Sport

Vystoupení českých fotbalových klubů v evropských pohárech, česká nejvyšší fotbalová a hokejová soutěž a úspěch čekých paralympioniků - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

V úvodu se vrátíme k českým klubovým reprezentatnům v evropských pohárech. Na hřišti soupeřů bojovali za české kluby fotbalisté Sparty, Slavie a Liberce.

Pražská Sparta prohrála v Lize mistrů na hřišti londýnského Arsenalu 2:4, což znamená, že ani ve svém třetím utkání na soupeřově hřišti v základní skupině Ligy mistrů nebodovala. Jakékoli šance na bod už pozbyla po osmi minutách, v nichž inkasovala dvakrát. Fotbalový odborník Josef Pešice zhodnotil zápas takto: Tento týden přivítá Sparta doma Lazio Řím a bude se snažit získat více bodů než Šachťor Doněck s Arsenalem, aby postoupila alespoň do Poháru UEFA.

V poháru UEFA má už Česká republika své dva zástupce - Liberec a Slavii. Hráči Liberce si v úvodním utkání druhého kola pohátu UEFA odvezli málem bod ze slavného Liverpoolu. Hlavu si mohli ukroutit diváci nad tím, jakým způsobem odolával neznámý fotbalový klub z Čech jejich oblíbencům. Až čtyři minuty před koncem se domácím podařilo splnit úlohu favorita a vsítit gól. Obětavý výkon libereckého mužstva ale zanechal v kolébce Beatles dobrý dojem. Obránce Liberce Pavel Čapek však neskryl určité zklamání. Úvodní zápas druhého kola poháru UEFA sehrála také pražská Slavie. Ze hřiště řecké OFI Kréta si neodvezla sice výhru, ale nadějnou remízu 2:2. Utkání zhodnotil brankář Radek Černý.


A nyní pojďme na domácí trávníky. První fotbalová liga měla o víkendu na prohgramu sedm zápasů 12. kola. Stíhat Spartu na čele ligy - takový cíl si dala pražská Slavia. Jenomže zatímco letenští si vychutnali trápící se Ostravu na jejím hřišti 5:1, slávisté nedokázali zdolat Jablonec a to ještě ke všemu na domácí půdě - zápas skončil 0:0 a tak si jablonečtí z Prahy odvezli zlatý bod po kterém, jak podotkl záložník Jan Flachbart, toužili. Rozdíl mezi oběma pražskými "S" je už devítibodový. Zajímavý zápas viděl také vršovický stadion, kde Olomouc udělila domácím Boheminas řádnou lekci z produktivity - dvě střely, dva góly. Trenér Boheminas Vlastimil Petržela po utkání jen kroutil hlavou. Boheminas tak gólem v nastavení zachránili alespoň bod. Fotbalisté Synotu Staré město dokázali, že výsledky úvodních kol asi nebyly náhodné. Porážkou 1:2 to odneslo Brno, kterému se i přes výměnu trenéra, dál nedaří. Naopak Blšany se zvedají. Přesvědčily se o tom České Budějovice, které si odvezly prohru 1:3. Plzeň doma remizovala s Příbramí 1:1 a Drnovice se Žižkovem 2:1.

A k fotbalu ještě jedna informace: V sobotu se dožil 70 let slavný československý fotbalový reprezentant a dlouholetý klíčový hráč hráč Dukly Svatopluk Pluskal.


A nyní zamíříme na zimní stadiony, kde se o víkednu odehrálo 18. kolo hokejové extraligy. Hokejisté Pardubic zůstali i přes prohru na ledě Znojma 3:4 v čele extraligy. Všichni jejich pronásledovatelé totiž také zaváhali, a tak mají Východočeši, kteří předtím neprohráli jedenáct kol, i nadále náskok tří bodů na druhé místo. Na to se po vysoké výhře 5:0 nad Litvínovem posunuly Vítkovice. Kladno utrpělo v pražském Edenu od Slavie prohru 1:5 a zůstalo poslední. Další zápasy skončily takto: Zlín - Havířov 6:3, Třinec - Vsetín 4:1, Č. Budějovice - Sparta Praha 6:5, Plzeň - Karlovy Vary 4:4.


A na závěr sportovní rubriky ještě jedna důležitá informace:

V sobotu skončily v Sydney XI. paralympijské hry, které se české výpravě nadmíru vydařily. Postižení sportovci z Česka vybojovali dohromady 43 medailí, z toho 15 zlatých, stejný počet stříbrných a 13 bronzových. V hodnocení národů jim patří jedenácté místo. To je obrovské zlepšení oproti minulé paralympiádě v Atlantě, kde česká výprava získala jen deset medailí a celkově jí patřilo v hodnocení národů až 36. místo.