Sport

Kateřina Neumannová, Foto: ČTK

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, extraliga ledního hokeje, domácí šampionát cyklokrosařů, Tomáš Enge opět ve Formuli 3000 a fotbalové přestupy - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Kateřina Neumannová,  Foto: ČTK
Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila druhá v sobotním závodu na pět kilometrů volnou technikou v Novém Městě na Moravě a vrátila se do čela hodnocení Světového poháru. Neumannovou na Českomoravské vysočině porazila jen Ruska Julija Čepalovová s výrazným náskokem téměř dvaceti vteřin. I proto Kateřina Neumannová nebyla bezprostředně po doběhu se svým výkonem plně spokojena:

"Myslím, že jsem zdaleka nebyla ve své absolutní formě, nejelo se mi tak dobře, jako třeba minulý týden. Hrozně mě bolely nohy, tak že jsem se spíš trápila. Snažila jsem se co nejvíc bojovat a trošku to překousnout. Myslím, že dnes jsem na to vítězství neměla. Doma, když se povede závod na stupně vítězů, tak je to bezvadné. Samozřejmě se ode mně tady hodně čekalo, tak jsem ráda, že jsem, alespoň doufám, nezklamala a lidé viděli pěkný závod."

Kateřina Neumannová  (vlevo),  Foto: ČTK
Trenér české běžkyně Stanislav Frühauf ale úsilí své svěřenkyně ocenil:

"Já myslím, ře jela exkluzivní závod. Čepalovová jela absolutní svoji špičku. Na tom skatu patří do absolutní světové špičky a myslím, že Katka s ní jela rovnocenný závod. Po tom bloku, který jsme absolvovali, myslím, že je to vynikající výsledek."

Mezi muži na trati 10 kilometrů volnou technikou si v Novém Městě pro své druhé vítězství v závodu Světového poháru v kariéře doběhl Ital Fabio Maj. Českým reprezentantům se desítka nevydařila podle jejich představ. Při neúčasti mnoha elitních běžců bodoval pouze sedmnáctý Lukáš Bauer.

V nedělním závodu ve sprintu dvojic vyhrála ruská dvojice Julie Čepalovová, Jevgenije Medveděvová-Abruzovová. V konkurenci dvanácti dvojici obsadila první česká štafeta Kamila Rajdlová, Helena Balatková šesté místo. Mezi muži dominovali Italové Fabio Maj a Freddy Schwienbacher. Ze čtyř českých párů skončili nejlépe Martin Koukal s Ondřejem Bímanem na osmém místě.


O víkendu pokačovala dvěma koly extraliga ledního hokeje. V sobotní dohrávce 39. kola se utkala mužstva na druhém a třetím místě tabulky. Zlín hostil Pardubice, kterým po boji podlehl 2:4. Trenér domácích Zdeněk Venera hodnotil zápas po závěrečném hvizdu rozhodčího takto:

"To byl z našeho pohledu určitě podstatně lepší výkon než v minulém utkání na Spartě. Bohužel, poslední dobou nám nevychází začátky utkání a byl to i dnešní případ. Přes to, že jsme si řekli, že si na to dáme pozor, tak se nám to nepodařilo a ten první gól vždycky mužstvo rozhodí. Musíme věřit, že výkon se bude zlepšovat a že se nám to podaří otočit zase."

Trenér vítězných Pardubic Petr Hemský byl v hodnocení úspěchu svých svěřenců stručný:

"Je radost, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Důležité bylo, že jsme v zápase dali první gól. Další důležitý moment byl na konci druhé třetiny, kdy jsme dali na 3:1. Závěrečnou třetinu už jsme kontrolovali a hráli jsme tak, abychom neobdrželi branku."

V nedělním 40. kole, kterým se extraliga přehoupla do závěrečné čtvrtiny, byly zaznamenány tyto výsledky: České Budějovice - Sparta Praha 3:5, Karlovy Vary - Havířov 2:3 po prodloužení, Znojmo - Plzeň 5:1, Třinec - Vsetín 3:4 po prodloužení, Zlín - Kladno 2:4, Slavia Praha - Pardubice 1:2 a Vítkovice - Litvínov 3:1. V Tabulce vede Sparta před Pardubicemi a Třincem. Poslední je stále Kladno.


