Sport

Nejvyšší fotbalová liga má za sebou neúplné čtvrté kolo, česká fotbalová reprezentace vstoupila úspěšně do nové sezóny, český hokej má svého nového krále, mistrovství světa ve veslování v Luzernu odstartovalo s početnou českou účastí. To jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Sprotvní rubriku zahájíme již tradičně fotbalem. Gambrinus liga má za sebou už téměř čtyři kompletní kola. Fotbalisté Viktorie Žižkov v nedělním derby porazili Bohemians 2:0 a společně s nimi vedou ligovou tabulku. Pět devítibodových týmů však dělí jen skóre. Po Bohemians a Ostravě, která v sobotu prohrála v dramatické koncovce na Slavii 2:3, totiž ztratil neporazitelnost i Liberec. Překvapivě prohrál na hřišti dosud posledního Hradce Králové 2:0. Trenér východočechů Petr Uličný k příčinám herního obratu svého mužstva po porhrách v úvodu ligy řekl:

"Hlavní příčinou bylo jednoznačně to, že ti hráči chtěli konečně smazat tu katastrofální bilanci, tu ostudu, kterou jsme v podstatě v posledním zápase na Slavii předvedli /pozn.red.: HK prohrál 4:0/. Já jsem je burcoval, aby se nám lidi nesmáli, aby o nás nepsali hanlivé výroky, že jsme ostudou první ligy, musíme to zastavit. K tomu aby se to zastavilo, tak museli podat výkon, který hraničil na sto procent jejich vlastního výkonu a to se podařilo. My jsme trpělivou, poctivou, pracovitou hrou, ale i s sebevědomou v určitých fázích u některých hráčů si vytvořili šance a zasloženě jsme dali dva góly a zaslouženě jsme zvítězili."

Premiérovou výhru 3:1 ukořistila také Příbram, přestože v duelu proti Blšanům opět prohrávala. Prvním bodem se může pochlubit teplický trenér Dušan Uhrin, přestože jeho svěřenci ani ve čtvrtém kole gól nedali. Domácí Jablonec byl ale stejně neškodný a tak zápas skončil 0:0. Sigma Olomouc i podruhé na domácím hřiště jen remízovala, tentokrát se Synotem 1:1. Drnovice zvítězily doma nad Brnem 1:0 a nulu na bodovém kontě má už jen Opava, ale může ji smazat v dohrávce se Spartou.


U fotbalu ještě zůstaneme. Vstup do nové sezóny se povedl českým fotbalovým reprezentatntům. V přípravném utkání, které bylo prověrkou před závěrečnou fází kvalifikace na MS 2002, zvítězili v Drnovicích nad týmem Korejské republiky vysoko 5:0. Hrálo se přitom v tropickém vedro a navíc trenérovi Jozefu Chovancovi chybělo několik hráčů užšího reprezentačního kádrů a to především v defenzivě.

"Řešili jsme to ze stávajícho stavu, který jsme měli a jsem rád, že jsme neinkasovali branku V podstatě my v té kvalifikaci jsme dostali jenom tři branky, jenže bohužel neustálá zranění nám přivádí ten stav, který v momentální situaci je. Nyní jsem rád, že kluci odehráli v obraně dobrý zápas. Myslím si, že to utkání splnilo svůj účel, že jsme měli možnost si tady vyzkoušet kvality některých hráčů a po této stránce jsme tedy spokojen."

Trenér Chovanec je také přesvědčen, že výhra 5:0 jeho týmu před podzimním pokračováním světové kvalifikace pomůže k získání klidu a sebevědomí. To se ale nedá říci českých fotbalistech do jedenadvaceti let. Ti totiž v přátelském mezistátním utkání prohráli se stejně starými reprezentanty Slovenska 2:4. Čeští mladíci přitom v předchozích osmi zápasech navíc šesti kvalifikačních nepozanlo hořkost porážky. Trenér české fotbalové jednadvacítky Karel Brückner uvedl co mu nevydařený zápas ukázal:

"Ukázal mi lehkovážnost, nedůslednost celého mužstva v obranné fázi, nešikovnost v útočné fázi, kde nás soupeř daleko předčil - byl šikovnější a měl tam kvalitní akce. My jsme byli těžkopádní a prostě to co nás zdobilo, především ta poctivost, urputnost, důslednost, to tam vůbec nebylo a bez toho nelze hrát."


