Sport

Čelo tabulky fotbalové ligy obsadily pražské kluby, čeští hokejisté skončili na turnaji o Pohár České pojišťovny ve Zlíně na posledním místě, připomínáme si první vítězství československé hokejové reprezentace proti profesionálům z Kanady - to jsou témata sportovní rubiky Kateřiny Brezovské.

Po šestém kole první fotbalové ligy nastala v čele tabulky nezvyklá a kuriózní situace - od prvního do čtvrtého místa se seřadily pražské kluby. K trojici Bohemians, Viktoria Žižkov a Slavia se v pátek přidala i Sparta. Zatímco první trojice o víkendu jen remizovala - Boheminas s Jabloncem 0:0, Žižkov s Blšany 1:1 a Slavia s Brnem také 1:1, Sparta zvítězila v Olomouci 3:0. Hanáci přitom ještě před vlastním publikem nevyhráli a na plný bodový zisk čekají už plných pět kol. Trenér Olomouce Leoš Kalvoda neskrýval po prohře se Spartou zklamání.

"Já jsem zklamán a mrzí mě to. Nevím co si mám myslet o přístupu některých hráčů, protože takhle se fotbal nehraje. Můžu říct, že to jde takhle když tak jedině zahrát si někde na vesnici nebo za staré pány. Ale bohužel bez nasazení bez toho přístupu a vůbec ta naše hra dopředu, ať tam jsou dva útočníci, nebo čtyři útočníci, tak je to pořád stejné. Takže se nad tím budeme zamyslet a udělat nějaké řešení."

Největší překvapení kola se ale zrodilo na ostravských Bazalech, kde domácí Baník překvapily Teplice, do té doby předposlední tým ligy. Severočeši vyhráli 2:0, poprvé od 20. dubna tohto roku. Jejich trenér Dušan Uhrin na otázku co bylo pro vítězství rozhodující uvedl.

"Já se domnívám, že tentokrát vyhrálo šťastnější mužstvo. Teď se k nám ve srovnání s těmi předchozími zápasy obrátilo štěstí. Spokojený jsem hlavně s defenzívou, myslím, že kluci zahráli opravdu velice dobře. Myslím, že to byl trochu stereotyp od Baníku, že se ty balony posbíraly a defenzíva byla opravdu dobrá."

Autor druhé teplické branky, útočník Pavel Verbíř slova svého trenéra doplnil:

"Věděli jsme, že Baník hraje momentálně dobře a my jsme spoléhali na dobrou defenzívu a musím říct, že jsme chtěli hrát mnohem aktivněji směrem dopředu. Já si myslím, že to co jsme předevedli při těch dvou brankách, ty rychlé protiútoky - to rozhodlo o tom našem vítězství."

I když v duelu Baník Ostrava - Teplice měl domácí tým výraznou převahu, nevytěžil z ní nic. Konstatoval to i ostravský fotbalista Martin Lukeš.

"Je to škoda, hodně smůly. Já myslím, že jsme je přehrávali, že jsme přes ně chodili jak jsme chtěli. Ale takový blbý gól jsme dostali, tečovaná střela a pak při trestňáku asi špatně postavená zeď, no a je to, a je to 2:0 a je to v čudu, no."

Další zápasy 6. kola nejvyšší fotbalové soutěže skončily těmito výsledky: v derby nováčků zvítězil Hradec Králové nad Opavou 2:0, Drnovice uhrály doma remízu 1:1 se Synotem Staré město a stejným výsledkem skončilo i utkání Příbram - Liberec. Čelo tabulky tedy opanovaly čtyři pražské týmy, její konec obsadily Olomouc, Teplice, Příbram a Opava.


Novou hokejovou sezonu odstartovala česká hokejová reprezentace na tradičním místě - ve Zlíně. Na turnaji o pohár české pojišťovny, který je úvodním podnikem evropské hokejové tour, tedy jakéhosi neoficiálního mistrovství Evropy. Český tým ale na turnaji ve Zlíně ani jednou nevyhrál a se ziskem jednoho bodu skončil na posledním místě. Na sestavě byla znát hromadná invaze českých hračů za oceán. Prohra s Rusy po samostatných nájezdech a další dvě porážky, ale už v normální hrací době, od Švédska a Finska - to je hodně nepovedený vstup úřadujících mistrů světa do olympijské sezony. Když končil poslední zápas s Finy, stadion hráče vypískal. Trenéři musí po mohutném odlivu stabilních opor národního týmu do zámoří hledat adekvátní náhrady. Asistent trenéra české reprezentace Vladimír Martinec k tomu uvedl.

"Už jsme o tom s Josefem Augustou hovořili, nechali jsme do poslat do Prahy seznam hráčů, kteří jsou ve Finsku a pojedem se určitě někdy na konci října na ně podívat do Finska, protože tam máme zhruba 20 hráčů. Ten odchod těch hráčů odsud pokračuje a je to hrozně moc, takže to musíme sledovat abychom nezapomněli vůbec na nikoho."

Hráči národního týmu Michal Sýkora a David Moravec k turnajovému neúspěchu uvedli.

M.S.: "V žádném případě bych toto nehodnotil jako nějaký propadák protože jsme v každém případě minimálně drželi krok se všemi těmi týmy. Zas na druhou stranu jsme spolu všichni hráli poprvé, takže si myslím, že to bude akorát lepší odsud."

D.M.: "To je nový tým, hodně hráčů nemá velké zkušenosti a je to začátek sezóny."

Úvod sezóny mizerný, závěr fantastický. Tak se v posledních letech chová český národní tým hokejistů. Doufejme tedy, že tomu tak bude i v této olympijské sezóně.


A na závěr rubriky dovolte jednu vzpomínku. V neděli tomu bylo přesně 25 let, co slavil československý hokej první vítězství nad kanadskými profesionály. Zámořské mužstvo opředeno mýtem neporazitelnosti podlehlo tehdy na prvním ročníku kanadského poháru v roce 1976 československým reprezentantům 0:1. Do dějin se tak díky skvělému výkonu zapsal brankář Vladimír Dzurila a samozřejmě střelec jediné branky zápasu Milan Nový:

"Myslím si, že jsem byl dobrý střelec a střelec ví v situaci jak si poradit, že jo. Byla to pěkná akce, ale velmi rychlá a času bylo málo. Vyšlo to, někdy to nevyjde, ale většinou střelec ví jak se rozhodnout."

Další z českých hokejistů Bohuslav Ebermann vzpomíná na československý triumf v Kanadě takto.

"Kanaďané opravdu postavili mužstvo z největších hvězd co měli a vůbec si nepřipouštěli, že by je mohlo v té době Československo ohrozit."

A do třetice vzpomíná ještě jeden bývalý československý reprezentant Oldřich Machač.

"Můžu teda říct za moji osobu, že ten zlom opravdu tímhle nastal. Protože i ta Kanada si uvědomila, že existují i jiné země, kde ten hokej se dá hrát a hraje se na vysoké úrovni. A myslím, že to ovoce sklízíme dodnes."