Sport

Kateřina Neumannová, Foto: ČTK

Ve sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka, se tentokrát vydáme nejen za fotbalisty a hokejisty, ale také do bílé stopy a mezi nejlepší paralympioniky.

Začneme na místy ještě stále zelených trávnících. Hrálo se 15., předposlední podzimní kolo první ligy. Fotbalisté Opavy podruhé v letošním ročníku vyhráli, tentokrát nad Brnem 2:1, ale se sedmi body jsou stále poslední. Na patnáctém místě jsou Blšany, které doma podlehly Hradci Králové 0:2. Po nedělním dopoledním vítězství 1:0 nad Slavií se do čela tabulky na několik hodin probojovala Viktoria Žižkov. Sparta však v podvečerním zápasu porazila Synot Staré Město 3:1 a odsunula Žižkov na druhou pozici. Třetí jsou Bohemians, kteří podruhé v sezóně prohráli, tentokrát v Liberci 3:2. Další Severočeši z Teplic podlehli v Příbrami 1:0 a Jablonečtí uhráli remizu 1:1 v Drnovicích.

Prvoligové kolo však začalo už v pátek v Olomouci, kde domácí hostili tradičního rivala ze severu Moravy - ostravský Baník. Hanákům vyšel výtečně úvod a už v osmé minutě vedli nad Ostravou 2:0. Baník sice snížil, ale skóre se už do konce zápasu nezměnilo, což nemohlo uspokojit trenéra ostravských Jozefa Jarabinského, nota bene nejčastěji zmiňovaného kandidáta na post lodivoda národní reprezentace za odstoupivšího Jozefa Chovance:

"Zklamán nejsem, ale myslím si, že tentokrát neprohrálo lepší mužstvo. Přece jenom ta situace na hřišti tošku neodpovídala skutečnosti."

To trenér domácích Jiří Vaďura, který vedl olomoucké ve druhém utkání, ještě nepoznal hořkost porážky, tentokrát na domácí půdě:

"Myslím si, že jsme vstoupili dobře do utkání tak, jak jsme si představovali - aktivně napadali, nátlaková hra. Ve druhém poločase se na nás projevila obrovská nervozita. Hrozně mě to mrzí. Na ten fotbal z naši strany se asi moc dívat nedalo. Souhlasím s trenérem Jarabinským, že byli ve druhém poločase lepším mužstvem, ale jsem strašně rád, že zůstaly tři body v Olomouci."

O mistru podzimní části první ligy se letos rozhodne až v příštím, šestnáctém kole.


Extraliga ledního hokeje měla o víkendu na pořadu své 26. kolo, které už v sobotu otevřel zápas obhájce titulu ze Vsetína s pražskou Slavií. Přes časté vylučování se hrál svižný a pohledný hokej, který v normální hrací době skončil zaslouženou remizou 3:3. V nastaveném čase už branku diváci neviděli. Oba týmy jakoby se spokojily s bodem. Hokejisté Vsetína tak poosmé v řadě neprohráli a trenér Zdislav Tabara neměl co svým svěřencům vytknout:


"Ze začátku jsme měli trochu problémy s bruslením, ale od druhé třetiny se to zlepšilo, dostávali jsme se do šancí. Slavii držel jedině gólman. Ve třetí třetině už tam asi trochu ubývaly síly, ale zase morální síly mužstva rozhodly, že jsme ten zápas dotáhli do remizy."

S nerozhodným výsledkem byl nakonec spokojen i slavistický trenér Vladimír Růžička:

"Kluci podali velice dobrý výkon. Jsem hrozně rád, že opravdu dřeli až do poslední vteřiny. Do předu teď to vypadá docela slušně. Potřebovali bychom hrát tak, jako poslední dva zápasy."

V dalších zápasech 26. kola extraligy byly zaznamenány tyto výsledky : Kladno - Litvínov 1:0, Havířov - Vítkovice 2:3, Plzeň - České Budějovice 3:0, Pardubice - Zlín 1:3, Znojmo - Třinec 1:3 a Sparta Praha - Karlovy Vary 1:0. V tabulce vede Sparta před Zlínem a Pardubicemi. Poslední je Kladno.


Kateřina Neumannová,  Foto: ČTK
Z ledu se nyní přesuneme do bílé stopy. Ve finském Kuopiu se o víkendu naplno rezjel Světový pohár v běžeckých disciplínách. V sobotním úvodním závodu na deset kilometrů klasickou technikou česká běžkyně Kateřina Neumannová obsadila jedenácté místo a nebyla příliš spokojená. Vynahradila si to však v neděli v běhu na pět kilometrů volnou technikou, v němž o devět sekund zvítězila:

"Samozřejmě Světový pohár se nevyhrává každý den. Mně se to podařilo popáté v životě, tak že je to vždycky vyjímečný závod, který se musí podařit po všech stránkách. Spokojenost je tedy určitě maximální."

Pochlapili se v Kuopiu i muži. Lukáš Bauer vybojoval na trati deset kilometrů volnou technikou čtvrté místo, Martin Koukal byl sedmý. Radost z toho měl reprezentační trenér Miroslav Petrásek:

"Lukáš vlastně předvedl svůj životní výkon a myslím, že fantastický. Podpořil ho Martin Koukal, který byl sedmý, čímž si myslím, že muži předvedli výborné výsledky. Doufám, že trend je správný a ty výsledky nebyly ojedinělé."


Z mrazivé finské zimy do teploučka. O víkendu se vyhlašovali nejúspěšnější handicapovaní sportovci roku. V anketě Českého paralympijského výboru zvítězil dvojnásobný mistr světa a světový rekordman v hodu oštěpem a ve vrhu koulí Roman Musil. Na druhém místě skončila pětadvacetiletá sluchově postižená atletka Margareta Trnková a třetí pozici obsadil tělesně postižený lukostřelec Zdeněk Šebek. Jednou z cen pro vítězného Romana Musila bylo osobní auto Škoda Fabia. Při slavnostním předávání symbolického klíče ale handicapovaný sportovec uplynulého roku dokázal, že paralympionici mají velké srdce a všechny překvapil slovy:

"Já bych vám všem tady v sále chtěl strašně moc poděkovat za to, že tu cenu přebírám už podruhé. Jedna krásná Fabie, která mě vozí rok, stojí tady venku, a co budu dělat s tou druhou? Já bych ji chtěl, a rád, přenechat své sportovní kolegyni, slečně Trnkové. Ta si ji také zaslouží."