Spejbl a Hurvínek patří Heleně Štáchové

Práva na loutky Spejbla a Hurvínka patří definitivně ředitelce Divadla S+H Heleně Štáchové. Rozhodl tak ve čtvrtek Vrchní soud v Praze. Pravomocný rozsudek ve sporu Štáchové a Městského ústavu sociálních služeb v Plzni padl po více než osmi letech. Plzeňský sociální ústav ještě může využít mimořádného opravného prostředku a podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ve sporu Divadla a Plzeňského Sociálního ústavu šlo zejména o to, kdo je ve smyslu zákona autorem loutek. Sociální ústav tvrdí, že autorem je jednoznačně Josef Skupa, duchovní otec obou loutek, Štáchová tvrdí, že řezbáři Karel a Gustav Noskovi, kteří jim dali známou podobu. Dramaturgyně Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová netají radost nad rozsudkem:

"Máme obrovskou radost. Sešlo se to tak krásně, že Hurvínek měl nedávno osmdesáté narozeniny a on vlastně díky tomu, že vyhrál, tak dostal úplně ten nejlepší dárek, jaký mohl, protože se mu prodloužil život, může žít dál. A to je pro nás všechny úžasné."

Myslíte, že by v případě, že by vyhrál plzeňský ústav, že by byla ta tradice ohrožena?

"Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost vidět i návrhy, které oni nám zaslali ještě před tím, než vypukla ta soudní jednání, tak to byly tak neuvěřitelné a absurdní požadavky. Oni si osobovali práva na to všechno i na jména, tak jenom proto, že se divadlo jmenuje Divadlo Spejbla a Hurvínka, tak jsme měli jednorázově zaplatit 400.000 Kč. A oni vlastně chtěli peníze postupně ze všech věcí. Čili ono by to bylo finančně neúnosné, to je jedna věc, a nějaká umělecká produkce, jestli by se o něčem takovém pak dalo ještě mluvit, to bylo až v druhém plánu. Prostě my bychom to za těch okolností nebyli schopni naplňovat a to divadlo by nutně muselo zaniknout."

Plzeňský Městský ústav sociálních služeb se odmítl k podstatě sporu vyjádřit. Na otázku, čím podpírají svoje právo na postavičky, ředitel Vladimír Chuchler řekl:

"Ten spor se táhne osm let, myslím, že o sporu bylo napsáno dost, opravdu já se k tomu nebudu vyjadřovat do doby, než bude sepsán rozsudek. Jinak rozhodnutí soudu v současné době respektuji."

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová v úterý před vynesením rozsudku Radiu Praha řekla, proč je pro ni důležité, aby ochranná známka na postavičky zůstala jí, a tedy divadlu.

"Já se jí musím touhle nechutností nejenom probírat, ale já ji musím přežít. A ještě se musím snažit, abychom to vyhráli, protože už nejde o mně, ale jde o to divadlo a o spoustu lidí, kteří toho Spejbla s Hurvínkem mají rádi. A já cítím obrovskou povinnost to uchovat."

Polovička slavné dřevěné komické dvojice, Spejblův syn Hurvínek oslavil na začátku května osmdesáté narozeniny. V nedělním magazínu Radia Praha budeme s Helenou Štáchovou a Denisou Kisrchnerovou hovořit o historii a tradici této známé a oblíbené postavičky.