Sport

Opavští fotbalisté vychutnali první ligovou výhru, odvolání bývalého trenéra české hokejové reprezentace Ivana Hlinky z postu kouče týmu NHL Pittsburghu vyvolalo řadu reakcí, čeští tenisté se v prvním kole příštího ročníku Davisova poháru střetnou s Brazílií - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Až v jedenáctém kole si fotbalisté Opavy vychutnali první ligovou výhru po svém letošním návratu mezi elitu - porazili Jablonec 1:0 a na čtrnácté místo nyní ztrácejí šest bodů. Z předposledního místa se odpoutala Příbram, která zvítězila nad Drnovicemi 1:0. Na čele tabulky je stále pražská Sparta, která i v tomto kole dokázala skvělou formu a rozstřílela Ostravu 4:0. Trenér Sparty Jaroslav Hřebík přitom dodržel slovo a poslal na hřiště čtyři čerstvé hráče.

"Na hřišti bylo šest nových tváří a hráli velmi dobře a absolutně jednoznačně si zasloužili vítězství. Hráli nátlakovou hru a lidem se to líbilo takový fotbal."

Za ostravský klub zhodnotil zápas jeho asistent Pavol Michalík.

"V prvom rade sme to nezvládli psychicky a ani ta organizácia potom nebola taká, aká by mala byť. Myslím si, že sme schopnejší hrať lepší fotbal. Ale je to mladé mužstvo, je to pre nich škola a verím, že sa z takých zápasov poučia."

Opět se nedařilo ani Slavii, která prohrála v Liberci 2:0. Prohrál také Synot Staré město - podlehl Brnu 1:2. Naopak Teplice si odvezli vítěztsví 1:3 z Blšan. Kontakt s čelem tabulky mírně ztratili Bohemians, neboť doma s Hradcem Králové pouze remizovali 2:2. Trenér Bohemians Vlastimil Petržela přiznal, že jeho mužstvo nehrálo dobře.

"Není mužstvo na světě, které by všechny zápasy doma vyhrálo. A my nejsme zase takoví "playeři" abychom tu sezonu prošli bez toho, abychom na tom hřišti neztratili ani bod."

Olomouc doma nestačila na Žižkov, kterému podlehla 0:2. Tento zápas rohodl o tom, že Žižkov se posunul na druhé místo tabulky. U Olomouce se zase vedení klubu rozhodlo po této porážce, která tým uvrhla na předposlední místo, k odvolání trenéra.


A nyní k hokeji: Vedoucí celek hokejové extraligy Pardubice utrpěl v 16. kole další porážku, tentokrát od Českých Budějovic 1:4, ale dál vede tabulku. Druhý je Zlín, který porazil Litvínov 5:2. V souboji předposledního s posledním celkem tabulky prohrálo Kladno v Karlových Varech 0:6 a propadlo na dno tabulky. Další zápasy skončily takto: Plzeň - Třinec 4:5, Znojmo - Vsetín 1:1, Slavia Praha - Vítkovice 6:4 a Havířov - Sparta Praha 2:2.

A u hokeje ještě zůstaneme. Jak už jistě sportovní fanoušci zaregistovali, bývalý trenér české hokejové reprezentace byl před několika dny odvolán z funkce hlavního trenéra týmu NHL Pittsburghu Penguins. Přední čeští hokejoví trenéři a odborníci se shodli na tom, že hlavním důvodem Hlinkova odvolání byla neúspěšná série klubu na začátku sezóny NHL. Ostatní údajné trenérovy slabiny, tedy nedostatečná komunikace s hráči kvůli nedokonalé angličtině, napjaté vztahy s útočníkem Jaromírem Jágrem či Hlinkovo postavení jako evropského trenéra v kontextu letité zažité tradice zámořských koučů - se odborníkům jevily jako vedlejší a zástupné.

Trenér slovenské hokejové reprezentace Ján Filc nepovažuje odvolání Ivana Hlinky, z postu hlavního kouče Pittsburghu za osobní neúspěch českého odborníka. Filc i jeho kolega z národního týmu dvacetiletých Július Šupler se shodli na tom, že příčinami Hlinkova předčasného odchodu jsou především slabé výsledky týmu a také jazyková bariéra. "Je to běžné východisko z dané situace, které se v takových případech standardně používá," řekl Filc, podle něhož budou Hlinka spolu s Finem Alpem Suhonenem z Chicaga navždy nejvýznamnějšími evropskými trenérskými průkopníky v NHL. Podle Šuplera je důležité v hokeji, jako v každém kolektivním sportu, ovládat speciální hantýrku, která otvírá přístup k hráčům.

A jak hodnotí Hlinkovo odvolání jeho bývalý asistent u české reprezezentace Slavomír Lener?

"Byl jsem zklamán vedením Pittsburghu, že neměli trpělivost a myslím si, že měl Ivan dostat větší šanci."

Slavomír Lener nicméně také připustil, že jedním z důvodů mohly být problémy Ivana Hlinky s angličtinou:

"Ivan se narodil tady v té zemi a je mu vlastnější náš jazyk a jsou kritické situace v zápase a na střídačce, kdy třeba je potřeba krátce, stručně a výstižně něco sdělit hráčům a mohl to být problém."

Manažer Pittsburghu Craig Patrick uvedl, že si Hlinkových schopností váží a rád by jich využil v jiné funkci. Hlinka si zatím vzal čas na rozmyšlenou.

Odvolání Ivana Hlinky nicméně nijak neovlivní jeho pozici generálního manažera v olympijském hokejovém týmu České republiky v Salt Lake City. Potvrdil to předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut:

"Je to kolektiv lidí, kteří jsou spolu navíc i kamarádi - Ivan Hlinka, Karel Augusta a tak dále. A já nebudu teďka říkat co by měl Ivan dělat. Ivan je generálním manažerem a na tom se nic nemění."


Do scénáře sporotnví rubriky se nám ještě vejde jedna informace k tenisu. Losování Mezinárodní tenisové federace rozhodlo, že se čeští tenisté v prvním kole příštího ročníku Davisova poháru - v první polovině února 2002 - střetnou v domácím prostředí s Brazílií. Připomenu, že s Brazílií se čeští tenisté střetli v Davis Cupu třikrát - v roce 1948 i o dvacet let později vyhráli, v roce 1971 v Porto Alegre prohráli 1:4. Nehrající kapitán českých tenistů Jan Kukal přivítal Brazilce za soupeře s otevřenou náručí.

"Dostali jsme velice atraktivního soupeře. Zásluhou utkání v Porto Alegre v roce 1971 volíme domácí prostředí. V žádném případě to nebude antuka. Budeme se muset všichni poradit kde a na čem by sme chtěli hrát, ale bude to spíš rychlejší povrch. V tomto termínu počátkem února je problém rozpustit led, takže nevíme ve které hale to bude, ale určitě v nějakém větším městě a nějaké větší hale. Opakuji: je to velice atraktivní soupeř."

Letos v prvním kole Davisova poháru Češi prohráli ve Švédsku a v boji o udržení ve Světové skupině porazili v Prostějově Rumunsko.