Sport

Dva nejpopulárnější sporty v Česku - fotbal a lední hokej - jsou náplní dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Fotbalový blok dnes nezačneme na prvoligových trávníci, protože šesté kolo české nejvyšší soutěže se nehrálo. Bylo posunuto vzledem ke startu národní reprezentace v kvalifikaci na mistroství světa, které bude v roce 2002 hostit Jižní Korea a Japonsko. Po pátečním utkání "jednadvacítky", která přes výborný výkon podlehla stejně starému bulharskému soupeři 1:0, nastoupilo v sobotu reprezentační "áčko" ve třetí kvalifikační skupině v Sofii proti Bulharsku v poněkud pozměněné sestavě. Vyžádalo si to mimo jiné zranění záložníka Liverpoolu Patrika Bergra, či rezignace bývalého kapitána Jiřího Němce, který se s reprezentací už rozloučil. Kapitánskou pásku si proto nasadil záložník římského Lazia Pavel Nedvěd, který minulý týden oslavil osmadvacáté narozeniny. Na jeho výkonu bylo ostatně obojí hodně znát. Navíc všichni hráči chtěli odčinit nevýrazný výkon v přípravném utkání se Slovinskem. Proti značně omlazenému a tím i rychlonohému bulharskému celku hráli s chutí, působili mnohem fotbalovějším dojmem. Akorát s proměňováním šancí byli na štíru. A tak docela vhod přišel v 73. minutě faul v pokutovém území na záložníka lisabonské Benfiky Karla Poborského, který nařízenou penaltu sám proměnil. "Hubené" vítězství 1:0 na půdě soupeře je ale dobrým startem do kvalifikace na světový šampionát. A jak zápas viděl nově zvolený kapitán Pavel Nedvěd?

Tolik nový kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd. Já jen dodám, že dalším kvalifikačním soupeřem českého mužstva bude 7. října v Teplicích celek Islandu.


A nyní už pojďme k lednímu hokeji. Extraliga sice ještě nezačala, ale minulý týden byla k vidění čtyři zajímavá utkání českého národního celku. V úterý vše zahájilo přípravné utkání, které bylo v jistém smyslu odvetou fínále posledního světového šampionátu v Petrohradu - v Brně si to rozdaly celky Česka a Slovenska. Čeští hokejisté předváděli velmi pohlednou, kombinačně napaditou hru, která nesla ovoce - Slováci podlehli jednoznačně 6:1. Utkání bylo poslední prověrkou domácích hráčů před Pohárem České pojišťovny - prvním dílem tradiční Evropské hokejové série, do níž dále patří Švédské hokejové hry, finský pohár Karjala a ruský pohár Baltika, bývalý turnaj listu Izvěstia. Už ve čtvrtek nastoupili ve Zlíně domácí hokejisté proti seveřanům ze Švédska. Hrál se rychlý, kombinační hokej, který se musel líbit. Z české strany však vázlo proměňování šancí. A tak není divu, že čeští obhájci prvenství v loňském turnaji prohráli 2:3.

V pátek měli čeští hokejisté den volna a v sobotu nastoupili proti celku Ruska. A bohužel nutno říci, že situace ze zápasu se Švédy se opakovala - rychlá, pohledná hra se spoustou neproměněných vyložených situací. A zase prohra, tentokrát v poměru 1:2. Čím to? - zeptali jsme se po sobotním utkání s Ruskem ostříleného obránce Jiřího Vykoukala:

Slova Jiřího Vykoukala se v nedělním, posledním zápase turnaje vyplnila. Proti Finsku nastoupili čestí hokejisté s vervou a odhodláním zmíněné dva body získat. Bylo to nejlepší utkání v celém pohárovém klání. Akorát s proměňováním šancí to opět nebylo nejlepší. V normální hrací době zápas skončil remizou 1:1 a tak se prodlužovalo. Čeští hokejisté se do soupeře tvrdě zakousli a ve čtvrté minutě po pěkné kombinační akci vstřelil vítězný gól Martin Ručinský. Trenér národní reprezentace Josef Augusta bezprostředně po nedělním utkání zhodnotil zápas s Finskem i celé české vystoupení v Poháru České pojišťovny takto:

Již před nedělním zápasem bylo jasné, že Finové turnaj vyhrají a domácí reprezentace obsadí poslední místo. Švédové díky lepšímu vzájemnému zápasu skončili v tabulce na druhém místě před třetím Ruskem.