Sport

Ve sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka, se tentokrát vydáme nejen za fotbalisty a hokejisty, ale také mezi nejlepší cyklisty.

Česká první fotbalová liga zná svého podzimního mistra. O víkendu se hrálo její 16. kolo, které o tom definitivně rozhodlo. Podzimní část fotbalové ligy se vydařila zejména pražským klubům, kterým zcela patří pomyslné stupně vítězů.

Z prvního místa půjde do jarní části ligy Sparta, která vede o dva body před Žižkovem. Ten doma zdolal Ostravu 1:0. O další bod méně mají Bohemians. Ti zvítězili v Opavě 1:0 a podtrhli tak špatnou sezónu Slezanů, kteří se sedmi body uzavírají ligovou tabulku. Prohrály i další tři týmy ze dna tabulky. Blšany nestačily na Spartu a z Letné si odvezli čtyři branky, Příbram doma podlehla Brnu 1:2 a Synot Staré Město na těžkém terénu v Liberci utržil prohru 1:4. Výhra 2:0 v Olomouci pomohla nahoru Teplicím, jimž už patří desáté místo. Hradec Králové se rozešel nerozhodně 2:2 s Jabloncem a v tabulce se usadil na 9. místě hned za Jabloncem.

Kolo bylo zahájeno páteční předehrávkou v Drnovicích, kde domácí hostili pražskou Slavii. Fotbalisté z Vyškovska vedli po brankách Gomese a Pergla už 2:0, ale o vítězství je připravil střídající Luděk Zelenka, jenž dvěma góly v rozmezí čtyř minut vyrovnal. Trenéři obou celků - slavistický Josef Pešice a drnovický Karel Jarůšek - nebyli bezprostředně po utkání sto říci, kdo z nich je šťastnější:

Pešice:

"Asi jsme oba nešťastní, protože Drnovice vedly 2:0, čili měly výhodu, a my jsme srovnali v závěru, měli jsme převahu, mohli jsme i vyhrát. Těžko říct, kdo byl šťastnější."

Jarůšek:

"To, co říká Josef. Před zápasem bychom asi brali remizu. Potom, když už vedete 2:0, pro nás bylo nepříjemné, že se zranil Pepa Němec, který dokázal držet míč. Po jeho vystřídání došlo k převaze Slavie, z které dala dvě branky. Myslím si ale, že hráči zápas odjezdili, odmakali tak, že kdyby stejně bojovali minulý týden proti Jablonci, tak jsme nemohli doma zremizovat."

Slavia je v tabulce po podzimu na šestém místě, Drnovice jsou dvanácté.


V neděli se hrálo kompletní 28. kolo extraligy ledního hokeje. Slavia Praha v něm porazila Litvínov 2:0, Vítkovice - Vsetín 6:3, České Budějovice - Kladno 4:3, Zlín - Havířov 5:4 v prodloužení, Třinec - Pardubice 5:0, Karlovy Vary podlehly doma Plzni 1:4 a Znojmo zdolalo Spartu Praha 5:3. Právě prohra Pražanů vyšvihla do čela tabulky Zlín, třetí jsou Pardubice. Poslední je stále Kladno s devítibodovou ztrátou na předposlední Karlovy Vary.

Pokud poslední extraligové kolo přineslo změnu na čele tabulky, pak sobotní dohrávka 27. kola měla slavnostní ráz. Pernikáří z Pardubic se konečně dočkali nové haly s kapacitou 9300 míst, do níž se přestěhovali z dočasného azylu v Hradci Králové. Byla z toho velká sláva okořeněná zápasem s pražskou Slavií, na který se přišla podívat i hokejová generalita. Předseda Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel mimo jiné prohlásil: "Pardubice ukázaly, že to jde. Země olympijských vítězů a mistrů světa si takový krásný stánek rozhodně zaslouží."

Pardubickým se dařilo i na ledě, když po rychlé, kombinační hře pražskou Slavii zdolali 5:2. Asistent slavistického trenéra Ondřej Weissemann byl po utkání s prohrou smířen:

"Zbytečná vyloučení, hodně hrajeme holí a to samozřejmě Pardubice uměly potrestat. Já si myslím, že Pardubice byly lepší, že chtěly vyhrát, že do toho daly víc bojovnosti a myslím si, že nás předčily ve všech činnostech."

Naopak pardubický trenér Josef Paleček mohl být s výkonem svého mužstva při slavnostním otevření nové haly spokojen:

"Důležitý moment byl, že jsme dali hned gól, hráči se uklidnili a potom jsme měli utkání pod kontrolou. My jsme si před zápasem řekli, že budou rozhodovat dva důležité body: proměňování šancí, které si vytvoříme i při přesilovkách, a perfektní hra do obrany. Myslím si, že oboje jsme splnili na sto procent."


Švýcarský sportovní diplomat, předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel, který v pátek přijel do České republiky na třídenní návštěvě, vyjádřil skálopevnou jistotu, že v Praze včas vyroste nová víceúčelová hala pro potřeby hokejového mistrovství světa v roce 2004. Na tiskové konferenci mimo jiné řekl:

"Máme velmi málo času a jistě bude obtížné dovést naše snažení k úspěchu. Nastanou možná i problémy, třeba z počasím. Já doufám, že ne, ale může se to stát, a my jsme tu potom, abychom vám pomohli. Věřím, že budeme v nové areně sedět koncem dubna roku 2004 při příležitosti zahájení světového šampionátu. Musíme mít jistotu. Kdybychom dva měsíce před zahájením zjistili, že hala ještě není hotová, pak by bylo těžké hledat náhradu," řekl na tiskové konferenci v Praze předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel.


Už tradičně se v tomto ročním období roztrhne pytel s vyhlašováním výsledků nejrůznějších anket. Tentokrát hodnotili uplynulý rok borci jezdící na kolech. V devítileté historii cyklistické ankety Top Ten časopisu Peloton je Ondřej Sosenka, člen polské druhodivizní stáje CCC Mat, teprve třetím vítězem. Za rok dokázal vyhrát šestnáct závodů, z nichž dvanáct patřilo do kalendáře UCI. Triumfoval na domácím šampionátu v časovce, obhájil prvenství v Ytong Bohemia Tour a vyhrál závod Kolem Polska. Premiérové prvenství bude zřejmě pro Sosenku také posledním. Pětadvacetiletý jezdec totiž požádal o polské občanství a od příštího roku by chtěl reprezentovat svou novou vlast. A co si od toho Ondřej Sosenka slibuje?

"Zejména zlepšení podmínek na vrcholových akcích jako je mistrovství světa, průhlednější nominační kriteria a vůbec lepší materiální a technické zabezpečení."

Ať už si o tomto Sosenkově kroku myslíme cokoli, jeho důvody jsou pro české cyklistické funkcionáře přinejmenším vážným námětem k zamyšlení.