Sport

Český fotbal má od neděle nového šéfa, kapitán české fotbalové reprezenzace Pavel Nedvěd získal potřetí Zlatý míč České republiky, do Himalají odcestovala osmičlenná česká expedice - tato témata vybrala do své sportovní rubriky Kateřina Brezovská.

Český fotbal má od neděle nového šéfa. Stal se jím 49letý právník Jan Obst, dosavadní místopředseda Českomoravského fotbalového svazu a blízký spolupracovník svého předchůdce Františka Chvalovského. Ten byl v neděli na mimořádné valné hromadě svazu ze své funkce odvolán po dlouhých jedenácti letech. Pád Františka Chvalovského má stejný důvod jako jeho nepřítomnost na valné hromadě. V současné době totiž sedí ve vazební věznici na Pankráci, stíhán pro mnohasetmilionové úvěrové podvody, které souvisejí s jeho podnikáním. Zvolení Jana Obsta ale nebylo jednoznačné. V české části svazu sice zvítězil suverénně, v moravské ale dali přednost Pavlu Mokrému a tak výsledek byl nerozhodný. Téměř dvě hodiny pak trvalo dohadovací jednání zástupců obou komor. V kuloárech se hovořilo dokonce o jedenácti požadavcích Moravy, pokud se Pavel Mokrý vzdá kandidatury a podpoří českého uchazeče Jana Obsta. Nakonec došlo k dohodě, po níž byl zvolen Obst šéfem svazu a Mokrý prvním místopředsedou. Jan Obst k tomuto jednání uvedl.

"Já jsem měl ten pocit, že moravské straně šlo především o nalezení určitých programových shod a poté co bylo těchto shod dosaženo, přistoupila k tomu řešení ke kterému nakonec došlo."

Jan Obst po svém zvolení stručně přiblížil, na co se chce ve své nové funkci především zaměřit.

"Aby co nejdříve byla v plném rozsahu obnovena důvěryhodnost fotbalu. Aby fotbal začal zlepšovat svou image ve veřejnosti, aby se stal důvěryhodným a pro všechny potenciální investory dobrým partnerem."


A u fotbalu zůstaneme i v následujících chvílích. Záložník Lazia Řím Pavel Nedvěd získal už potřetí Zlatý míč České republiky, tedy novinářskou cenu pro nejlepšího domácího fotbalistu. Druhý skončil Tomáš Rosický a třetí Jan Koller. Pavel Nedvěd - jako kapitán české fotbalové reprezentace - vede nadále český tým k vysněnému postupu na světový šampionát v Korejské republice a Japonsku, kde by mohl v roce 2002 korunovat svou famózní cestu z malé vesničky až na fotbalový vrchol.

"Já myslím, že český nároďák na to má, že se o to poperem. Ke Zlatému míči: Myslím si, že to je ocenění dlouhý práce a vážím si toho moc."

Ještě dodám, že o Pavlu Nedvědovi, který září už pět let v dresu Lazia Řím, se říká, že patří mezi deset nejlepších fotbalistů světa. Proto ho chtěl z Říma vykoupit Juventus Turín, ale neuspěl ani s nabídkou 90 milionů marek, tedy zhruba miliardu a sedm set milionů korun. "Méďa", jak zní přezdívka populárního fotbalisty, přitom při příchodu v roce 1996 do římského velkoklubu stál necelých 150 miliónů korun. Svou hodnotu během pěti let tak zvýšil více než desetinásobně.


Česká horolezecká expedice se v neděli vydala do Himálaje, kde se pokusí zdolat druhou nejvyšší horu světa a nejobtížnější osmitisícovku - K2 - vysokou 8611 metrů. Členy expedice tvoří sedm mužů a jedna žena. Obávanou K2 zdolalo dosud 187 horolezců, z nich bylo pět žen. Ani jedna však už nežije, všechny v horách zemřely. Nejlepší česká horolezkyně třicetiletá Soňa Vomáčková ale strach nemá. Jako zkušená horolezkyně, která už zvládla výstupy na dvě vyhlášené osmitisícovky - Makalu a Lhoce - se hodlá stát rovnocennou partnerkou všem ostatním členům výpravy. Soňa Vomáčková je také první ženou na světě, která zdolala vrchol osmitisícovky bez použití kyslíku. Jak potvrdila, stejně by tomu mělo být i letos při výstupu na K2.

"Já bych kyslík označila jako dopink. Ve všech sportech už je dopink zakázán, v horolezectví ještě ne, protože tahle forma jako dopink je a není pojmenovaná. My to bereme tak, že pokud stoupáte třeba na Everest a vezmete si kyslíkovou bombu, tak vaše tělo se namáhá tak, jako by jste stoupali do výšky o dva tisíce nižší - to znamená do výšky 6800 metrů. Pokud ten kyslík mít nebudete, je ta hra fér."

Čeští horolezci do Himalají odletěli bez lékaře. "Musíme věřit, že se nám nic nepříjemného nepřihodí," zadoufal člen výpravy Radek Jaroš. "Snad se nám vyhnou i horské nemoci. Při nich nepomůže zhola nic, pouze rychlý sestup do výšky okolo 2000 metrů. Jenže, když do základního tábora půjdeme sedm dní, stejnou dobu se musí šlapat také dolů..." Horolezci počítají s vrcholovým útokem mezi 28. červencem a 8. srpnem.