Sport

Také dnešní sportovní rubriku, kterou připravil Josef Kubeczka, zcela ovládne fotbal.

EURO 2000, tedy fotbalové mistrovství Evropy spěje v Belgii a Nizozemsku do závěrečných bojů. Bohužel už bez českých reprezentantů, kteří na úvod turnaje nešťastně podlehli Nizozemsku golem z hodně diskutované penalty v poslední minutě zápasu a poté prohráli 1:2 s uřadujícími mistry světa celkem Francie. V obou zápasech ale předvedli pestrou a pohlednou hru, za kterou se vůbec nemusejí stydět. S šampionátem se minulou středu rozloučili duelem s celkem Dánska. Dvě utěšené branky Vladimíra Šmicra rozhodly o jediném vítězství obhájců stříbra z roku 1996 v Anglii. Bezprostředně po utkání se k jeho průběhu vyjádřil trenér české reprezentace Jozef Chovanec:

Tu první vsítil Vladimír Šmicer po ideální přihrávce Karla Poborského, na druhou ho krásně hlavou uvolnil Jan Koller, obránci soupeře nezvládli ofsajdovou past a po blafáku na golmana Petera Schmeichela už před ním stála jen prázdná branka. Je však třeba přiznat, že to poněkud zavánělo ofsajdem. Vladimír Šmicer se k této situaci vyjádřil jednoznačně:

Televizní přenos zápasu spolukomentoval ve studiu trenér Josef Pešice, kterému se hra českého týmu líbila. Vítězství nad Dánskem zhodnotil stručně:

V tabulce základní skupiny D obsadili čeští fotbalisté se třemi body a s vyrovnaným skóre 3:3 třetí příčku. Do čtvrtfinále však mohla postoupit pouze první dvě mužstva. Přesto panuje vesměs spokojenost s vystoupením české reprezentace na letošním mistrovství Evropy. Trenér Josef Pešice ho zhodnotil takto:

Střelec dvou branek Vladimír Šmicer byl s výkonem celého mužstva na šampionátu spokojen, i když si také neodpustil to už před chvíli zmíněné "kdyby":

Na konec hodnocení české účasti na evropském šampionátu z úst toho nejpovolanějšího - reprezentačního trenéra Jozefa Chovance:

A ještě jedna kapitola letošního fotbalového EURA, kterou Jozef Chovanec už částečně zmínil - čeští fanoušci. Svým chováním a zejména povzbuzováním si zaslouží absolutorium. Ostatně nejlépe to vyjádřil sám reprezentační trenér v odpovědi na otázku, co ho na šampionátu nejvíce překvapilo: