Sport

Dohrávka první fotbalové ligy, hokejová extraliga, nominace českých hokejistů na zimní olympijské hry a slavnostní vyhlášení českých sportovních osobností století - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Začneme fotbalem. Dvěma zápasy bylo o víkendu kompletně dohráno 6. kolo první fotbalové ligy. Fotbalisté Slavie se doma - na Strahově - utkali v jubilejním 250. derby se Spartou. Ve strhujícím souboji jí podlehli 1:3. V úvodu o hodně lepší Slavii dostal do vedení Pavel Kuka, o třináct minut později ale Sparta vyrovnala a krátce před poločasem přišli domácí o vyloučeného kapitána Karla Radu. Přesilovku pak využili sparťané a přidali další dva góly. Trenér Sparty Ivan Hašek byl po utkání spokojen Trenér Slavie Karel Jarolím s prohrou svého mužstva pochopitelně spokojen nebyl. Podle něj posunulo Spartu k vítězství vyloučení kapitána Karla Rady. Také podle slávisty Pavla Kuky zápas ovlivnilo i vyloučení jejich kapitána. Fotbalisté Sparty mají po strahovské dohrávce v čele ligové tabulky náskok 13 bodů před Teplicemi. Slavia zůstala s 20 body osmá. Dalším dohrávaným zápasem 6. kola bylo utkání Chmelu Blšany se StavoArtiklem Brno. Domácí v něm prohráli 0:1. Brno se tak vyhouplo z předposlední, patnácté příčky na dvanáctou, Blšany přezimují na jedenáctém místě.


A nyní pojďme na zimní stadiony, kde 29. kolem pokračovala hokejová extraliga: Pardubice sice prohrály v prodloužení se Zlínem 2:3, ale zůstaly v čele tabulky. Další zápasy dopadly takto: Karlovy Vary - Vítkovice 1:2, Vsetín - Znojmo 1:4, České Budějovice - Třinec 3:2, Havířov - Slavia 3:2, Litvínov - Kladno 2:3 a Plzeň - Sparta 4:5 v prodloužení.


A u hokeje ještě zůstaneme. Určitě si každý hokejový i nehokejový fanda vzpomene na triumfální vítezství českého hokeje na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu. Trenér českého národního mužstva Josef Augusta už nyní dělá přípravy na olympijádů v Salt Lake City v roce 2002. Společně s místopředsedou hokejového svazu Františkem Černíkem se před několika dny vrátili z putování po severoamerickém kontinentu, kde hovořili s třicítkou českých hráčů působících v NHL. Téma jejich debat bylo v podstatě jediné - s kým lze počítat do národního týmu pro Salt Lake City. Po příletu naznačili, kterých 8 hráčů nahlásí na konci března pro tým obhájců olympijského zlata. "Vrátili jsme se domů s velmi dobrými pocity, protože na olympiádu by chtěli všichni, s nimiž jsme mluvili," povídal Černík. Josef Augusta doplnil některá konkrétní jména V červnu příštího roku budou určeni trenéři olympijského mužstva, kteří v prosinci vyberou zbývajících 15 hráčů. Jak uvedl František Černík, ani osobní rozhovor nevyjasnil případnou účast Ivana Hlinky.


Exkluzivní společnost největších hvězd historie českého sportu se koncem minulého týdne sešla v pražském Obecním domě. Odborná porota vybrala desítku nejslavnějších postav, reprezentujících různá sportovní odvětví, a osm z nich převzalo křišťálové trofeje pro vítěze jednotlivých kategorií.

"Je to fantastické, že tak malá země má tolik vynikajících sportovců. Srovnávat, kdo z nich je lepší, není důležité," řekl majitel Zlatého míče Josef Masopust, který byl vyhlášen nejlepším fotbalistou.

"Všichni si zaslouží obdiv. Úspěchů dosáhli v těžké době, kdy museli překonávat překážky, o jakých my dnes ani nevíme," prohlásil Jan Železný, trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem, který byl zvolen nejlepší atletem.

Největší vzdálenost musel urazit Ivan Lendl, který si pro trofej nejlepšího tenisty přiletěl ze Spojených států. "Neváhal jsem ani chvilku. Taková pocta se neodmítá," řekl vítěz osmi grandslamových turnajů.

Na slavnosti nescházela ani nejlepší gymnastky století Věra Čáslavská, která má ve své sbírce sedm zlatých z olympijských her. Přišla přesto, že se vzhledem ke zdravotním problémům na veřejnosti v poslední době prakticky neobjevuje.

Královnou vodních sportů se stala dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová. "Já jsem si na vzory nikdy moc nepotrpěla a také by mě v životě nenapadlo, že se někdy ocitnu v takové společnosti.

Nejlepším cyklistou byl zvolen Jan Veselý, vítěz Závodu míru z roku 1949, jehož úspěchy ve čtyřicátých a padesátých letech se staly symbolem poválečného rozvoje tohoto sportu.

V silových sportech získal nejvyšší ocenění zápasník Vítězslav Mácha, olympijský vítěz z roku 1972.

V pomyslném žebříčku lyžařů stanul na nejvyšším stupni Jiří Raška, který na zimních olympijskýcz hrách v Grenoblu v roce 1968 vyhrál závod skokanů na středním můstku.

Slavnostního večera se nemohl zúčastnit nejlepší hokejista Jaromír Jágr, protože ho vázaly povinnosti v NHL.

V tomto širokém výčtu chybělo jedno jméno - Emil Zátopek. Nadávno zesnulý - světoznámý běžec byl totiž - bez jakýchkoli pochyb poroty - ve zcela zvláštní kategorii jmenován českou sportovní legendou uplynulého století. Ocenění převzala jeho manželka Dana, která řekla co by - podle ní - vzkázal Emil Zátopek. Na Zátopka zavzpomínali i ocenění sportovci a mnozí prozradili, že pro ně byl vzorem, i když sami vynikli v jiném odvětví.