SPD: Při opatřeních je nutné umožnit fungování obchodů a služeb

Při dodržení preventivních protikoronavirových opatření je potřeba umožnit fungování maloobchodu a služeb včetně gastronomických a otevřít školy pro výuku. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny k vládní žádosti o souhlas s prodloužením nouzového stavu to uvedl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Zopakoval stanovisko poslaneckého klubu, který opět stav nouze nepodpoří.

Plošná opatření podle Okamury nefungují, považuje za nutné zapojit občany jako partnery k řešení situace na základě osobní odpovědnosti za jejich zdraví. Za nutné považuje zajistit dostatek vakcín pro dobrovolné očkování ze všech zdrojů, zdarma poskytnout respirátory FFP2 rizikovým skupinám občanů a též v hromadné dopravě, posílit kapacitu nemocnic využitím lázeňských prostor nebo využít české testy k uživatelsky dobrovolnému samotestování.

Při dodržení jasných preventivních opatření je podle Okamury potřeba umožnit fungování maloobchodu a služeb včetně restaurací. Také apeloval na otevření škol za hygienických opatření a s využitím dobrovolného samotestování.