Sport

Zahájení nového ročníku první fotbalové ligy, další problémy s výstavbou víceúčelové haly v Praze a blížící se mistrovství světa atletů - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

V sobotu se v Česku rozjel nový ročník první fotbalové ligy. Hned první zápas svedl dohromady dva adepty na čelo tabulky - Teplice hostily Olomouc a narazily na nepřekonatelnou hráz v podobě nového brankáře Hanáků Martina Vaniaka. Tato pětimilionová akvizice nedala domácím střelcům žádnou šanci a když se ujala krásná Urbánkova rána z šestnáctky, domácí podlehli na Stínadlech 0:1.

Návrat do nejvyšší soutěže se nevydařil fotbalistům Hradce Králové, kteří hostili v Jablonci. Od prvních minut zápasu nevěděli kam dřív skočit. Domácí, posíleni navrátilcem ze španělské ligy brankářem Petrem Koubou, nasázeli hostům pět branek a jen jednu inkasovali. Trenér hradeckých Petr Uličný po utkání přiznal, že jeho svěřenci vyrobili mnoho chyb a neproměnili ani to minimum šancí, které si během utkání vytvořili.

O nic lépe nedopadl ani další navrátilec do první fotbalové ligy - celek Opavy. V pražském Dolíčku inkasovali od tamních Bohemians hned dvakrát, zatímco jejich střelci vyšli naprázdno. Pražští Klokani byli jednoznačně lepším mužstvem a zejména ve druhém poločase svého soupeře jasně přehrávali, což mu znemožnilo třeba i pomýšlet na zvrat utkání.

Loni nepříliš výrazná Ostrava se v prvním duelu nového ročníku první ligy výrazně "pochlapila" a doplatil na to ambiciózní celek Viktorie Žižkov. Nový trenér ostravských Jozef Jarabinský vsadil na mladé hráče a vyplatilo se mu to. Nový kapitán celku Milan Baroš, o kterém se minulý týden spekulovalo, že přestoupil do FC Liverpool, vedl své spoluhráče velmi šikovně a přihrál na obě branky Baníku. Pražané stačili jen zkorigovat výsledek na konečných 2:1.

Na jihu Moravy se hrály v neděli dva zápasy. V tom prvním se Brno po celé utkání trápilo s Příbrami, která od 11. minuty vedla brankou Horsta Siegla. Teprve v nastaveném čase Brňané dvěma góly zápas dokonale otočili a z vítězství 2:1 měli neskrývanou radost.

Ve druhém jihomoravském utkání se na domácím hřišti představila štika loňského ročníku Synot Staré Město a nutno říci, že své příznivce výrazně zklamala. Liberečtí byli jednoznačně lepším mužstvem a po zásluze zvítězili 2:0.

Na konec výčtu zápasů prvního kola nejvyšší fotbalové soutěže jsem si nechal dva největší adepty na ligový titul - pražská "S". Na Strahově se v utkání Slavia-Drnovice konaly brankové hody. Sedm tref "do černého" v jednom zápase se jen tak nevidí. Slavia sice svého soupeře zdolala 4:3, ale nový trenér "sešívaných" Josef Pešice měl po zápase ke spokojenosti daleko:

"Záložní řada směrem do předu pracovala slušně, ale co se týče defenzívy, tam bylo dost chyb. Nemohu říci, že bychom hráli s liberem. Tam dochází často k výměnám. Já nechci, abychom hráli osobní obranu, ale dnes jsme chybovali hlavně při standardních situacích."

A na závěr procházky po "zelených pažitech" největší překvapení úvodního kola nového ročníku první ligy, které si na svůj účet připsal úřadující mistr pražská Sparta. Na hřišti fotbalového "trpaslíka" z Blšan utrpěli nejznámější reprezentanti českého klubového fotbalu krutou porážku 0:3. Nový trenér "letenských" Jaroslav Hřebík byl po utkání smutný:

"V naši přípravě to bylo jednoznačně stavěno tak, že pokud se domácím nevyrovnáme v agresivitě, v bojovnosti, v nasazení a běhavosti, tak fotbal na domácí stačit nebude. Byly snaha dát na hřiště hráče, kteří více běhají a budou mít vyšší stupeň nasazení. Nepovedlo se to. Blšany zahrály jednoduše dobře. Za všemi balóny šli sprintem, narozdíl od našich hráčů, a logicky potom ten zápas takto vyzněl."

