Sport

Do mezinárodní tenisové Síně slávy byl uveden pátý český tenista - Ivan Lendl, Jiří Novák vyhrál tenisový turnaj ve švýcarském Gstaadu, hokejový král Jaromír Jágr byl poprvé v kariéře hráče NHL vyměněn, odliv českých hráčů do zámořské NHL stále pokračuje - těmto tématům věnovala sportovní rubriku Kateřina Brezovská.

Mezinárodní tenisová Síň slávy se rozrostla o dalšího českého tenistu. V americkém Newportu byl v sobotu do síně - sedm let po ukončení kariéry - uveden bývalý tenista Ivan Lendl. Ostravský rodák, který má od roku 1992 americké občanství, je nejslavnějším českým tenistou všech dob a jedním z nejlepších hráčů světové historie. Během kariéry vyhrál 94 turnajů ve dvouhře, víc titulů má na kontě jen legendární Američan Jimmy Connors. Pětkrát vyhrál Turnaj mistrů, třikrát French Open a US Open a dvakrát Australian Open. Zakletým pro něj zůstal Wimbledon, kde dvakrát ztroskotal ve finále. Celkem strávil 270 týdnů v čele světového žebříčku, jeho rekord překonal až v roce 1999 Pete Sampras. Lendl nebyl přirozeným talentem, ale spíše neúnavným dříčem, který hodiny a hodiny trávil na tréninkovém kurtu. To jej nakonec dovedlo ke konci kariéry, kterou ukončil v roce 1994 pro chronické bolesti zad. Hraním tenisu si do té doby vydělal přes jedenadvacet miliónů dolarů. V současnosti žije Ivan Lendl otec pěti dcer se svou americkou manželkou Samanthou v Connecticutu.

"Kromě rodiny se věnuji dále sportu - velice rád hraju golf a rád jezdím na kole."

Koncem loňského roku, kdy odborná protota vybírala desítku nejslavnějších postav reprezentujících různá sportovní odvětví, získal Ivan Lendl titul nejlepší český tenista století. Českým sportovcům tehdy popřál toto:

"Já bych jim přál, aby za sto let se tady mohli zase sejít a mít takový výběr, nebo ještě větší, než letos měla porota. Československý a nyní český sport má velkou tradici a na zemi své velikosti prostě jsou to úspěchy fantastické. Myslím, že všichni sportovní fanoušci mají rádi, když se někomu daří. I když třeba já atletice nerozumím, ale mám radost když třeba Železný vyhraje. A myslím, že fanoušci jsou na tom stejně jako já."

Ivan Lendl se stal pátým českým tenistou v Síni slávy. Před ním tam byli uvedeni Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Hana Mandlíková a Martina Navrátilová.


A u tenisu ještě zůstaneme: Jiří Novák, který se minulý týden probojoval spolu s Davidem Riklem až do finále čtyřhry ve Wimbledonu, zúročil dobrou formu z posledních týdnů a vyhrál turnaj ve švýcarském Gstaadu. Ve finále porazil druhého nasazeného Španěla Juana Carlose Ferrera 3:0 na sety. Rozhodně je to největší vítězství v mé kariéře," svěřil se český tenista.

"Pro mně je to super výsledek. Já jsem hrál úplně uvolněně celý turnaj protože jsem sem přijel přímo z Wimbledonu, vlatsně z travnatého povrchu a jsem se vlastně hned adaptoval a rozehrál po prvních dvou dnech a ten můj výkon se projevil až v závěru toho turnaje."

Zlínský rodák Jiří Novák, který vstoupil do profesionálního tenisu v roce 1993 na turnaji Czech Open, přitom vybojoval čtvrté vítězství v kariéře. Naposled triumfoval letos v květnu na turnaji v Mnichově. Ke svému zlepšení ve dvouhře Jiří Novák uvedl.

"Všechno mi zatím vychází, takže mám čas jak na rodinu, tak na tenis. Je to taky zásluha trošku pana Kukala, který mi do toho tenisu hodně promluvil, změnil mi trošku tenisové myšlení, změnil mi trošku jinak přístup a zatím se ty výkony tak projevují. Ze začátku sezony se mi vůbec nedařilo -3, 4 měsíce jsme nemohl vyhrát zápas, ale vítězstvím v Mnichově se to trošku otočilo. Začalo se nám dařit, s Davidem /Riklem/ i ve čtyhře a mně hlavně ve dvouhře. Takže jsem velice rád za to a budu jenom rád když budu co nejdéle podávat takovéto výkony."

Z celkové dotace 600.000 dolarů získal vítězný český tenista ve švýcarsku 81.000 dolarů a v aktuálním světovém žebříčku postoupil o šestadvacet míst na 39. pozici. Naším nejlepším tenistou ale stále zůstává Bohdan Ulihrach na dvacátém čtvrtém místě.


Minulý týden jsme vás informovali o nejdražším přestupu v historii českého fotbalu. Kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd byl Lazia Řím prodán do dalšího italského velkoklubu Juventusu Turín za 40 miliónů dolarů. Přestup byl ve čtvrtek v italském Turíně definitivně stvrzen podpisem smlouvy.

Nejenom ve světě fotbalu ale dochází v těchto dnech k překvapujícím přestupům. Výměna zaměstnavatele potkala před několika dny i jednoho z nejlepších světových hokejistů Jaromíra Jágra. Po 11 letech, 806 zápasech v NHL, 1079 bodech do tabulky produktivity a dvou vyhraných Stanley Cupech skončila jeho pouť v dresu s tučňákem na prsou, tedy v dresu Pittsburgh Penguins. Pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče odchází do Washingtonu Capitals, kam byl vyměněn za tři talentované hokejisty. To, že Jágr odchází právě do hlavního města Spojených států, je velké překvapení. Hlavními kandidáty na získání 29letého útočníka totiž byl New York Rangers, v druhém plánu se počítalo s Dallasem a Los Angeles. Podle Mariána Jelínka, osobního Jágrova trenéra, je hráč se svým novým klubem spokojen.

"Tváří se velice pozitivně. Tuto situaci jsme hodnotili a já osobně si myslím, že je to ještě lepší než kdyby šel do New York Rangers, takže celkově pokud to mám shrnout - tak je to velice pozitivní."

V Pittsburghu, v jehož dresu získal Jaromír Jágr dvakrát Stanleyův pohár, měl platnou smlouvu do sezóny 2002/2003, ale s příjmem ve výši 20,7 miliónu dolarů za dva roky představoval pro klub velkou finanční zátěž.

Odliv českých hráčů do zámořské NHL stále pokračuje. Trenér české reprezentace Josef Augusta, podle kterého odchody hráčů souvisí s úspěchy českého hokeje, ale zůstává klidný. Na olympiádu si bude moci vybrat nejlepší české hokejisty z jakékoli soutěže, poněkud složitější situaci však bude muset řešit před mistrovstvím světa a zejména před turnaji Euro Hockey Tour. Dosud nepoznanou situaci přitom bude muset řešit na postu brankáře. Reprezentačních gólmanů totiž do NHL zamířilo už sedm. Filozofie, že po boku ostříleného gólmana se v národním mužstvu otrká jeho méně zkušený potenciální nástupce, tak dostala vážnou trhlinu. Ze zbývajících extraligových brankářů totiž mezinárodním hokejem není patřičně protřelý už vůbec nikdo. Josef Augusta ale rozhodoně situaci černě nevidí.

"Já si myslím, že těch brankářů je dost a bude zase záležet na tom, jak se budou v naši lize prosazovat a potom když budou nominovaní, tak jak se prostě budou podílet na tom výsledku toho národního mužstva."