Sport

Fotbalová Gambrinus liga má za sebou druhé kolo, česká tenistka Adriana Gerši získala v Basileji první turnajový titul, nepřízeň počasí znemožnila českým horolezcům zdolat vrchol himalájské K2, kajakář Tomáš Kobes vyhrál Světový pohár v Troji, brankář Dominik Hašek po nemoci ještě netrénuje, v Brně organizoval Den Dominátora - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Sportovní rubriku začneme - jak jinak - fotbalem. O víkendu proběhlo na českých a moravských stadionech druhé kolo Gambrinus ligy. Jeho asi největším překvapením byla výhra Bohemians 5:1 na půdě favorizované Příbrami. Trenér Bohemians Vlastimil Petržela k výkonu svých svěřenců uvedl.

"Já jsem nejvíc spokojený s výkonem mužstva - dokázali jsme i v deseti dát dvě branky. Takže já jsem hlavně spokojený s hrou a s tím, že tito kluci, kterým se ještě před rokem všichni posmívali, když jsem je lepil dohromady, tak dneska dokážou vyhrát v Příbrami 5:1 a já si myslím, že to mluví samo za sebe. A nejen v Příbrami, ale dokázali to už v přípravě v některých těžkých zápasech, kdy například slavný Štrasburk byl rád, že zakopával míče v posledních patnácti minutách a byl pod takovým tlakem, že něvěděl co se s ním děje. Takže to už samo signalizovalo o tom, že to mužstvo nebude špatné."

Příbram, která aspiruje na horní příčky tabulky tak zatím zůstává bez bodů. Navíc s pasívním skore 2:7. Trenér Příbrami Jiří Kotrba k posledním výkonům svých svěřenců uvedl.

"Selhali jsem ve všech řadách a ve všech činnostech. Takže výsledek byl takový jaký byl, v době kdy jsme začali utkání, tak jsme asi žili z podstaty z loňské sezony a to se asi nedá. Soupeř byl prostě lepší a dokázal to i vyjádřit. Teď jsme plni toho, že jsme dostali v domácím prostředí tolik branek a nejdřív si musíme zdůvodnit a vysvětlit proč jsme dostali tolik branek a doufám, že při tom vysvětlování to hráči přijmou a vezmou ponaučení aby takovéhle věci se v příštím utkání neděli, aby to opravdu byla jenom jedna facka, kterou čas od času potřebuje každé mužstvo."

Další zápasy druhého kola skončily těmito výsledky: Jablonec - Slavia Praha 3:1, Liberec - Blšany 2:0, Opava - Synot 1:2, Olomouc - Brno 0:0, Žižkov - Teplice 3:0, Drnovice - Ostrava 1:2, Hradec Králové - Sparta Praha 0:5. Tabulku vede Jablonec před Bohemians díky vyššímu počtu nastřílených branek. Třetí je Ostrava. Na opačném pólu tabulky čeká pětice klubů na první bod: poslední je Hradec Králové, před ním mají nulu Příbram, Teplice, Opava a Drnovice.


Česká tenistka Adriana Gerši vybojovala na antukovém turnaji ve švýcarské Basileji první titul na okruhu WTA v kariéře. Pětadvacetiletá hráčka ve finále porazila domácí tenistku Marii-Gaiane Mikaelianovou ve dvou setech 6:4 a 6:1. Adriana Gerši, která hrála první finále v kariéře, svou teprve sedmnáctiletou soupeřku hladce přehrávala, byla rychlejší a aktivnější. Po zápase česká reprezentantka shrnula své pocity.

"Pocit je to krásný. Já už jsem sice vyhrála nějaké čtyři turnaje, ale byly to menší turnaje a tohle je vlastně můj první vyhraný větší turnaj. Já jsem hrála docela dobře, takže výsledek byl hodně jednoduchý, ale zápas byl těžší - je to mladá hráčka a velmi talentovaná."

Na titul na profesionálním okruhu čekala Adriana Gerši téměř deset let. Za vítězství které jí pomůže a v žebříčku se posune zpět do první stovky, si odnesla 22.000 dolarů.


