Sport

Fotbal a lední hokej - to jsou sporty, o nichž bude řeč v dnešní sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka.

Dnešní sportovní rubriku začneme prvoligovým fobalem, který má za sebou třináct kol. To poslední zahájil páteční duel Olomouce s Jabloncem a nutno říci, že zápas neopustil mantinely ligové šedi. Hra na náhodu, často bez ladu a skladu. Není proto divu, že zápas skončil bezbrankovou remizou, i když několik šancí se na obou stranách zrodilo. A jak hodnotili hru svých svěřenců trenéři obou mužstev? Nejprve hostujícího Jablonce Vlastimil Palička:

"My jsme sem přijeli uhrát minimálně bod. To se nám podařilo, tak že já jsem celkem spokojen. Myslím si, že první poločas z naši strany jsme kontrolovali hru a ve druhém poločase nás Sigma zatlačila. Byli jsme málo aktivní. Hodně nám usškodilo, že jsme museli střídat Semana. Ta naše útočná síla potom byla slabší, ale ten nápor Sigmy jsme přečkali a v závěru, kdybychom měli trochu štěstí, jsme mohli i vyhrát. Myslím si, že ta remiza je zasloužená."

Lodivod olomoucké Sigmy Jiří Vaďura se ztrátou dvou bodů na domácím hřišti už tolik spokojený nebyl:

"Opakovaně zase špatný vstup do utkání. První poločas, musím říct, nás Jablonec napadal dobře, byl určitě aktivnější a my jsme měli špatný pohyb. Ve druhém poločase jsme to vylepšili a škoda těch neproměněných šancí - tyčky a brevna. V závěru jsme hodně otevřeli hru, mohli jsme i inkasovat, ale to je fotbal. Bohužel, získali jsme venku tři body, teď jsme doma ztratili."

Z celého třináctého kola první fotbalové ligy si větší pozornost zaslouží fotbalisté Sparty Praha, kteří si díky šestibrankovému přídělu do sítě Brna udrželi vedení v tabulce první ligy. Po 13 kolech mají 33 bodů, o dva více než druhá Viktoria Žižkov, která porazila Drnovice 3:2, a o tři než třetí Bohemians. Ti na výjezdu zdolali Blšany 2:0. Výsledkovou listinu kola doplňují zápasy: Synot Staré Město - Hradec Králové 2:0, Liberec - Teplice 4:1, Opava - Ostrava 0:2 a Příbram - Slavia Praha 2:3. Na chvostu tabulky se krčí opavští fotbalisté, kteří doposud uhráli pouhé čtyři body.


A ještě jednou fotbal, tentokrát na evropské úrovni. V pátek byly rozlosovány osmifinálové skupiny Ligy mistrů. Pražská Sparta se ve skupině C utká se španělským Realem Madrid, portugalským FC Porto a řeckým Panathinaikos Atény.

A jak přijali los letenští hráči? Nejdříve současný tvůrce sparťanské hry Jiří Jarošík:

"Bezprostředně asi spokojenost. Teď jsme na to koukali, chtěli jsme asi do "céčka", podle toho, jak to vypadalo. Jsme rádi, že jsme tam."

A ještě další středopolař Martin Hašek, který na letošního Mikuláše odchází ze Sparty do Austrie Vídeň:

"Já si myslím, že z té skupiny se dá postoupit, a protože je možné, že já se zúčastním už jenom dvou zápasů té skupiny, tak bych si moc přál, aby jedním z těch dvou bylo utkání s Realem Madrid a nejlépe u nich na stadioně, na Santiago Bernabeu."

Přání Martina Haška se splnilo jen částečně. Fotbalisté pražské Sparty totiž začnou svůj program ve skupině C 21. listopadu na Letné proti Realu Madrid, vítězi Ligy mistrů z loňského roku. O třináct dní později uzavřou sparťané podzimní pohárové účinkování na stadiónu Das Antas proti portugalskému Portu. Jarní část otevře český mistr dvojzápasem s Panathinaikosem Atény - 19. února přemožitele pražské Slavie z předkola soutěže přivítá na Letné, o osm dní později se představí v řecké metropoli. Pak zavítá Sparta 12. března na stadión Santiaga Bernabeua k duelu s Realem a poslední zápas ji čeká 20. března doma proti Portu.

V evropském pohárovém osudí byl také Slovan Liberec, který ve čtvrtek senzačně vyřadil španělskou Celtu Vigo. Páteční ženevský los rozhodl, že liberečtí fotbalisté poletí za zápasem Poháru UEFA opět do Španělska. Ve třetím kole je totiž čeká Real Mallorca. Na španělský tým, který letos neuspěl v Lize mistrů, tak narazí během dvou let už třetí český tým. Celek z Baleárských ostrovů předloni vyřadil po sobě Olomouc i Teplice. A co o losu soudí trenér libereckých Ladislav Škorpil?

"Pro hráče, si myslím, bude motivační faktor celkem jednoduchý v tom, že když jsme dokázali přejít přes Vigo, tak proč bychom to neměli dokázat přes Mallorcu?"

Severočeši začínají doma 22. listopadu a odveta na Mallorce je na programu 6. prosince.


Pojďme nyní k lednímu hokeji. V sobotu se dohrávalo 21. kolo extraligy. V jediném utkání se setkala dvě mužstva z popředí tabulky - Pardubice hostily pražskou Spartu. Hrál se rychlý, nápaditý hokej s řadou šancí. Soupeři se nakonec rozešli i po prodloužení se smířlivým výsledkem 3:3. Zápas zhodnotili trenéři obou mužstev. Nejprve lodivod hostující Sparty Václav Sýkora:

"Řekl bych, že to bylo vyrovnané utkání. Pardubicím patřil úvod zápasu. Pardubice proměnily i dvě první přesilovky a dostaly se do vedení 2:0. O to víc si cením toho, že naši hráči dokázali srovnat krok i skóre a pak ten průběh byl skutečně vyrovnaný, šance na obou stranách, ale řekl bych, že v tom závěru jsme my malinko přece jenom měli k tomu vítězství blíž, ať už v normálním čase a hlavně v prodloužení, kdy jsme spálili dvě vynikající příležitosti rozhodnout."

A nyní trenér pardubických Josef Paleček:

"My jsme dovolili Spartě nástupy do druhé a třetí třetiny, které jsme absolutně nezvládli. Tím jsme je dostali do tempa. Jinak si myslím, že jsme měli dost šancí. Trošičku nás zradila koncovka. Při troše štěstí jsme mohli i vyhrát."

Extraliga má nyní týdenní přestávku, protože ke slovu se hlásí hokejová reprezentace. Začínají totiž Švédské hokejové hry. Co si od tohoto měření sil slibuje reprezentační trenér Josef Augusta?

"Je to zase další zkouška před velký m turnajem, před Olympijskými hrami v Salt Lake City, tak věřím, že hráči k tomu přistoupí velice zodpovědně. Nebudeme mluvit o konkrétních jménech, ale myslím si, že těch čtyři, pět hráčů by mělo být v té konečné nominaci pro olympijské hry."

Už v úterý nastoupí český celek v Helsinkách proti domácím Finům. Další zápasy s Kanaďany, Rusy a pořádajícími Švédy se hrají ve Stockholmu.