Sport

Česká reprezentace pokračuje v cestě na mistrovství světa, v Severním Irsku vyhrála po velkém boji 1:0, od soboty jsou známí semifinalisté extraligové play-off, nad konáním světového hojeového šampionátu v Praze v roce 2003 visí otazník - to je výběr témat, kterým věnovala pozornost Kateřina Brezovská v dnešní sportovní rubrice.

Nejen vlastní síly, ale i přízeň osudu stála za českými fotbalisty ve čtvrtém zápase světové kvalifikace. Porazili Severní Irsko 1:0 a upevnili si vedení ve třetí kvalifikační skupině pro mistrovství světa. V dramatickém závěru však udrželi nejtěsnější výhru jen s velkou dávkou štěstí. Ale jak tvrdí střelec jediného gólu Pavel Nedvěd, čeští reprezentanti jednoduchý zápas ani nečekali. Výhrou v Severním Irsku čeští reprezentanti udělali důležitý krok na úspěšné cestě třetí skupinou kvalifikace. Podle obránce Milana Fukala ale přílišné projevy nejsou namístě protože nyní je čeká Dánsko. Také Pavel Nedvěd považuje utkání s Dánskem za rozhodující. Ano už tuto středu sehrají čeští reprezentanti v Praze na Letné možná klíčové utkání skupiny z níž jistě postupuje pouze vítěz.


A nyní k hokeji. Od soboty už jsou známí všichni semifinalisté extraligové play-off. Jako první se probojovali do semifinále hokejisté Vsetína. Po nich následoval obhájce titulu pražská Sparta. Její brankář Petr Bříza, který byl vyhodnocen jako nejlpeší gólman play-off, k úspěchu svého mužstva uvedl: V pátek se rozhodlo, že do semifinále extraligového play off nakonec - poprvé v klubové historii - postoupili hokejisté Slavie. V rozhodujícím sedmém utkání přehráli Znojmo na jeho ledě 1:3. Trenér Slavie Vladimír Růžička zhodnotil čtvrtfinále takto. Nadávky na adresu rozhodčích a dokonce i fyzický útok na sudí předvedli zhrzení hokejisté domácích Pardubic poté, co nezvládli sedmý zápas čtvrtfinále play off. Do semifinále na jejich úkor prošly Vítkovice, tedy mužstvo, které se loni jen tak tak udrželo v extralize. Trenér Vítkovic Alois Hadamczyk k tomu dodává. V semifinále nastoupí v úterý Vsetín proti Slavii a ve středu se utká Sparta s Vítkovicemi. Série se hrají již jen na tři vítězství.

A hokeji jsou věnovány i následující minuty. Sen o mistrovství světa konaném v roce 2003 v Praze se pomalu hroutí. "Mistrovství nebude, pokud v Praze nebude stát nová víceúčelová hala," varoval totiž v neděli předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel... "Je na mně vyvíjen tlak ze strany dalších členů federace, kteří nejsou nadšeni z toho, jak tu věci kolem nové haly postupují. Jednou z podmínek udělení pořadatelství světového šampionátu České republice totiž byla její výstavba. V těchto chvílích ale vidíme, že se události nevyvíjejí správným směrěm. Je mi velmi líto, ale musím český svaz varovat, že by mohlo dojít ke změně pořadatelství šampionátu v roce 2003 na květnovém kongresu."

Nejpozději do 11. května musí tedy Český svaz ledního hokeje oznámit, zda pro mistrovství světa 2003 postaví v Praze na Hagiboru novou arénu. Představitelé Tělovýchovné jednoty Bohemians, kteří vlastní většinu pozemků na Hagiboru určených pro stavbu, však stále neuzavřeli smlouvu se sdružením finských investorů Multi-Areena Praha, které má podle plánů projekt realizovat. Předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut, ale zůstává stále optimistou. Také vládní zmocněnec pro organizování světového šampionátu 2003 Ladislav Malý považuje jakoukoliv paniku za předčasnou. Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel však uvedl, že pouze za zásluhy se pořadatelství mistrovství světa neuděluje. Dodal ale, že on sám bude za konání šampionátu v roce 2003 v Česku bojovat.