Novým králem českého hokeje pro rok 2001, tedy letošním vítězem ankety Zlatá hokejka, se stal dosavadní kapitán úřadujícího mistra ze Vsetína Jiří Dopita, mimochodem odborníky považovaný za nejlepšího hokejistu hrajícího v Evropě. Dvaatřicetiletý centr tak ukončil šestiletou nadvládu Jaromíra Jágra a Dominika Haška. Navíc díky Dopitovi poprvé od roku 1995, kdy byla soutěž otevřena i pro hráče ze zahraničí, získal ocenění znovu hráč z domácí extraligy. To je už ale minulostí. Jiří Dopita se totiž také rozhodl zkusit štěstí v zámořské HHL - odchází totiž do celku Philadelphia Flyers.

"Já myslím, že i vzhledem k tomuto vyhlášení, že jsme letos vyhrál, to bude pro mně velká výzva abych obstál i v konkurenci hráčů NHL a budu se snažit abych obstál a doufám, že dostanu šanci a že se prosadím i tam. No uvidíme."

Vítěz posledních dvou ročníků Jaromír Jágr zaostal za Jiřím Dopitou o 29 bodů a umístil se na druhém místě.

"Já vůbec nejsem zklamaný, já jsem spíše překvapený protože jsem čekal, že to bude daleko horší. Jedině zklamaný jsme z toho, že jsem nepodával během sezony takové výkony, abych měl šanci vyhrát."

Jak už hokejoví fanoušci jistě vědí Jaromír Jágr - pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL - odchází z Pittsburgh Penguins do Washingtonu.

"Bude to něco nového. Já jsme ztrávil 11 let v Pittsburghu na který jsme byl zvyklý. Teď je to něco nového, nějaká změna, je to taková výzva, nová motivace. Chtěl bych dokázat, že jsem ještě stále dobrý hokejista."

Třetí skončil kapitán mistrů světa z Německa Robert Reichel, který obdržel 250 hlasů a který stejně jako Dopita míří do NHL, kde bude od nové sezóny oblékat dres Toronta.


Vrcholná veslařská akce letošního roku se odehrává ve švýcarském Lucernu. Na tamním jezeře Rotsee probíhá od 19. srpna mistrovství světa a na seznamu startujících nechybí nezvykle velký počet českých veslařů - osm posádek. Vedoucí seniorské reprezentace a trenér Přemysl Panuška k tomu doává:

"To je výprava za poslední léta velikánská a je to způsobené nejen optimismem našim, ale jaksi je to trošku podložené i výsledky ze světových pohárů, kdy jsmedokázali s několika posádkami bodovat. A to nám jaksi dalo sebedůvěru a proto ta nominace je takhle širší."

Jak trenér Panuška uvedl, česká veslařská výprava spoléhá na šampionátu na dvě největší individuality současného českého veslování, skifaře Václava Chalupu a Michala Vabrouška. Vabroušek bude obhajovat zlatou medaili z loňského mistrovství světa v Záhřebu. Třiatřicetiletý Václav Chalupa, který zářil na skifu zejména počátkem 90. let má ve své sbírce několik medailí nejen ze světového finále, ale i z olympijských her. O svých cílech na šampionátu řekl.

"Pokud ten výkon bude na to abych se stal mistrem světa, tak to by bylo strašně super a splnilo by se mi přání nebo sen, který sním už 13 až 15 let. Ale pokud to stačit nebude a budu vědět, že už jsem na víc něměl, tak se musím spokojit s jakýmkoli jiným umístěním."

Ještě doplním, že po nedělních rozjížďkách postoupil Václav Chalupa přímo do semifinále mistrovství světa /do semifinále postupuje jen vítěz/. Probojovala se tam také skifařka Miroslava Knapková. Michal Vabroušek skončil v rozjížďkách až čtvrtý a čeká ho stejně jako další české lodě opravná jízda.