Sport

Fotbalisté Slavie Praha nepostoupili do čtvrtfinále poháru UEFA, českou fotbalovou reprezentaci čeká v Makedonii generálka před pokračováním kvalifikace Mistrovství světa, co nejtvrdší trest za brutální zákrok v první hokejové lize žádá hráčská asociace, hokejová extraliga už zná vítěze základní části - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské..


Úvod sportovní rubriky byl většinou věnován ligovému fotbalu. Vzhledem ke sněhové kalamitě, která zachvátila koncem minulého týdne celé území Česka, bylo ale kompletní víkendové 18. kolo první ligy odloženo. Fotbalu se však budeme v následujících minutách přesto věnovat. Jediný český zástupce v evropských pohárech - pražská Slavia skončila své učinkování v poháru UEFA v osmifinále. Ve čtvrtek totiž podlehla německému Kaiserslauternu 1:0. Přitom ani v jedné ze dvou vzájemných bitev nebyla horší, ale nedokázala dát gól. Soupeř se trefil jedinkrát, a to stačilo. Slavii uzemnil Vratislav Lokvenc, střelec, který se proslavil ve Spartě, u největšího slávistického rivala. Trenér Slavie Karel Jarolím uvedl, že nepostoupilo lepší, ale šťastnější mužstvo. Kapitán Slavie Jan Suchopárek k tomu dodává. Jak už jsem uvedla, jediný gól, který Slavii vyřadil z poháru UEFA vstřelil bývalý Sparťan Vratislav Lokvenc. Na otázku, zda souhlasí se slávisty, že postoupil šťastnější a ne lepší tým, odověděl. A u fotbalu ještě zůstaneme. Ve středu čeká českou fotbalovou reprezentaci generálka před pokračováním kvalifikace Mistrovství světa. Čeští fotbalisté nastoupí ve Skopji v přátelském utkání proti Makedonii. Trenér Jozef Chovanec uvedl, že zápas má posloužit především jako test obrany na březnový kvalifikační duel se Severním Irskem v němž kvůli trestům nemůžou nastoupit někteří obránci. S Makedonii se čeští fotbalisté střetnou vůbec poprvé v historii. V původním plánu této přípravy byli i jiní soupeři, zvučnějších jmen - ve hře byla například také Brazílie. Avšak konečným řešením je - trochu překvapivě - málo atraktivní Makedonie. Jedním z důvodů může být také to, že nejlepší světová mužstva si nechávají za odehrání přípravného utkání draze platit a - jak potvrdil Jozef Chovanec - to i v případě, že si soupeře pozvou do domácího prostředí. A nyní k hokeji. Začneme smutnou událostí, která se odehrála minulý týden ve čtvrtfinále play-off první hokejové ligy mezi Třebíčí a Jihlavou. Jihlavský obránce Marián Morava tvrdě atakoval třebíčského útočníka Tomáše Zelenku. Ten si po nárazu na mantinel roztříštil krční obratle a poškodil míchu a nyní je od pasu dolu ochrnutý. Událost vyvolala velkou pozornost. Ve stanovisku asociace hráčů ledního hokeje, pod nějž se podepsali například Jiří Dopita, Robert Reichel či Dušan Salfický, byl inkriminovaný zákrok označen za otřesný a neomluvitelný. Tady jsou některé názory. Hovoří poradce asociace Robert Reichel: Podobný názor vyslovil i viceprezident asociace hráčů ledního hokeje Dušan Salfický: O dalším osudu jihlavského hokejisty se rozhodne ve středu, kdy bude v Praze zasedat Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje. Zástupci asociace hráčů ledního hokeje požadují pro Mariána Moravu nejtvrdší možný trest - doživotní zákaz hokeje.

A nyní k zápasům extraligy. Hokejisté Vsetína se již čtyři kola před koncem stali vítězi základní části extraligy. Rozhodla o tom jejich výhra v 49. kole na ledě Pardubic 1:0. Vsetín se tak může naprosto v klidu připravovat na play off, jak potvrdil hlavní hrdina zápasu, brankář Vsetína Ivo Pešat. Vsetín má před druhým Znojmem náskok patnácti bodů. Znojmo se na druhou pozici dostalo díky vítězství ve Zlíně 5:2. Dva hattricky viděli diváci v Ostravě, kde domácí remizovali s Českými Budějovicemi 4:4. Další cenné body v boji o play off vybojovaly pražská Slavia, která porazila Plzeň 5:3, a Litvínov, jenž vydřel výhru nad Havířovem 5:4 až v prodloužení. Na druhém konci tabulky jsou i nadále Karlovy Vary, které ukončily sérii devíti porážek v řadě a porazily pražskou Spartu 3:1. Stále tak mají teoretickou naději vyhnout se baráži. Na třinácté Kladno, které podlehlo Třinci 1:6, mají ale ztrátu deseti bodů.