Sport

Šest českých fotbalových klubů nastoupí tento týden v evropských pohárech, nejvyšší domácí fotbalové i hokejové lize vévodí pražská Sparta - to jsou témata sprotovní rubriky. Připravila ji Kateřina Brezovská.

Šest českých týmů se ve dvou dnech představí v evropských fotbalových pohárech. V úterý nastoupí v Lize mistrů Sparta proti Feyenoordu, pár hodin předtím sehraje odvetu prvního kola Poháru UEFA Viktoria Žižkov v Innsbrucku. Ve čtvrtek zasáhne do poháru zbylé kvarteto českých fotbalových klubů. Tyto čtyři kluby se představili minulý týden v úvodních zápasech prvního kola Poháru UEFA. V domácím prostředí přivítala Marila Příbram francouzský Sedan a fotbalisté Slovanu Liberec své jmenovce z Bratislavy. Oba české týmy v prvních zápasech zvítězily. Příbram zdolala Sedan 4:0 a Liberec Bratislavu 2:0. Naopak další dva české kluby, které první zápas odehrály venku, budou muset dohánět v domácím prostředí ztrátu. Povést by se to mělo pražské Slavii, která na hřišti soupeře Serwette Ženeva sice prohrála, ale jen 0:1. Její trenér Josef Pešice se po utkání neubránil kritice výkonů svých svěřenců.

"Nejvíc konkrétně mě mrzí to, že jsme nedali gól a že jsme dostali takový "blbý" gól. Pro mě zklamáním je jakým způsobem hrajeme dopředu, že prostě nemáme víc odvahy a víc sebedůvěry k tomu, aby někdo obešel hráče a vytvořil nějakou převahu. Směrem dopředu to mužstvo hraje teď těžkopádně. Měli jsme tam myslím dvě nebo tři veliké příležitosti, ale mě nejde ani tak o to zakončení, mě spíš jde o to vytváření si šancí, o tu hru směrem dopředu, které chybí lehkost, nápad, které chybí dobrá přihrávka."

Rozhodně spokojeni nebyli ani hráči Sigmy Olomouc, kteří si se stadionu španělské Celty Vigo vezou porážku 0:4. Ze čtveřice českých klubů půjde tedy Sigma Olomouc do odvety s nejmenší nadějí na postup do druhého kola poháru UEFA. A jak vidí šance trenér Olomouce Leoš Kalvoda.

"Bude to velmi těžké utkání protože už teď se potvrdilo, že když Celta vede 1:0 pak nikam nespěchá a chodí do velmi nebezpečných breaků a z toho jsme vlastně dostali tři branky. A já si myslím, že podobnou hru bude předvádět Celta i u nás. Takže musíme se na to nachystat, a právě tomuto zamezit, ale jak říkám proti totmuto mužstvu to bude velmi těžké."

Odvety prvního kola poháru UEFA sehrají české kluby tento týden ve čtvrtek.


A nyní k domácím fotbalovým zápasům: Zatím jen šest utkání osmého kola první fotbalové ligy bylo odehráno o víkendu. Do osmého kola čekali fotbalisté Sparty Praha, až se dostanou do čela tabulky. Obhájce mistrovského titulu v pátek vyhrál v Drnovicích 2:0, a protože dosud vedoucí tým Bohemians pouze remizoval 1:1 v Ostravě, Letenští už v čele zůstali. Největší překvapení osmého kola se zrodilo na pražském Strahově, kde slávisté pokračovali v nevýrazných výkonech a do třetice prohráli 1:0, tentokrát s týmem, který ještě před dvěma lety hrál druhou ligu - staroměstským Synotem. Jak potvrzují hráči Martin Müller, Lukáš Došek i trernér Slavie Josef Pešice Slavistům chybí střelecká přesnost.

"Je to hlavně o tom dát góla, když dáte góla, tak se hraje jinak ..."

"To ví každý, že jsme třikrát vlastně nedali góla, prostě musíme hrít, ten gól musíme dát a musíme se vzchopit..."

"Musíme se pokusit se dát dohromady a přelézt v poháru, to je jediná naše naděje jak se z toho dostat rychle."

