Sport

40. kolo hokejové extraligy, komplikace kolem výstavby nové víceúčelové haly na pražském Hagiboru, výkony české tenistky Daniely Bedáňové na turnaji Australian Open a šesté vítězství Karla Lopraise na pouštní rallye Paříž-Dakar - to jsou témata sportovní runriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Sportovní rubriku zahájíme na zimních stadionech. 40. kolo hokejové extraligy přineslo tyto výsledky: Hokejisté Zlína se díky vítězství nad mistrovskou Spartou 4:1 dostali do čela extraligy. Dosud vedoucí Vsetín klesl na druhou příčku poté, co v prodloužení prohrál na ledě pražské Slavie 1:2. Zaváhání se nevyhnuly ani třetí Pardubice, které prohrály na ledě Kladna, bojujícího o záchranu, 1:2. Po deseti prohrách na hřištích soupeřů se dočkal vítězství venku Třinec, byť až v prodloužení ve Vítkovicích 3:2. Poslední Havířov prohrál ve Znojmě 2:3. Plzeň sice dotáhla s Českými Budějovicemi nepříznivý stav 0:3, ale přesto nakonec podlehla Jihočechům 3:5. Utkání Litvínov - Karlovy Vary bylo kvůli chřikovému onemocnění litvínovských hráčů odloženo. Vraťme se ještě k hokejové Slavii. Ta totiž svého času výrazně bodově zaostávala za dalšími kandidáty na play-off. V posledních čtyřech kolech se ale slávisté vzpamatovali a získali 11 bodů. Velkou zásluhu má na tom také vynikající brankář Slavie Roman Málek o kterém se říká, že je v současné době nejnadějnějším českým hokejovým gólmanem. Na otázku jaké má další hokejové plány odpověděl: Dodám ještě, že Roman Málek byl společně s juniorskou mistryní Evropy v plážovém volejbale Lenkou Felbábovou vyhlášen nejlepším sportovcem pražské Slavie v roce 2000. Své ocenění převezme 3. února v rámci oslav sto let ledního hokeje ve Slavii před extraligovým zápasem proti Spartě.

Stavba víceúčelové haly pro hokejové mistrovství světa v roce 2003 na pražském Hagiboru je opět ohrožena. Tělovýchovná jednota Boheminas, která ma pozemky pod zamýšlenou halou v trvalém užívání totiž přerušila jednání s dodavatelem stvaby finskou společností Multi-Areena Praha. Důvodem jsou prý stále nové požadavky Finů, které by poškodily zájmy Boheminas. Předseda hokejového svazu Karel Gut ze současného zakonzervovaného stavu viní ale tělovýchovnou jednotu. Podle něj je však věcí státu, tedy majitele zmíněných pozemků, aby zabránil velké ostudě. " Už nejde o měsíce, ale o dny", dodal Gut. Stavbu je totiž nutné zahájit okamžitě. V opačném případě by se šampionát musel hrát mimo Prahu. Do případu se nyní vložil i vládní zmocněnec pro pořádání šampionátu Ladislav Malý. Jednání se zainteresovanými stranami by měla proběhnout v nejbližších dnech.

Daniela Bedáňová, poslední zástupce českého tenisu ve dvouhře na grandslamovém turnaji Australian Open, byla vyřazena v osmifinále Američankou Serenou Williamsovou. Obrovským úspěchem této mladičké - 17-ti leté české tenistky žijící v Německu však už byl postup mezi 16 nejlepších. Na cestě do osmifinále přitom vyřadila devátou nasazenou - Rusku Jelenu Dementěvovou - finalistku olympijského turnaje v Sydney. Souboj trval dvě hodiny. Jméno vítězky bylo nakonec pro Austrálii překvapením - Bedáňová je totiž v řebříčku 54 a Dementěvová 11. Na otázku, zde je to zatím největší vítězství v její kariéře Daniela Bedáňová po zápase odpověděla... Jak už jsem zmínila ve čtvrtém kole - v noci na pondělí - nestačila Daniela Bedáňová na šestou nasazenou Američanku Serenu Williamsovou, prohrála dvakrát 2:6. a s účastí ve dvouhře na turnaji se rozloučila. Každopádně ale účast v osmifinále při třetím startu na turnaji Grand Slamu a prvním v Melbourne posune sedmnáctiletou českou naději asi ke čtyřicátému místu světového žebříčku. Ostravská rodačka také potvrdila, že je právem v nominaci na největší ženský objev loňského roku.

Jezdec Karel Loprais s vozem Tatra pošesté vyhrál pouštní rallye z Paříže do Dakaru. Tímto svým šestým prvenstvím při čtrnácté účasti na Rallye Paříž-Dakar vyrovnal Karel Loprais absolutní rekord francouzského motocyklisty Peterhansela. V letošním 23. ročníku měl sice jedenapadesátiletý Loprais zpočátku potíže, ale v desáté etapě se dostal do vedení soutěže kamiónů, které již neopustil. V pondělí dopoledne se vítězná posádka Tatry vrátila do Prahy. Karel Loprais zhodnotil nejtěžší okamžiky letošního ročníku takto: Dodám ještě, že na vítězství fenomenálního jezdce se podílel mechanik Petr Hamerla a zkušený navigátor Josef Kalina, jenž pamatuje i prvenství z roku 1994 a 1999.