Jak jsme už informovali, sedm českých horolezců se v polovině června vydalo do Asie s cílem bez použití lahví s kyslíkem zdolat druhou nejvyšší horu světa - himalájskou K 2. O víkendu se česká horolezecká expedice chystala zaútočit na vrchol. Ze čtvrtého výškového tábora ve výšce 7900 metrů nad mořem měla za příznivého počasí zahájit závěrečné stoupání na vrchol druhé nejvyšší hory světa čtveřice Zdeněk Hrubý, Radek Jaroš, Petr Mašek a Miroslav Caban. Prudký zlom počasí ale útok na vrchol zastavil v samém počátku a tak se všichni vrátili do základního tábora. Vedoucí výpravy Zdeněk Hrubý přesto považuje expedici za úspěšnou.

"Můj vnitřní pocit je velmi kladný protože za prvé naštěstí všichni jsou v pořádku dole. Každé lezení ve vysokých horách nekončí na vrcholu, nýbrž zase zpátky pod kopcem. To znamená, že jsme svoje sportovní cíle naplnili, byť samozřejmě v nás ta touha po vrcholu dále zůstává."

Vrchol K2 leží v nadmořské výšce 8611 metrů, vyšší je pouze Mount Everest. Jediným Čechem, který dosud stanul na vrcholu K2, a to dokonce dvakrát, byl Josef Rakoncaj.


Na umělém kanálu v Praze Troji se o víkendu konal další závod Světového poháru v kanoistice a česká reprezentace také na domácí půdě potvrdila pozici světové velmoci ve vodním slalomu. První místo pro české barvy přinesla přitom kategorie ve které se to určitě nejméně očekávalo, tedy kajak mužů. Tomáš Kobes, který po prvním kole figuroval na druhém místě, se ke zlatu propracoval bezchybnou druhou jízdou, kdy projel tratí jako blesk. Nezastavil ho ani poměrně silný vítr, který se ke konci závodu zvedl a dost znepříjemňoval kajakářům život.

"Cítil jsem v té druhé jízdě, že mně ta loď jede úplně - to bylo až dá se říct to neuvěřitelné - třeba v té devítce, patnáctce jsem cítil tlak na pádle, prostě perfektní. Jel jsem tak jak jezdím v tréninku, občas s tím mívám problémy, že se nekodážu zkoncentrovat, ale teď si myslím, že se mi to povedlo dokonale."

Ještě připomenu, že poslední cenný kov ze světového šampionátu v kategorii K1 muži získal pro české barvy v Nottinghamu 1995 Jiří Prskavec. Tehdy se leskl bronzově.

V Troji přidala další medaili kajakářka Irena Pavelková, která skončila druhá a stejného umístění dosáhli i deblkanoisté Jaroslav Pollert s Jaroslavem Pospíšilem.


Zatím pouze v roli organizátora se po nemoci představil hokejový brankář Dominik Hašek. S úsměvem na rtech odstartoval v sobotu v Brně třetí ročník hokejového turnaje žactva o Pohár Dominátora. V brněnském Shopping Parku se v exhibičním zápase představily i další hvězdy Patrik Eliáš, Dušan Salfický a Martin Havlát. Jak Dominik Hašek uvedl, ještě po pobytu v nemocnici nezačal trénovat, lékaři mu nedoporučují větší námahu.

"Cítím se docela dobře, ale doktoři mě ještě nedoporučují se nějak moc honit nebo běhat, skákat a tyhlety věci, no tak dělám to co mě říkají a proto se ani neúčastním tady na ledě Dne Dominátora, což mě samozřejmě mrzí."

Nemoc zastihla nejlepšího hokejového gólmana světa v nejhorší možný okamžik - v době kdy přecházel z Buffala do Detroitu a hodně bude nyní záležet jak vstoupí do nové sezóny. Navíc v ní bude český národní tým obhajovat v Salt Lake City zlaté olympijské medaile z Nagana. Dominik Hašek přiznal, že určitě má delší tréninkový výpadek, na který není z minulosti zvyklý...

"V tuhle dobu už jsem byl zvyklý hrát tenis, běhat, začít trochu posilovat, takže ten výpadek tam je, a možná bude znát i v tom trénink kempu, ale doufám, že prostě v těch několika týdnech, které zbývají do trénink kempu, že se dám dohromady, že začnu trošku posilovat, tělo to potřebuje. Budu muset tvrdě na kondici zapracovat. Nic ale nechci uspěchat. Do začátku září, kdy startují kempy, bych měl být zpět ve formě."