Sport

Reprezentační fotbal a lední hokej - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Čeští fotbalisté vstoupili do baráže o postup na mistrovství světa porážkou. V Bruselu podlehli v sobotu Belgii 0:1 a nehráli dobře. Trenér Jozef Chovanec vsadil po dlouhé době na hru s jediným útočníkem a na hrot poslal jen Milana Baroše. Doufal, že zesílená pětičlenná záloha ovládne střed hřiště, ale nepředpokládal, že jeho svěřenci předvedou tolik zkažených přihrávek. Překvapit Belgičany se jim povedlo jen jednou. Ve 12. minutě vyhrál Jiří Jarošík hlavičkový souboj, vrátil míč na hranici šestnáctky a tam se do něj opřel Karel Poborský. Střelba z dálky sice není jeho silnou zbraní, ale tentokrát trefil míč parádně a brankář De Vlieger stihl ránu jen zblokovat. Obránce Deflandre pak na brankové čáře zažehnal pohromu před dobíhajícím Vladimírem Šmicrem. Naopak ve 29. minutě dal jediný gól zápasu Belgičan Verheyen. Navíc se úplně zbytečně nechal vyloučit obránce Tomáš Řepka a tak celý druhý poločas hrál český tým v oslabení.

Trenér Jozef Chovanec bezprostředně po utkání zhodnotil, proč český celek prohrál:

"Protože jsme udělali jedinou chybu, inkasovali jsme z ní branku a opět jsme vyprodukovali individuální chybu Tomáše Řepky - nechal se vyloučit. V takto vypjatých a těžkých zápasech nám pak nezbývá nic jiného než vytvořit tvrdý a nepropustný obranný blok. Už jsme pak neměli tolik možností jít do protiútoků. Síly bral i ten těžký terén. Proto jsme asi prohráli, ale žijeme dál a já věřím tomu, že výsledek 1:0 je výsledek hratelný."

Pokud čeští fotbalisté nechtějí v příštím roce na šampionátu v Japonsku a Koreji chybět, potřebují ve středu v Praze vyhrát alespoň o dva góly. Chybět bude nejen vyloučený Tomáš Řepka, ale i další obráce Zdeněk Grygera, který má natržený stehenní sval. Trenér Chovanec ale po návratu z Bruselu optimismus neztrácí:

"Co se týče šancí, tak určitě už nejsou 50:50. Když prohráváte 1:0, tak jsou šance větší na straně soupeře, ale zase my mámě doma podporu domácího publika. Věřím tomu, že ty šance můžeme brzy smazat."

Odveta se hraje ve středu večer v Praze na Letné.


Od fotbalu k hokeji. Extraliga měla týdenní přestávku kvůli druhému dílu série Euro Hockey Tour - Švédským hokejovým hrám. Česká reprezentace si vedla nad míru dobře. Postupně zdolala Finy, Kanaďany i Švédy. O jejím prvenství na hrách mělo rozhodnout nedělní utkání s celkem Ruska, který se však ukázal být nad síly českých hokejistů. V dramatické koncovce se sice podařilo Michalu Sýkorovi, který se dostal do nejlepší pětky turnaje, snížit na konečných 3:2, ale celkově to stačilo jen na druhé místo za vítěznými domácími Švédy. Přesto byl trenér reprezentace Josef Augusta s výkony svých svěřenců spokojen, zejména obou debutujících brankářů - Adamy Svobody a Jiřího Trvaje:

"Oba dva brankáři prokázali oprávněnost svojí nominace a ukázali to, že ta brankářská česká škola zde je a byly to hlavní opory českého týmu."

Brankář Jiří Trvaj své výkony zhodnotil takto:

"Byla to premiéra, byl jsem nervózní, ale postupem času po prvních zásazích to opadlo ze mně a snažil jsem se chytat co nejlíp, abych nezklamal důvěrů trenérů, kterou jsem dostal."

Příprava na olympijské hry v Salt Lake City se tedy vydařila. Trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta odletí ve čtvrtek do zámoří, kde bude sledovat adepty pro olympijský turnaj.


A ještě jednou lední hokej, tentokrát trochu jinak. Bývalé české hokejové hvězdy totiž chystají benefiční utkání proti veteránům z Německa, jehož výtěžek bude věnován na Fond legend. Ten by měl přispět na podporu bývalých českých hokejistů, kteří se dostali do tísnivé finanční situace, nebo hráčů, kteří museli po vážném zranění náhle ukončit kariéru. O krátky rozhovor jsem v této souvislosti požádal iniciátora duelu, bývalého českého reprezentanta Milana Nového:

Milan Nový:"Měl by to být zápas Německo-Česká republika starých pánů, myslím, že velmi dobrých pánů, ale myšlenka je hezká. My z výtěžku chceme založit takový fond pro bývalé české hokejisty, kterým chceme pomáhat. Nechceme čekat, až nám někdo něco dá, chceme si ty věci zařídit sami. Myslím si, že náš hokej si to zaslouží."

Radio Praha: Tedy výtěžek z té akce půjde na...

Milan Nový:"Uděláme taký fond pro legendy, kde bude takový komitét lidí ze Svazu ledního hokeje, z hokejové asiocace, a když nám svaz řekne, že potřebuje pomoci bývalý hokejista na Kladně, v Ostravě, Plzni, Praze, tak mu pomůžeme."

Radio Praha: Kdy se ten zápas bude konat?

Milan Nový:"25. ledna příštího roku v Plzni."

Radio Praha: A které nestárnoucí bývalé hvězdy se na ledě objeví?

Milan Nový:"Mám radost, že nám přislíbili účast Erich Kühnhackl a Alois Schloder, to si myslím, že jsou skvělí hráči německé historie, od nás Láďa Martinec, František Černík, Milan Nový - to jsou také, myslím, dobrá jména českého hokeje."

Radio Praha: Nestárnoucí hvězdy v každém případě.

Milan Nový:"Nevím jestli nestárnoucí hvězdy, ale Alois Schloder má velké zkušenosti, protože pracuje ve sportě na radnici v Německu dlouhou dobu, má pro nás takový doprovodný program, který my samozřejmě rádi uděláme, aby pro diváky to bylo zajímavé. Nejenom hokej, protože ten třeba nebude až tak vrcholný."

Radio Praha: Je to jednorázová akce, nebo se stane tradicí?

Milan Nový: "My bychom chtěli tradici, ale jde nám spíš o vítězství kvality nad kvatitou. To znamená jeden až dva zápasy pro ten fond do roka, mít je dobře připravené. Dostali jsme předběžně nabídku z Německa, ze Švýcarska, chtěl bych požádat Jardu Jágra, s nímž bychom mohli ten zápas v létě udělat, mám už dvě nabídky. Tak bychom chtěli tradici pro ten fond dodržet, každý rok něco udělat, protože těch bývalých hokejistů je hodně a ta pomoc je vítaná."

Chcete-li tedy přispět do fondu na pomoc bývalým českým hokejistům, jste zváni 25. ledna příštího roku na plzeňský zimní stadion.