Špidla stále přesvědčen, že vznik koalice byla správná koncepce

Odstupující premiér Vladimír Špidla je přesvědčen o tom, že vznik koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU před dvěma lety byla správná koncepce. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ale přiznal, že se mu v sociální demokracii nepodařilo obhájit názor, že vznik této koalice má politickou logiku a je prospěšný pro Česko i ČSSD.

"Nakonec v delší perspektivě se ukáže, že tato koncepce byla správná. Že byla v určitý okamžik poražena, to je jiná věc," řekl, aniž by chtěl jakkoli komentovat současné vyjednávání o nové vládě. Špidla řekl, že vytvoření koaliční vlády, která se ve sněmovně opírala o většinu 101 hlasů, byl docela komplikovaný a důležitý krok, který v době povodňových balíčků utrpěl "poměrně vážným napětím a vážnými rozpory". Od té doby se Špidla snažil přesvědčit sociální demokracii, že toto uspořádání má politickou logiku a je správné a prospěšné pro Česko a sociální demokracii.

Špidla narážel na události z konce léta 2002, kdy zemi postihly záplavy. Vláda na ně reagovala úspornými opatřeními a daňovými změnami, jejichž část ale parlament nepřijal, neboť se proti nim postavila tehdejší unionistická poslankyně Hana Marvanová. Při těsné většině dvou hlasů nad opozicí byl její postoj pro vládu zničující, což jí osobně a také celé unii někteří sociální demokraté dodnes nezapomněli.

Špidla v neděli řekl, že vláda tehdy "absolvovala poměrně velké vnitřní napětí". "Dlouhodobě to podrylo určitou důvěryhodnost uvnitř sociální demokracie pro koalici, kde Unie svobody byla chápaná jako velmi nejistý a možná až příliš průrazný partner. A mně se nepodařilo sociální demokracii přesvědčit, že tomu tak není. Reálně tomu tak nebylo, ale ten obraz se vytvářel," uvedl.

Na dlouhodobé problémy uvnitř US-DEU poukázal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, když v diskusním pořadu televize Nova Sedmička odpovídal na dotaz, kdo zavinil pád Špidlova kabinetu. "Nelze hovořit o vině a nevině. Věci mají svoje souvislosti, můžeme začít Hanou Marvanovou a jejím hlasováním na počátku této koalice," řekl. Škromach také uvedl, že v době, kdy Ústřední výkonný výbor ČSSD rozhodl minulou sobotu o konci vlády, už z unie odcházeli poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz, a koalice tak už neměla jistotu většiny v Poslanecké sněmovně.

Naopak zástupci lidovců a Unie svobody-DEU v pořadu, hejtman Roman Línek a poslanec František Pelc, považovali vládní krizi za vyvrcholení vnitřních sporů v ČSSD.

Dosavadní výsledky práce koaliční vlády Špidla v České televizi hájil. Kabinet podle něj zvládl vstup země do Evropské unie, stabilizoval veřejné finance a důchodový systém, předložil zákony na podporu rodin s dětmi a prosadil nástroje na boj proti šedé ekonomice. Špidla uvedl, že vláda poctivě plnila své programové prohlášení, jehož větší díl splnila.