Sport

Cesta českých fotbalových klubů pohárovou Evropou, první fotbalová liga a vystoupení české hokejové reprezentace na mezinárodním turnaji Karjala, druhém dílu série Euro Hockey Tour - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Začneme rekapitulací vystoupení českých klubů v evropských pohárech. Pražská Sparta ukončila cestu pohárovou Evropou, když doma prohrála v posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů s Laziem Řím 0:1. Sparta v letošní Lize mistrů získala jen tři body za domácí výhru nad Šachťorem Doněck a nakonec skončila ve své skupině poslední. Nejlepší Sparťan Petr Papoušek na otázku, zda bylo jeho mužstvo opravdu ve skupině nejhorší, odpověděl. Sparta tedy nakonec nepostoupila ani do poháru UEFA a na svoji šanci musí rok čekat. Podobně je na tom i Slovan Liberec, kterému se ve druhém kole poháru UEFA zázrak v podobě vyřazení Liverpoolu nepovedl. S jedním nejslavnějších světových klubů však sehráli liberečtí zcela vyrovnanou partii, v níž dokonce zpočátku vedli. I přes porážku 2:3 jim diváci poděkovali dloho tvajícím bouřlivým potleskem. A jak byl se zápasem spokojen trenér Liberce Ladislav Škorpil? O tom, že Liberec byl skutečně vyrovnaným soupeřem, potvrdil také český fotbalista v liverpoolských službách Vladimír Šmicer. Pochválil jak výkony hráčů, tak i samotné liberecké fotbalové zázemí. Nejúspěšněji z českých klubů si nakonec vedli fotbalisté Slavie. Ti porazili v druhém kole poháru UEFA v odvetě na Strahově mužstvo OFI Kréta 4:1 a jako jediný český zástupce postoupili do dalšího kola. Novému trenérovi Slavie Karlu Jarolímovi tak premiéra výsledkově vyšla, ale jeho svěřenci se proti průměrnému soupeři šedesát minut trápili a probudila je až inkasovaná branka. A jak viděl zápas kapitán Slavie Karel Rada? Páteční los v Ženevě rozhodl o tom, že soupeřem fotbalistů pražské Slavie v třetím kole Poháru UEFA bude chorvatský tým NK Osijek. Po vylosování zavládlo ve slávistickém táboře velké zklamání. Je to asi to nejhorší, co jsme mohli dostat, řekl trenér Slavie Karel Jarolím... První utkání je na programu ve čtvrtek 23. listopadu v Chorvatsku, odveta se hraje o čtrnáct dní později v Praze.


U fotbalu zůstaneme i v následujících minutách. Ve stručnosti si řekneme výsledky sedmi zápasů 14. kola nejvyšší fotbalové ligy. V nejsledovanějším zápase tohoto kola porazila Sparta Teplice 2:1, Ostrava se rozešla s Olomoucí smírně 1:1, Bohemians zdolaly Brno 2:0, Drnovice České Budějovice také 2:0, Blšany přehrály Slavii 2:1, Staré Město remizovalo s Jabloncem 1:1 a Plzeň se Žižkovem 0:0. Tabulku vede Sparta před Teplicemi a Libercem, na posledním místě je Brno s pouhými osmi body.


A nyní k lednímu hokeji. Hodně neradostné je bilancování vystoupení české hokejové repreznetace na mezinárodním Poháru Karjala, druhém dílu série Euro Hockey Tour, tedy neoficiálním mistrovství Evropy. Čeští hokejisté ve třech zápasech s tradičními soupeři - Finy, Švédy a Rusy - třikrát prohráli a na turnaji skončili poslední. Podle trenéra Josefa Augusty je důvodem to, že v reprezentaci nyní scházejí především zkušení hráči. Ze 40 ostřílených hokejistů mohla přijet na turnaj Karjala jen sedmička. Někteří jsou zraněni, ale více než polovina z nich hraje NHL, a je tudíž pro evropské turnaje během sezóny nepoužitelná. K dispozici zůstal extrémně oslabený národní tým. Takovou situaci zažil český hokej naposledy na začátku 90. let, po hromadném exodu hráčů do zámoří vyvolaném sametovou revolucí. Podle jednoho z hráčů Jiřího Vykoukala, ale pro českou repreznetaci není nic ztraceno. Již za měsíc čeká český národní tým další prověrka sil, tradiční prosincový turnaj v Moskvě o Pohár Baltiky. Podle trenéra Josefa Augusty na něm dostanou příležitost předvést se na mezinárodním poli další hráči. Toto vystoupení naznačí, zda český hokej zažehná hrozící krizi.