Trenér fotbalové Sparty František Straka: "Přál bych si vždycky tolik diváků jako na utkání s Manchesterem"

František Straka, foto: www.sparta.cz

Jen málo chybělo k tomu, aby Sparta minulé úterý na Letné porazila podle světového žebříčku fotbalových klubů nejlepší mužstvo na světě - Manchester United. Nejbohatší klub světa se v Praze moc neprosadil a domácí tým hrál na úplně vyprodaném stadionu vynikající fotbal. A za remízu 0:0 získal první bod v letošní Lize mistrů. V pravidelné sportovní rubrice se vracíme k utkání Sparta Praha - Manchester United a přinášíme rozhovor s trenérem Sparty Františkem Strakou.

V čem podle Vás hlavně spočíval velký úspěch Sparty?

"Jednak to byla kvalita taktiky, kterou jsme zvolili, taktika byla naprosto správná. Ale trenér může dát spoustu rad... hráči musí přenést myšlenky trenéra na hřiště. Jsem z tohoto pohledu opravdu velice spokojený, protože hráči si vzali rady a taktiku k srdci a efektivně splnili, co splnit měli. Mrzí mě jenom, že jsme nedali gól."

Co jste hráčům doporučoval, jaká byla Vaše taktika?

"Zhušťovat střed hřiště, vyplňovat křídelní prostory, protože tam byla největší síla Manchesteru. Věděli jsme, že i když nehraje Keane nebo Rio Ferdinand, tak je to mužstvo s obrovskou silou v ofenzivním pojetí hry. Hrál Giggs, hrál Nistelrooij, hrál Rooney, za nimi Heinze jako další křídelní útočník. Pokyny byly každopádně zahušťovat střed, čekat na chybu soupeře, vyrážet do rychlých brejků, pokud možno kombinovat, vzadu hrát jednoduše, těsně bránit Roonyho. Ne ve všech situacích se nám to podařilo, ale to hlavní bylo právě v tomto směru nedat prostor soupeři."

Překvapil vás něčím Manchester United?

"Věděli jsme, do čeho jdeme, nepřekvapil nás v podstatě ničím, ale to mužstvo bude úplně jiné za čtrnáct dní. Nedokážete si představit, jak obrovskou sílu má na Old Trafford. Říkal jsem svým hráčům, že se proti mužstvům, která vyjíždějí právě z Old Trafford ven, britským mužstvům, dá hrát, protože podpora jejich fanoušků není tak významná jako doma. Manchester jsme měli zmapovaný velice dobře a nakonec se to ukázalo i na hřišti."

Diváci České televize označili za nejlepšího hráče utkání Karla Poborského. Prozradíte, jak byste hlasoval Vy v té anketě?

"Stejně."

Potěšilo vás, že bylo vyprodáno narozdíl od utkání s Olympiquem Lyon?

"Moc bych si přál, aby nám diváci chodili v takovém počtu. To si nedovedete představit, co to s námi dělá, co to dělá se mnou, když slyšíte, jak nám Letná tady bouří. Během své hráčské kariéry jsem to zažil i v lize, když nám chodilo klidně pětatřicet tisíc diváků. Bohužel je to potom pro nás veliký smutek, když máme tři čtyři tisíce diváků a komorní prostředí, viz Lyon. To jsme si nezasloužili, ale na druhou stranu fanoušky, kteří jezdí z okolí, a těch má Sparta hodně, naprosto chápu, protože to asi pro ně bylo finančně neúnosné."

Sparta měla v zápase víc gólových šancí. Například trenér anglického mužstva Alex Ferguson přiznal, že měla i tu největší z celého zápasu, a měl na mysli střelu Tomáše Juna. Sparta hrála na jednoho útočníka a nelehký úkol připadl právě Tomáši Junovi. Ten své pocity popsal v České televizi bezprostředně po utkání takto:

Ostravský kapitán Radoslav Látal  (uprostřed) v souboji s Petrem Voříškem  (vpravo) z pražské Sparty,  foto: ČTK
"Taktika byla taková: kluci mě tam měli, jak ze středu, tak ze stran, doplňovat. Myslím si, že to fungovalo dobře. Já jsem se snažil soupeře hodně napadat, takže měli problémy a nerozehrávali asi tak, jak by chtěli, a to myslím bylo také důležité. Doufám, že ještě nějaké body přidáme a určitě jsme jich teď mohli mít víc. Po těch předchozích nezdarech jsme si po tom dobrém výkonu ten bod určitě zasloužili."

Kapitán Sparty Karel Poborský, český rekordman v počtu startů za národní mužstvo, kterého zvolili diváci České televize nejlepším hráčem utkání Sparta Praha - Manchester United, hrál za anglický velkoklub dvě sezony od roku 1996. Přestoupil tam po českém úspěchu na Euru ze Slavie. Po utkání řekl, jestli ho jeho tehdejší působení v Manchesteru během úterního utkání zvlášť motivovalo.

"Musím říci upřímně, že asi ne, protože mám teď poslední dobou dost jiných starostí. Neustále se potýkám se zraněními, takže se spíš soustředím na to, abych se dal pořádně dohromady a v téhle sezóně začal konečně pravidelně hrát."

Karel Poborský ještě ráno před utkáním určitě nevěděl, jestli nastoupí. Definitivně se rozhodl hrát také proto, že chtěl Spartu podržet v tak těžkém zápase.

"Definitivně jsem se rozhodl po ranní rozcvičce a bylo to i z toho důvodu, že jsem cítil na hráčích, že jsou z toho nervózní. Nikdo nevěděl, co můžeme čekat, a byly obrovské obavy... Prostě jsem cítil, že bude dobře, když na hřišti budu. Ale samozřejmě jsem se před zápasem cítil zdráv a byl jsem přesvědčený, že zápas vydržím na sto procent..."

Sparťané sbírají s Františkem Strakou v poslední době úspěch za úspěchem. Kromě zápasu s Manchesterem zvládli bez jediného inkasovaného gólu i další dva těžké zápasy během posledního týdne: velké ligové derby se Slavií a v sobotu šlágr 10. kola na hřišti mistrovské Ostravy. Sparta tak dál vládne nejvyšší české fotbalové soutěži. "Když nezískáme titul, bude to neúspěch," prohlásil její kapitán Karel Poborský.