Špidla věří, že reforma bude schválena tak, že neztratí podstatu

Premiér Vladimír Špidla věří, že reforma veřejných financí bude schválena tak, že netratí svou podstatu, povede ke zlepšení financí a k prosperitě Česka. "Proto to děláme," řekl Špidla ve středu poté, kdy Poslanecká sněmovna ukončila druhé čtení většiny z 11 reformních zákonů včetně nejdůležitějších. Parlamentní debatě na galerii pro hosty i v kuloárech přihlíželi odboráři.

Špidla nechtěl hodnotit jednotlivé pozměňovací návrhy, které poslanci předložili. Důraz položil na to, aby reforma prošla v podobě, na níž se dohodla koalice. "Jsem přesvědčen o tom, že je správné, aby byla schválena v dohodnuté podobě," řekl. Třeba k návrhu unionisty Mariana Bielesze, aby se v prvních třech dnech nevyplácela nemocenská, poznamenal, že není součástí koaličních ujednání.

Špidla a ministr financí Bohuslav Sobotka se shodli, že pozměňovacích návrhů poslanci mnoho nepředložili. "Bude snadné je promyslet, projednat a zaujmout k nim stanovisko," uvedl. Opoziční snahy zablokovat další projednávání reformních zákonů označil za obstrukci. Výslovně kritizoval občanské demokraty a jejich názory. Prohlásil, že ODS je v řadě případů nekompetentní.

Odboráři nechtěli průběh parlamentní debaty podrobněji komentovat, někteří nicméně nebyli příliš spokojeni s tím, že ne všechny jejich návrhy poslanci předložili. Odboráři si pochvalovali, že ve hře jsou návrhy započítat dobu středoškolského studia do odpracovaných let, umožnit ženám s dětmi dřívější odchod do důchodu a zachovat možnost předčasného odchodu do důchodu. Součástí pozměňovacích návrhů je i to, že nemocní lidé by v prvních třech dnech měli i nadále nárok na polovinu příjmu. Vláda chce, aby dostávali jen čtvrtinu.

Odborářům se naopak nelíbilo, že nikdo z poslanců nepřišel s jejich požadavkem, aby daně z příjmů u podnikatelů klesaly pomaleji, než navrhla vláda. "To mě velmi mrzí, protože to byl návrh moudrý a uvážlivý," hájila odborářský návrh mluvčí odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací Alena Vondrová. Špidla ale obhajoval vládní verzi. Ta podle něj umožní zachovat konkurenceschopnost a přispěje k zaměstnanosti.

Odboráři zopakovali, že před příštími volbami by mohli voličům připomenout jména politiků, kteří se na prosazování reformy podíleli. Vondrová uvedla, že někteří odboráři se přišli na dnešní jednání sněmovny podívat se známými šálami s emblémem Českomoravské komory odborových svazů, "aby všem poslancům bylo zřejmé, že jsme tady jakoby jakési memento, vykřičník, jako zástupci veřejnosti".