Jiří Pospíšil,  Foto: ČTK
Jiří Pospíšil z týmu Author získal v neděli potřetí titul mistra České republiky v cyklokrosu. Na jedenapadesátém šampionátu ve východočeském Hlinsku porazil dva jezdce Budvaru, druhého Martina Bínu a třetího Kamila Ausbuhera. Pospíšil s Bínou si zajistili nominaci na mistrovství světa. Jiří Pospíšil usedl na domácí trůn opět po třech letech po dvouletém kralování Petra Dlaska, jenž v Hlinsku pro zranění nestartoval. Bezprostředně po vítězném dojezdu do cíle ještě udýchany řekl:

"Ten závod jsem si představoval trochu jinak. Říkal jsme si, že pojedu z první pozice, ostatní budouá dělat chyby, bude jim to klouzat, budou padat, ale nějak se to nepovedlo. Kamil Ausbuher jel technicky velmi dobře v zatáčkách a Martin Bína, myslím si, že dost riskoval a vyšlo mu to. Zaplaťpánbůh jsem vyhrál, ale dnes to nebylo podle mých představ."

Na sedmém místě dojela cyklokrosová legenda Radomír Šimůnek starší, pro kterého to byl zřejmě poslední závod na domácích tratích. Po dojezdu nemohla chybět otázka, zda byl se svým umístěním spokojen:

Otec a syn Šimůnkové,  Foto: ČTK
"No, moc ne. Já jsem si myslel tak tajně na třetí místo, ale nevyšel mi začátek. Byl jsme takový zahlcený a pak už jsme se tam nemohl dostat. Když jsme zhruba v polovině závodu viděl, že už dojíždím tu přední skupinu, tak mi spadnul řetěz."

V průběhu závodu se ale snažil pomoci svému synovi Radomíru Šimůnkovi mladšímu:

"Na tehlete trati se moc pomáhat nedá, ale samozřejmě jsem chtěl něco pro něj udělat. Radek pak ale udělal hodně chyb v závěru a to mu asi znemožnilo tam být vepředu."


Přesto, že existovala možnost jet Formuli 1, český automobilový jezdec Tomáš Enge, který jako jediný Čech už za volantem nejrychlejších vozů startoval, bude v letošní sezóně jezdit Formuli 3000 v anglické stáji Arden Intenational. Potvrdil to Engeho manažér Antonín Charouz:

Tomáš Enge,  Foto: ČTK
"To rozhodování bylo těžké, ale vzhledem k tomu, že cíl, který jsme si kdysi dali, aby Tomáš jel Formuli 1, jsme splnili, tak teď jsme si dali nový cíl, aby Tomáš jel Formuli 1 na špičkovém voze a aby dělal co nejlepší umístění. Proto si myslím, že je daleko lepší ta cesta, kterou jsme zvolili, to znamená jet ve špičkovém týmu Formule 3000 a čekat na šanci ve špičkovém týmu Formule 1."

A co na to sám jezdec Tomáš Enge?

"S týmem Arden jsem testoval na konci loňského roku velice úspěšně, tak že pro mně to je motivace vyhrát šampinát. Tato cesta, kterou půjdu v letošní sezóně, je ta nejoptimálnější, nejlepší. Bohužel, jiná možnost, jak se dostat do Formule 1, není."


V domácí první fotbalové lize, která 8. února zahájí svou jarní část, vrcholí přestupová horečka. Z pražské Sparty odešel za obráncem Tomášem Řepkou do anglického West Hamu bránící záložník, slovenský reprezentant Vladimír Labant. Letenské opuští také tvořivý záložník Radek Slončík, který společně se slavistickým obráncem Lubošem Kozlem přestoupil do maďarského celku FC Újpest. Stopér Luboš Kozel změnu přivítal:

"Já jsem byl ve Slavii osm let a proto jsem docela i uvítal tuto nabídku, která byla pro mně velice zajímavá a konkrétní. Proto jsem se rozhodl, že ji budu akceptovat. Smlouvu jsem podepsal s Dozsou Újpest na dva a půl roku. N8vštěva mi jenom potvrdila to, co jsem o klubu věděl, že mají krásný, nový stadión a mají určitě i ambice vrátit se v maďarském fotbalu na výsluní. Já budu jedině rád, když budu při tom, když se to povede."

Minulý týden jsem vás informoval o tom, že Sigma Olomouc vyřadila z kádru bývalého reprezentanta Radoslava Látala, který dlouho působil také v něměckém klubu Schalke 04. Látal byl z přístupu olomouckých činovníků hodně rozladěn, a tak přivítal nabídku Baníku Ostrava, kam bez váhání přestoupil:

"Já jsem strašně vděčný Ostravě, že si mě vybrala a jsem rád, že mohu do Ostravy jít. Chtěl bych pro ni svými výkony přispět k tomu, aby se dostala tam, kde potřebuje. Já jsem jenom rád, že jsem se dostal z Olomouce, protože za tu dobu, co jsem tam byl, toho půl roku, co jsem tam zažil, to jsem nezažil v celé mé kariéře."