Velké zklamání svým příznivcům připravili také hráči Příbrami. Ti pouhé tři dny po střeleckém koncertu v prvním kole poháru UEFA proti francouzskému Sedanu, prohráli v neděli 1:0 v Hradci Králové, který si ze svého stadiónu začíná dělat nedobytnou tvrz. Jiří Kotrba - trenér Příbrami, kterou nyní čeká pohárová odveta ve Francii, k výkonu svých svěřenců v domácí lize uvedl.

"Takhle se fotbal hrát nedá. To byl fotbal bez bolesti, fotbal kdy Hradec si mohl dělat na hřišti co chtěl a taky toho bohatě využíval a pokud bychom nastoupili v poháru, tak jako v Hradci Králové, tak nás Sedan má šanci nějakým způsobem upozornit už v prvním poločase, ne třeba jako Hradec jedním gólem, ale může to být víc gólů. A pak je velký problém na světě."

Naopak nepříjemnou sérii zřejmě v utkání proti Blšanům zlomili fotbalisté Jablonce, kteří se po pěti stech dvaceti minutách dočkali gólu a zvítězili 1:0. V brance Jablonce totiž opět stál bezchybný Petr Kouba, který přišel před startem české ligy ze španělské La Coruni. Ten dosavadní výkony Jablonce zhodnotil takto.

"Co je pro nás důležité, že jsme ty poslední tři utkání odehráli velice slušně v poli a s maximálním nasazením a s maximální koncentrací na zápas. Jestliže takhle budeme hrát tak věřím, že i ty góly potom přijdou a že to už třeba nebude takové trápení."

A takto hodnotí Petr Kouba, který strávil pět let v zahraničí, českou ligu.

"Samozřejmě, že jsem ani v zahraničí nepřestal sledovat českou ligu. Myslím si, že odešlo dost dobrých hráčů do zahraničí a česká ligy dává nyní možnost a příležitost mladším hráčům a myslím si, že není tolik zkušeností u těch hráčů, jako bylo dřív, když jsem třeba já začínal v Bohemce."

Branky už dávají také Teplice, ale ani dvě trefy v domácím duelu s Brnem jim na víc než jeden bod nestačily, zápas totiž skončil 2:2. V Teplicích také odstartoval projekt vzájemné výměny českých a slovenských rozhodčích. Utkání Teplice - Brno řídil Ladislav Gádoši.

"Ja ani by som to tak nepovedal, že som cudzí rozhodca. Ešte stále mám v živej pamäti spomienky na federálnu ligu v ktorej som posobil sedem rokov."

A jak byl spokojen s výkonem slovenského rozhodčího, o kterém je známo, že uděluje minimum žlutých karet, trenér Teplic Dušan Uhrin.

"Měl cit pro hru. I když já nevím ten dotaz proč nedává žluté karty - já myslím, že tam nebylo potřeba, že ta hra nebyla tak záludná. Myslím si, že někdy ti naši rozhodčí ty karty až úzkostlivě dávají a já myslím, že zbytečně."

Do úplného osmého kola ještě chybí dva zápasy: Olomouc - Opava a Žižkov - Liberec.


A nyní k hokeji. Hokejisté pražské Sparty v šestém kole extraligy poprvé prohráli, neboť nestačili na vlastním ledě na Kladno, jemuž podlehli 1:2 v prodloužení. I nadále však Sparta zůstala v čele tabulky. Bez porážky tak po pěti odehraných zápasech zůstal jen druhý Zlín, který přehrál v prodloužení Slavii 3:2. První bod v extralize získali hráči v tabulce posledních Českých Budějovic, které přesto prohráli s Vítkovicemi 1:2 v nastaveném čase. Počtvrté v řadě odešli z ledu poraženi i hokejisté Plzně, tentokrát nestačili na Havířov, zápas skončil 3:4. Hokejisté Pardubic zvítězili 3:0 na ledě Znojma, kterému vstup do extraligového ročníku nabourala chřipková epidemie. Zápas bez inkasované branky odehrál i Litvínov a Severočeši vyhráli v Třinci 4:0. Karlovy Vary podlely doma Vsetínu 2:4.

A na závěr ještě krátce pohled na extraligovou tabulku: vede Sparta před Zlínem a Litvínovem. Poslední tři místa obsadily Plzeň, Znojmo a České Budějovice.