Sport

Čeští fotbalisté do dvaceti let vypadli ve čtvrfinále z mistrovství světa v Argentině, český kanoista Martin Doktor triumfoval v Kodani v závodech Světového poháru, český tenis se dočkal nejhoršího výsledku ve Wimbledonu za posledních deset roků, hokejový brankář Dominik Hašek opouští po devíti sezónách tým Buffala Sabres - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Čeští fotbalisté do dvaceti let ukončili své účinkování na světovém šampionátu této věkové kategorie v Argentině. Ve čtvrtfinále v Mendoze prohráli v neděli s celkem Paraguaye 0:1 a byli z dalších bojů vyřazeni. Gól dostali v 31. minutě, přestože soupeř v té době už tři minuty hrál bez vyloučeného hráče. Podle trenéra českých reprezentantů Dušana Fitzela měli jeho svěřenci po celý zápas převahu a o prohře rozhodly neproměněné šance.

"Chyba se stala v tom hlavně, že jsme nedali gól, protože asi od 29-té či 30-té minuty jsme hráli proti deseti. Jim vyloučili jednoho hráče. A v tu chvíli ten soupeř se výslovně stáhl do šestnáctky a jenom odkopával a bořil. My jsme nebyli schopni se prosadit ani ve vzduchu ani po zemi. Takže jednou jsme hráli kolem 16-ky, ani se nedá říct na jejich polovině, ale v jejich šestnáctce a měli úžasné štěstí a my úžasnou smůlu - takový zápas, těžko se to někdy vidí."


Tři starty, tři vítězství - tak vypadá bilance českého reprezentanta a dvojnásobného olympijského vítěze z Atlanty kanoisty Martina Doktora z víkendových závodů Světového poháru v rychlostní kanoistice v Kodani. Vyhrál finále na kilometr, 500 i 200 metrů. Martin Doktor potvrdil, že v tomto odvětví patří čeští reprezentanti na mezinárodním poli k úspěšným. A jak prozradil generální sekretář kanoistického svazu Petr Mokrý, úspěch měli před časem i čeští představitele tohoto sportu na poli vyjednávacím.

"Byli jsme pověřeni pořádáním Mistrovství světa v maratonu, který se u nás uskteční v Týně nad Vltavou v roce 2002. Kromě toho se konal Kongres evropské asociace, kde jsme byli pověřeni pořádáním Mistrovstvím evropy v rychlostní kanoistice seniorů a to se uskuteční v roce 2006 v Račicích. Kromě toho budeme pořádat Světový pohár v roce 2004 také v Račicích."


Osm mužů a čtyři ženy reprezentovali Česko ve dvouhře nejstaršího grandsamového tenisového turnaje - Wimbledonu. Už po čtyřech dnech ale z pavouků dvouher zmizelo všech dvanáct českých hráčů. Český tenis se tak dočkal nejhoršího výsledku ve Wimbledonu za posledních deset roků. České naděje tak nyní zůstávají jen ve čtyřhrách. A právě čtyřhrám - avšak smíšeným - budeme věnovat následující minuty. Zajímavé na nich je totiž to, že dvojice jsou složené nejenom z mužů a žen, ale především to, že jsou to páry - československé. Ve 115. ročníku Wimbledonu najdeme takovéto páry hned čtyři. Zatímco ryze české, nebo slovenské dvojice se v něm nevyskytují. Zajímavé také je, že ve všech případech v nich spolu hrají Čech a Slovenka. Například Daniela Hantuchová s Leošem Friedlem. 18-ti letá slovenská tenistka si jejich první společný zápas velmi pochvalovala.

"Je to výhoda, že si rozumieme. Aj keď s jazykmi si myslím, že v tenise už není problém. Bola som milo prekvapená ako Leoš hral a naozaj v tých doležitých loptách nás podržal a bola taká výborná pohoda na tom dvorci."

Také Leoš Friedl ocenil, že si s Danielou Hantuchovou mohou popovídat v rodných jazycích.

"Přednější je to, že hlavně je velká sranda, že v té angličtině přece jenom ta partnerka, nebo i já nemusí mít takové znalosti. Čeština je vlastně bohatý jazyk a slovenština vlastně - prostě je to lepší."


Manažer hokejového olympijského týmu Ivan Hlinka a trenéři Augusta, Martinec a Růžička zveřejnili seznam 37 hráčů, kteří jsou v širší nominaci pro turnaj v Salt Lake City. Se všemi vybranými hokejisty se vedení mužstva sejde 24. srpna v Prostějově. V sedmatřicetičlenné širší nominaci v níž je pět brankářů, dvanáct obránců a dvacet útočníků, chybějí tři olympijští vítězové z Nagana: Libor Procházka, Jan Čaloun a Vladimír Růžička, který se stal jedním z asistentů trenéra Josefa Augusty.

"Nikdo z dalších hráčů, kteří v této širší nominaci nejsou, však nemá dveře do reprezentace zavřené. Pokud se někdo prosadí v domácí či zahraniční soutěži, má šanci," .... uvedl trenér Augusta.

Konečnou třiadvacetičlennou nominaci musí český realizační tým oznámit nejpozději 22. prosince. Základní osmičku hráčů, kteří mají účast v Salt Lake City jistou tvoří Petr Svoboda, Jaromír Jágr, Martin Straka, Patrik Eliáš, Petr Sýkora, Martin Ručinský, Milan Hejduk a také brankář Dominik Hašek. Tento nejlepší hokejový gólman světa a držitel šesti Vezinových cen zámořské NHL se loučí s Buffalem. V nové sezoně zámořské NHL už bude hrát za Detroit Red Wings. Vedení klubu Buffalo Sabres ho vyměnilo za ruského útočníka Vjačeslava Kozlova a právo volby v prvním kole draftu pro ročník 2002/03. Šestatřicetiletému Haškovi vypršela nejdelší smlouva v historii NHL, podepsal ji 8. července 1992, kdy přišel z Chicaga. Branku Buffala hájil plných devět let a za poslední rok činila jeho mzda 7,5 miliónu dolarů. Na konci roku 1999 sice oznámil, že svou kariéru v létě ukončí, avšak později se zranil a vzal své rozhodnutí zpět. V následujícím ročníku získal svou šestou Vezinovu trofej. Dominik Hašek toužil a touží získat Stanley cup. Nedávno to prohlásil znovu, jenže se slabým Buffalem neměl šanci ho získat. V Detroitu Red Wings chce tuto svou touhu naplnit.