Sport

Fotbal, hokej, motorismus a plavání - to jsou témata dnešní sprotovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Také dnešní rubriku začínáme na fotbalových stadionech. První fotbalové lize dál vládnou kluby z hlavního města. Po páteční výhře Sparty v Teplicích 1:0 si připsali tři body i fotbalisté Viktorie Žižkov a Bohemians. Oba kluby zvítězili v poměru 2:1 a v obou případech vstřelili vítězné góly až těsně před koncem. Žižkov porazil Hradec Králové a Bohemins Synot Staré město. Naopak bez gólů skončilo utkání v Ostravě, která hostila Liberec. Další zápasy skončily těmito výsledky: Jablonec zdolal Příbram 1:0, Drnovice prohrály v Olomouci 0:1. Na sestupových pozicích jsou po 12-ti kolech patnácté Blšany, které prohrály už pošesté v řadě, tentokrát v Brně 1:2. Posední poslední je stále Opava, která podlehla Slavii 5:2. I když fotbalisté Slavie v tomto utkání zvítězili, z tribun - kam přišlo jen několik stovek nejvěrnějších fanoušků - se ozývaly během zápasu i po jeho skončení nespokojené hlasy.

"Leška ven!" Tak takto skandovala část fanoušků pražského týmu, která viní generálního ředitele klubu Vladimíra Lešku a majoritního vlastníka Slavie, britskou firmu ENIC, z dosavadních špatných výkonů. Zhruba dvě stovky slávistických přiznivců se sešly i po zápase před stadionem. Hlavní organizátor akce Luděk Šišák tvrdí, že problémy uvnitř Slavie mají dlouhodobější charakter. Mimořádná valná hromada Slavie v nejbližších dnech bude hledat řešení krizové situace.

A ještě informace o nejbližším programu českých fotbalistů. Tři české fotbalové kluby se v tomto týdnu představí v evropských fotbalových pohárech. Ve středu čeká poslední zápas základní části Ligy mistrů pražskou Spartu, která se utká na Letné o první místo ve skupině s Bayernem Mnichov. Ve čtvrtek pak zasáhnou do Poháru UEFA zbylí dva zástupci, kteří v úvodních zápasech druhého kola prohráli. Marila Příbram hostí PAOK Soluň a Fotbalisté Liberce pak v vyběhnou na svém stadiónu k odvetě proti Celtě Vigo.


Stručně k hokeji: Pardubice porazili v nedělním zápase 19. kola extraligy Znojmo 3:1 a vrátili se do čela tabulky před Zlín, který na hřišti Slavie zvítězil 0:3. Třetí je pražská Sparta, která na Kladně získala proti posledním Středočechům bod za remízu 4:4. Další zápasy skončily takto: Plzeň - Havířov 3:2, Vítkovice - Č. Budějovice 3:4, Litvínov - Třinec 0:2, Vsetín - Karlovy Vary 3:2 v prodl.


A nyní tady máme informaci pro fanoušky motorismu. Masarykův okruh v Brně defintitvně uzvařel v neděli sezonu. V této souvislosti se uskutečnila zábavě-sportovní soutěž, které se zúčastnila taková esa jako Matějovský, Kopecký, Janiš či první český jezdec ve formuli 1 Tomáš Enge. "Je skvělé, že jsem se potkal s mnoha spolujezdci, neboť na taková setkání není v sezóně čas. Také jsem uvítal možnost se představit motoristickým příznivcům na Masarykově okruhu," uvedl Enge a dodal.... Do konce sezóny čeká na Engeho ještě mnoho sponzorských akcí a slavnostních vyhlašování výsledků. "V autě se nesvezu, neboť do 1. ledna příštího roku je ve formuli jedna zakázáno jakékoli testování," dodal Enge.


A na závěr informace ze sportu, kterému se v našich rubrikách příliš nevěnujeme. Ve většině sportů není polovina října žádným mimořídným obdobím i když jsou soutěže v plném proudu. V plavání se touto dobou nekonají žádné závody. Přesto se pro plavce právě touto dobou každý rok něco mění. Skončilo krátké období relativního klidu a odpočinku a rozběhla se příprava na novou sezónu. Nutno dodat, že tu loňskou zvládli čeští plavci na jedničku - 9 cenných kovů přivezli z evropského šampionátu z Valencie, získavali medaile i na univerziádě a na dalších akcích. Reprezentační trenér Jaroslav Strnad přiblížil jak to bude vypadat letos.