To lodivod domácích Blšan Miroslav Beránek radost neskrýval:

"To byl výkon z naši strany nejlepší za mého působění v Blšanech. Předvedli jsme exkluzivní desetiminutovku v prvním poločase, kdy jsme soupeře dostali na kolena. Splnil se náš sen, že jsme přepsali fotbalovou historii v tom, že jsme poprvé Spartu porazili a já jsem moc rád, že to vítězství bylo naprosto zasloužené."


Lokalita pro stavbu pražské haly na Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2004 se znovu změnila. Víceúčelová hala by podle nových plánů měla stát ve Vysočanech poblíž stanice metra Českomoravská. Vládní zmocněnec pro pořádání světového šampionátu v ledním hokeji Ladislav Malý se rozhodl nepokračovat ve spolupráci s finskou Multiarénou, která měla stavět halu nejdříve na Hagiboru a poté na Maninách, ale vyhledal nového investora - společnost Sazka. Ladislav Malý k ukončení spolupráce s Finy řekl:

"My jsme jednali s finským investorem Multiaréna o nové lokalitě Maniny. Finský investor měl jednoznačný požadavek k tomu, aby mohl dát garance na výstavbu, aby do poloviny září měl garanci na pozemky, to znamená, aby ty pozemky mu v polovině září patřily. To ze zákona nejde, proto jsem okamžitě začal hledat náhradní řešení. To náhradní řešení jsou akcionáři společnosti Sazka, kteří přišli s nabídkou pod sloganem 'Sportovci sobě' a já věřím, že lze tuto variantu ještě zrealizovat."

Problém však může nastat s akcionáři společnosti Sazka. Místopředseda představenstva Sazky Roman Ječnímek ale doufá, že akcionáři projekt podpoří:

"Samozřejmě hodně bude záležet na majoritním akcionáři, to je Český svaz tělesné výchovy, ale vzhledem k tomu, že jeho součástí jsou především svazy, které budou mít určitě zájem na výstavbě haly, v první řadě je to samotný hokejový svaz, ale předpokládám, že i řada dalších svazů se kladně k tomu vyjádří."

Jednání stále probíhají a tak zbývá jen doufat, že se obě strany dohodnou a stavba tolik potřebné víceúčelové haly bude v Praze zahájena.


Koncem toho týdne bude v kanadském Edmontonu zahájeno Mistrovství světa v lehké atletice. Řada českých sportovců se už na místě aklimatizuje delší dobu, další část výpravy vyrazila v neděli. Mezi nimi i tronásobný olympijský vítěz oštěpář Jan Železný, pro kterého je to už sedmý šampionát. O svých šancích na úspěch nám řekl:

"Já to beru tak, že sport je sport - někdy je krásný, někdy je krutý. Nejdůležitější je neprohrát sám se sebou a věřit ve vlastní síly. Medaili může získat kdokoli, kdo se dostane mezi tu dvanáctičlennou finálovou skupinu. Už se to tak v historii stalo, že neznámý závodník nás všechny porazil. A proto pro mně jsou, všech dvanáct závodníků, pokud já se mezi ně dostanu, stejní soupeři a nedívám se na to, kolik mají hozeno."

Po různých zraněních či mateřských povinnostech běžkyně Andrey Šuldésové se česká atletická výprava ztenčila na pouhých 22 sportovců. Největšími želízky pro zisk některého z cenných kovů jsou vedle Jana Zelezného i desetibojaři Roman Šeberle a Tomáš Dvořák, ale i ostatní mohou mile překvapit. Tak jim držme palce.