Soud vynesl první rozsudky v kauze s lehkými topnými oleji

První rozsudky v případu vražd souvisejících s miliardovými daňovými podvody s lehkými topnými oleji vynesl v úterý Městský soud v Praze. Za vraždu a přípravu další dostalo pět z osmi obžalovaných nepodmíněné tresty od deseti do třinácti a půl let. Celou kauzu sledoval Josef Kubeczka.

Na první pohled se může zdát, že jde o čistě kriminální záležitost. Ve skutečnosti mají vraždy, výbuchy či zastrašování velmi podstatný motiv - miliardové částky. Vykutálení obchodníci totiž před časem přišli na nápad, jak obrat stát o velké peníze vcelku jednoduchým podvodem s využitím nedokonalosti nově zaváděného daňového systému. Všimli si totiž, že daňové odvody státu za dovážené lehké topné oleje byly tehdy mnohem nižší než u nafty. Proto na celnici deklarovali importovanou naftu jako lehký topný olej, odvedli nízkou daň a naftu pak prodávali za obvyklou cenu. Zisky měli přímo pohádkové. Odhaduje se, že celkem připravili stát na daních o 40 až 60 miliard korun. Když se pak struktura podvodnických gangů začala rozpadat, přišly na řadu kriminální činy, včetně vražd.

A právě v úterý pražský městský soud ukončil kauzu vraždy obchodníka s lehkými topnými oleji Lubomíra Holého. Radek Jašek, který podnikatele v jeho pražském bytě před šesti lety zastřelil, půjde do vězení na 13 let. Trest o půl roku vyšší si odnesl vlivný podnikatel ze Šumperska Milan Šišma, který si vraždu objednal. Dvojice Jiří Večeř - Pavel Straka, zprostředkovatelé likvidace Holého, stráví ve vězení 12 let. S desetiletým trestem odešel od soudu další šumperský podnikatel Vratislav Kutal, který plánoval vraždu novináře, jež se zabýval obchody s lehkými topnými oleji. Další tři obžalovaní, kteří měli na svědomí výbuchy a jiné trestné činy, jež s kauzou souvisely, dostali podmíněné tresty. Podle předsedy trestního senátu Luboše Vlasáka se ale někteří proti rozsudku na místě odvolali: Možnost odvolání zváží i státní zástupce Jiří Bednář, který byl spokojen pouze z trestem pro Jiřího Večeře: Manželka zavražděného podnikatele odmítla komentovat rozsudky, které ještě nejsou právomocné. Vzhledem k odvoláním bude mít rozhodující slovo Vrchní soud.