Sport

Prvoligový fotbal, lední hokej extraligový i reprezentační a úvod dostihové sezóny v pražské Chuchli - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Již tradičně začínáme sportovní rubriku fotbalem. Týmům ze špice tabulky první fotbalové ligy se o víkendu příliš nevedlo. To nahrálo do karet pražské Slavii, která zřejmě definitivně zahájila jarní ofenzívu na druhé místo v tabulce. Poprvé od loňského října totiž dokázala v sobotu vyhrát na domácím hřišti - porazila Teplice 3:0. Slávisté stále tedy mohou reálně uvažovat o konečné druhé příčce, která by klub posunula podruhé za sebou do předkola Ligy mistrů. Jejich sobotní soupeř Teplice obsadily čtvrtou příčku. Nový trenér Teplic Michal Bílek k prohře svého mužstva uvedl: Brno do nedělního dopoledne marně čekalo na první jarní gól. Prokletí zlomilo až v zápase s Viktorii Žižkov. Viktoria sice záhy vyrovnala, jenže ve zbytku zápasu trestuhodně promarnila možnost polepšit si v tabulce, kde je zatím na šestém, tedy nepohárovém místě. Zápas skončil 1:1. Remízou 0:0 skončilo také utkání Blšany - Bohemians. Pražská " Bohemka" má zatím na jaře 8 bodů. Asistent trenéra Antonín Panenka k tomu dodává. Překvapivý výsledke se zrodil v Jabloneci, kde domácí překvapivě porazili favorizovanou třetí Příbram 2:1, stejným výsledkem skončil zápas Synot - Ostrava a domácí také zvítězili v Plzeni, když pprazili Liberec 1:0. Kdyby fotbalisté Českých Budějovic v sobotu prohráli s druhou Olomoucí, už by je v první lize držela jen teorie. Po vítězství 3:1 však jsou stále ve hře o záchranu v nejvyšší soutěži. Na Brno, které odehrálo o zápas méně, ztrácí jihočeši jeden bod. Jak tedy vypadá tabulka: Pořadí prvních tří: Sparta, Olomouc, Příbram. Poslední tři: Brno, České Budějovice, Plzeň.

V dalších minutách se budeme věnovat hokeji. Od neděle zná extraliga svého prvního finalistu. Stali se jím hokejisté obhájce loňského titulu pražské Sparty. Pražanům, kteří se jen tak tak probojovali do play-off, stačil přitom pouhé tři zápasy na to, aby se přehoupli přes celek Vítkovic do finále extraligy. Slovo má útočník Pražanů Vladimír Vůjtek. Vítkovice bojovaly až do samotného konce. Závěrečných třicet sekund za stavu 2:1 hrály dokonce bez brankáře, ale vyrovnat a vynutit si prodloužení se jim už nepodařilo. Sparta oplatila soupeři stejným způsobem vyřazení ze semifinále ročníku 1996/1997. Trenér Vítkovic Alois Hadamczik k tomu dodává: Hokeji jsou věnovány i následující minuty. Devět příslibů a navíc jedno velké překvapení v podobě námluv s brankářem Milan Hniličkou přivezl trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta z týdenní cesty po USA. V nejuznávanější soutěži světa - kanadsko americké NHL - totiž lovil hráče pro blížící se mistrovství světa v Německu. Od olympijského turnaje století v Naganu může tedy trenér Josef Augusta sestavit pro letošní světový šampionát v Německu, který začíná 28. dubna, možná nejsilnější výběr posledních let.

A na závěr sportovní rubriky zamíříme na dostihové závodiště. Zatímco v Británii donutila epidemie slintavky a kulhavky organizátory zrušit nejvýznamnější dostih na britských ostrovech, v pražské Chuchli byla o tomto víkendu dostihová sezóna naplno zahájena. To, co v jejím průběhu návštěvníky závodiště čeká, přiblížil jeden z organizátorů dostihů v Chuchli Ladislav Svárovský: V neděli skončil hlavní dostih v Chuchli triumfem koně Tiznita, který byl v loňském českém derby osmý. V jeho sedle byl jezdec Jiří Chaloupka, synovec známého trenéra Václava Chaloupky.