Sparta končí v Lize mistrů

Во вторник «Спарта» проиграла на своем поле турецкому «Фенербахче» со счетом 0:1 (Фото: ЧТК)

Tragédie na pražské Letné. Tak by úterní fotbalové utkání mezi Spartou a Fenerbahce Istanbul na letenské Toyota Areně mohli nazvat sparťanští fanoušci. Sparťan Radek Kováč vstřelil jediný gól utkání, bohužel ale do vlastní branky. Sparta se tak rozloučila s evropskými poháry. Utkání sledovala Lenka Jansová.

"Liga mistrů zapomenuta. Sparta mistrem, Straka bohem." Tak to vzkazovali sparťanští fanoušci svému fotbalovému mužstvu, které si teď jednoznačně klade za cíl vyhrát českou první ligu, a jeho trenérovi Františku Strakovi po prohraném utkání. Podle trenéra Sparta v úterním utkání zaostala za výkony, které předvedla v posledních zápasech Ligy mistrů, i když měla řadu gólových šancí. Přiznal, že se opakují individuální chyby a že mužstvo nedokáže potrestat chyby soupeře:

"Pro mě je to obrovské zklamání. Musím to přiznat, protože jsem čekal, že budeme mít lepší výsledky, bohužel jeden bod je hodně málo. Dokonce jsem se někde dozvěděl, že je to v historii vůbec nejslabší výsledek Sparty... Za hráče i za sebe se omlouvám všem fandům, že nám to nevyšlo."

O výsledku utkání rozhodla vlastní branka, kterou si po nedorozumění s brankářem Jaromírem Blažkem dal stoper Radek Kováč. Vina podle trenéra ale nebyla na Kováčově straně:

"To musí vzít na sebe Jarda Blažek, protože jestli jde brankář do vyrážení a trefí našeho hráče a od něho jde balon do brány, tak se stala chyba ve špatné komunikaci. Kdyby Jarda Kováč neskákal do balonu, tak by Jarda Blažek určitě míč zasáhl daleko lépe. Na druhou stranu kdyby Jarda Blažek nevycházel z brány, tak Kováč míč prodloužil a šel do zámezí. Bohužel selhala komunikace obou dvou hráčů. Jsme jenom lidi, Jarda může udělat chybu, ale také nám v tomhle utkání vychytal další šance."

Jaromír Blažek, který si z utkání odnesl aspoň křišťálový míč, cenu diváků České televize pro nejlepšího hráče zápasu, hovořil o nešťastném gólu zklamaně:

"Radka jsem ani pořádně neviděl, sledoval jsem dráhu míče a až v poslední chvíli jsem viděl, že do toho jdeme oba... Je to škoda."

Sparta si asi štěstí vybrala v loňské sezóně, kdy postoupila do osmifinále Ligy mistrů. V posledním svém utkání letošní Ligy mistrů bude v Lyonu bojovat 8. prosince už jen o čest a vylepšení pošramoceného českého postupového koeficientu pro příští léta.