Sport

Halové mistrovství světa v lehké atletice, čtvrtfinále extraligy ledního hokeje, prvoligový fotbal a slíbený rozhovor s fotbalovou legendou Josefem Bicanem - to je náplň dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Dvě zlaté a jedna bronzová medaile - taková je žeň českých atletů na vídendovém světovém šampionátu v lisabonské hale. O to cennější, že v portugalské metropoli startovala historicky druhá nejmenší česká výprava a přesto obsadila v soutěži národů čtvrté místo v počtu získaných medailí. Nedělní bronz Heleny Fuchsové na 800 metrů a zlato sedmibojaře Romana Šebrleho, který nota bene zaostal pouhé čtyři body za evropským rekordem Tomáše Dvořáka, doplnilo páteční zlato tyčkařky Pavly Hamáčkové. Ta byla se svým výkonem 456 centimetrů velmi spokojena. Navíc hned dvakrát překonala český národní rekord.

V neděli začalo čtvrtfinále extraligy ledního hokeje. Suverén základní části soutěže Vsetín doma jen tak tak porazil Zlín 4:3 a nováček ze Znojma zdolal pražskou Slavii 5:2. Technický ředitel extraligy Stanislav Šulc nám sdělil, na kolik vítězných utkání se hraje: Druhé čtvrtfinálové dvojice tvoří pražská Sparta s Litvínovem a Pardubice s Vítkovicemi. Zápasy se střídají obden. Finálová série play off se už pak hraje na tři vítězství.

A pojďme rychle k fotbalu. První liga měla na programu 20. kolo. Už v pátek hostily České Budějovice pražskou Spartu, která jim dala lekci z produktivity. Jihočeši toho moc nepředvedli a po zásluze prohráli 1:4. Jejich obránce Libor Koller zákonitě nebyl nadšen: Trenér sparťanů Ivan Hašek naopak spokojen byl: V neděli se pro průtrž mračen nedohrál zápas Starého Města s Bohemians Praha. Další utkání dopadla takto: Žižkov-Olomouc 2:2, Brno-Příbram 0:0, Jablonec- Teplice 1:0, Blšany-Plzeň 2:1 a Drnovice-Liberec 2:1. Před pondělním závěrem 20. kola v podání Slavie a Ostravy je v čele tabulky Sparta před Olomoucí a Príbrami, poslední je Plzeň.

Jak jsme vás už informovali, minulý týden se čestným občanem hlavního města Prahy stal mimo jiné pan Josef Bican, česká fotbalová legenda. Sedmaosmdesátiletý, stále populární "Pepi" je nejlepším českým fotbalistou všech dob. Během své sportovní kariéry nastřílel více než 5000 gólů. V domácí lize dal 447 gólů, hrál ji do 42 let, což v českých zemích nikdo nedokázal. Je světovým rekordmanem v prvenství ligových střelců - v Rakousku třikrát, doma devětkrát. Letos v lednu byl Josef Bican vyhlášen Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků králem ligových střelců dvacátého století. Až za ním skončili Brazilci Pelé a Romário. Během slavnosti na pražské radnici mi pan Bican vyprávěl, jak to bylo s jeho přestupem z vídeňského Rapidu do pražské Slavie: Pražští "sešívaní" však dostali přednost a, jak říká pan Josef Bican, mnohonásobně na tom vydělali, nejen finančně: Možná si vedení Slavie vezme slova pana Bicana k srdci a jeho milovaný klub mu bude i v domácí lize dělat radost.