Sport

Fotbal prvoligový i pohárový, extraliga ledního hokeje a běh na lyžích - to je náplň dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Začneme pohárovým fotbalem. Pražská Slavia nastoupila v chorvatském Osijeku k prvními zápasu 3. kola Poháru UEFA proti domácímu NK s vizitkou nepříliš vydařených vystoupení v první lize, po nichž přišla výměna trenéra Františka Cipra, kterého nahradil jeho dosavadní asistent Karel Jarolím. Slavisté už konečně chtěli prolomit herní smůlu a vytvořit si dobrou výchozí pozici pro odvetu. Nestalo se. Útočníci, zejména Luděk Zelenka, si sice vytvořili několik slibných šancí, ale ani jednu neproměnili. Ani v Osijeku se pak nevyvarovali osudných chyb, zejména v obranné činnosti, a i když brankář Radek Černý čaroval, vychytal několik vyložených brankových příležitostí, sešívaní po zásluze podlehli 2:0. Trenér Karel Jarolím samozřejmě spokojený nebyl: Odveta se hraje v Praze na Strahově 7. prosince, ale při současné formě hráčů Slavie je postup spíše v kategorii zbožných přání.


O víkendu se také hrálo neúplné 16. kolo první ligy. Už v pátek se předehrávalo zápasem Brna s Baníkem Ostrava. Na lavičce hostujících severomoravanů usedl nový trenér Jaroslav Gürtler, ale ani výměna lodivoda nezachránila fotbalisty Baníku před porážkou 1:0. V sobotu si hanáci z Olomouce snadno poradili s Teplicemi a zvítězili 3:1. V neděli dopoledne pražská Viktoria přehrála 2:0 nedávného účastníka Poháru UEFA - Liberec, odpoledne se v souboji dvou malých vísek bez branek rozešly Blšany s Drnovicemi, České Budějovice zdolaly Viktorii Plzeň 4:3, Jablonec porazil Bohemians Praha 1:0 a Příbram remizovala se Spartou Praha 1:1. Před pondělní dohrávkou kola v podobě zápasu Slavia Praha - Synot Staré Město vede v tabulce Sparta o deset bodů před Teplicemi, další dva body ztrácí třetí Příbram. Na chvostu tabulky se s pouhými devíti body krčí Plzeň, která na předposlední Brno už ztrácí pět bodů.


Přesuneme se nyní na ledové plochy. V pátek se hrálo neúplné 26. kolo extraligy ledního hokeje s těmito výsledky: Vsetín - Litvínov 4:2, Havířov - Vítkovice 2:1, Znojmo - Slavia Praha 2:1, České Budějovice - Kladno 3:1, Karlovy Vary - Zlín 3:4 v prodloužení a Sparta Praha - Pardubice 1:9. Zápas Plzeň - Třinec byl odložen na úterý 28. listopadu.

V sobotu se předehrávalo 27. kolo extraligy utkáním Havířova se Znojmem, v němž domácí zvítězili 2:1. Na dvě branky se ale hodně nadřeli. Ze čtyřiceti střel se díky znamenitému výkonu hostujícího brankáře Oldřicha Svobody ujaly pouze dvě. Obě branky vsítil Jan Peterek, který bezprostředně po zápase ocenil i výkon znojemského golmana: A zde je hodnocení zápasu v podání trenérů obou celků. Nejdříve lodivod znojemských Pavel Pazourek: Trenér havířovských Ivo Peštuka samozřejmě mohl být s výkonem svých svěřenců i s konečným výsledkem spokojen: V neděli jsme v 27. kole extraligy ledního hokeje zaznamenali tyto výsledky: České Budějovice - Plzeň 4:2, Vsetín - Slavia Praha 1:6, Sparta Praha - Zlín 0:2, Karlovy Vary - Litvínov 2:4, Pardubice - Kladno 4:5 po prodloužení a v předehrávce Třinec - Vítkovice 3:4. V neúplné tabulce vedou Pardubice před Litvínovem a Vsetínem. Poslední jsou Karlovy Vary.


A na závěr pojďme na skok do bílé stopy. Po sjezdařích totiž začala sezóna i pro běžce na lyžích. V norském Beitostölenu vybojovaly v neděli české běžkyně Zuzana Kocúmová, Kamila Rajdlová, Kateřina Neumannová a Petra Letenská šesté místo ve štafetě Světového poháru na 4x5 kilometru složené ze dvou klasických a dvou bruslařských úseků. O den dříve tamtéž v úvodním závodu Světového poháru na deset kilometrů klasickou technikou obsadila Kateřina Neumannová skvělé páté místo. Jak nám řekla nejlepší česká běžkyně posledních let, vyplatila se jí vysokohorská příprava v dějišti příštích zimních olympijských her v americkém Salt Lake City: Začátek sezóny Kateřině Neumannové vyšel. Nezbývá než držet palce, aby si v Lahti dvojnásobná olympijská medailistka rozšířila svou sbírku o cenný kov ze světového šampionátu.