Sport

Nejen tradiční první fotbalová liga a extraliga ledního hokeje budou námětem dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Začneme prvoligovým fotbalem. V páteční předehrávce 11. kola se v pražském derby utkaly Viktoria Žižkov se Slavii. V pohledném zápase měli navrch slavisté, kteří se ujali vedení už v 17. minutě pěknou hlavičkou navrátilce z bundesligy Pavla Kuky. O šest minut později vyrovnal rovněž hlavou exslavista Kennedy Chihuri. Konečnou podobu dal výsledku Ivo Ulich, kterého vybídl ke skórování přesným centrem Kuka. Trenér slavistů František Cipro byl spokojen jak s předvedenou hrou, tak s vítězstvím 2:1: Největší prvoligový rival slavistů - pražská Sparta - hostila v sobotu dosud vedoucí Liberec. Sparťané se po středeční prohře v evropské Lize mistrů 2:1 na Ukrajině s Šachťorem Doněck chtěli před domácím publikem rehabilitovat a neponechali nic náhodě. Severočechy rozdrtili vysoko 4:1 a vrátili se do čela ligové tabulky. V neděli pak Marila Příbram porazila Synot Staré Město také 4:1, Olomouc zdolala Plzeň 4:0, Teplice přehrály Bohemians 3:0, Jablonec se rozešel s Českými Budějovicemi nerozhodně 1:1, stejně jako Ostrava s Blšany a Brno hrálo s Drnovicemi bez branek. Vede tedy Sparta, před Libercem a Teplicemi. Na konci tabulky je Brno.


Na řadě je lední hokej. Páteční 15. kolo extraligy přineslo tyto výsledky: Pardubice - Litvínov 6:4, Vsetín - Kladno 4:3, České Budějovice - Zlín 3:3, Karlovy Vary - Slavia Praha 5:2, Sparta Praha - Vítkovice 2:2, Havířov - Plzeň 1:2 po prodloužení a Třinec - Znojmo 4:1. Hned pětice týmů měla po 15. kole v čele tabulky shodný počet 29 bodů. Nejlepší skóre měla pražská Sparta, následovaly Pardubice, Vítkovice, Litvínov a Vsetín. Na poslední místo kleslo Kladno.

V sobotu, v předehrávce 16. kola, hokejisté Plzně porazili Spartu Praha 7:4 a posunuli se do čela tabulky. Po nervózním utkání, v němž nechyběly ostré zákroky (po jednom z nich, při kterém byla na ledě i krev, musel sparťan Duda předčasně do sprch), byl ternér plzeňských Marek Sýkora spokojen: To sparťanský trenér František Výborný už tak dobře naladěný nebyl. Utkání však zhodnotil jednoznačně: V neděli bylo 16. kolo dohráno s těmito výsledky: Třinec - České Budějovice 4:2, Slavia Praha - Havířov 9:2, Znojmo - Vsetín 3:5, Karlovy Vary - Vítkovice 2:1, Kladno - Litvínov 4:2 a Zlín - Pardubice 0:2. Právě pardubičtí hokejisté se dostali do čela extraligové tabulky. Po šestnácti kolech mají na svém kontě 32 bodů, vinou horšího skóre je druhý Vsetín. Třetí Plzeň ztrácí na vedoucí dvojici dva body, pražská Sparta klesla na čtvrté místo. Poslední je Kladno.


A ještě jednou hokej, tentokrát na poli diplomatickém. Uspořádání světového šampionátu v ledním hokeji v Praze v roce 2003 by už nic nemělo zabránit. Výkonný výbor hokejového svazu ve čtvrtek přijal nabídku státu, který deseti milióny zaplatí svazové sídlo v nové víceúčelové hale v Praze na Hagiboru. Pražský magistrát navíc převedl pozemky, sousedící s budoucí halou, do vlastnictví hokejového svazu. Skončily tak nepříjemné třenice kolem vlastnictví pozemků, což dokonce ohrožovalo pořádání šampionátu v Praze v dohodnutém termínu. První muž českého hokeje Karel Gut se totiž na letošním mistrovství v Petrohradu zavázal, že nová hala bude stát, což bylo podmínkou pro přidělení pořadatelství. Definitivní podoba smlouvy o výstavbě víceúčelové haly mezi Tělovýchovnou jednotou Bohemiast, trvalým uživatelem pozemků, a finským investorem Multi-Areena, který do výstavby dává dvě miliardy korun, bude doladěna během několika dní. Základní body kontraktu už jsou dohodnuty. Supermoderní sportovní stánek, nová česká dominanta, má pojmout více než 15 tisíc diváků.