v nejbližších dnech i k soudu."

Všichni obžalování jsou obviněni ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Za to jim hrozí pět, případně až deset roků vězení.