Sport

Čeští fotbalisté prohráli v kvalifikaci mistrovství světa s Islandem 1:3, hokejovou reprezentaci čeká ve Zlíně první turnaj série Euro Hockey Tour o Pohár České pojišťovny - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Česká fotbalová reprezentace napsala v sobotu nejsmutnější kapitolu ve své osmileté kronice. V kvalifikaci mistrovství světa v Reykjavíku prohrála s Islandem 1:3 a ve své skupině se dostala na třetí místo. Připomenu, že na světový šampionát, který mimochodem Česko už 12 let nehrálo, postupuje jen vítěz skupiny. Druhý tým vyzkouší nervy v baráži, kde v jediné chybě mohou zemřít všechny naděje. Ale pojďme k sobotnímu zápasu:

"Katastrofální výkon, chaos, nedostatek disciplíny a pocit marnosti" - to jsou slova, jimiž trenér Jozef Chovanec zhodnotil výkon svého týmu na Islandu. Zápas v Reykjavíku v němž Češi hráli od 40. minuty bez vyloučeného Jana Kollera, označil trenér za nejhorší z celé své kariéry u reprezentace a poprvé také připustil, že někteří hráči neunesli image velkých hvězd, které se kolem nich vytváří v klubech.

"To utkání jsme nezvládli protože nám hlavně scházela disciplína na hřišti. Nechali jsme se hloupě vyloučit a tím pádem pak ten zápas byl pro nás velice těžký. Inkasovali jsme branku v podstatě do šatny. My jsme se dopustili chyby a za chyby na mezinárodním fóru se platí a my jsme zaplatili tvrdou a krutou daň. Myslím si,že se všichni z toho budeme ještě dlouho vzpamatovávat."

Klíčovým okamžikem zápasu bylo vyloučení Jana Kollera ve 40-té minutě zápasu. Málokdo přitom viděl proč k vyločení došlo. Ani sami Islanďané nevěděli, co se děje, ani televizní kamery ten zákrok nezachytily, protože míč byl v tu chvíli úplně jinde. A jak viděl důvody svého vyloučení Jan Koller?

"Já předně musím říct, že jsme nezačali vůbec špatně a postupně jsme dostávali Islanďany pod tlak akorát chybělo vstřelit gól a pak přišel vlastně ten okamžik kdy jsem byl vyloučen, kdy vlastně obránce Islandu měl bouchl loktem do zad a když vlastně míč byl někde úplně jinde a já jsem se vlastně setrvačností po něm ohnal a rozhodčí ke mě přišel a ukázal mi po dohodě s pomezním rozhodčím červenou kartu. Pavlovi Nedvědovi prý oznámil, že to bylo za plivnutí na spoluhráče, což je nesmysl. A když už to takhle posoudil, tak měl vyloučit oba."

Své pocity po vyloučení shrnul Jan Koller takto: "Bylo mi hrozně, vlastně ten okamžik ovlivnil celé utkání. Protože věřím, že by jsme tady neprohráli a vlastně kluci dostali gól hned do šatny a potom tam padnul i ten druhý gól a to už je těžké potom."

Stejně jako Jan Koller nenastoupí ve středu v Teplicích v dalším zápase kvalifikace - proti Maltě, kapitán národního týmu Pavel Nedvěd, který dostal za protesty druhou žlutou kartu. K tomu zda viděl incident kvůli kterému byl Jan Koller vyloučen, Pavel Nedvěd řekl:

"Já jsem neviděl vůbec nic, si myslím jako všichni moji spoluhráči. Takže vůbec nevíme co se tam stalo. Rozhodčí mi vysvětloval, že Honza Koller plival na protihráče. Honza ale říkal, že to není pravda, že se jenom oháněl. Já si myslím, že ten pomezní rozhodčí trošku ovlivnil zápas. Tohle v takovýchto zápasech nedělá."

Na otázku zda Kollerovo vyloučení byl rozhodující okamžik zápasu, kapitán týmu odpověděl:

"Těžko říct. Myslím si, že to ovlivnil začátek, nějaká ta naše neproměněná šance. Pak když už jsme zůstali v deseti, ty byl jenom chaos a nebyli jsme vůbec mužstvo a to rozhodlo. Já si myslím, že tohle mužstvo je dost inteligentní na to, aby se s této sitace dostalo a dokázalo postoupit na mistrovství světa."

Zatím ale ještě nic není ztraceno a dvě vítězství ve zbývajících domácích zápasech s Maltou a Bulharskem by mohly stačit české reprezentaci dokonce i na přímý postup z prvního místa. Trenér Jozef Chovanec před středečním zápasem s Maltou uvedl.

"V první řadě musíme získat zpátky tu náklonost, jak fanoušků, tak repspekty soupeřů a dobře se připravit na utkání středeční, které nás čeká a které bude zase zlomové jako každé utkání. Hráči už doufám procitnou z toho, že se jim nemůže nic stát a že je jakýkoliv soupeř může dostat do kolen, pokud nebudou stoprocetně koncentrovaní. A mají teď tu možnost dokázat, že český fotbal má ještě šanci se probojovat na mistrovství světa."


Deset světových šampiónů, tři olympijští vítězové z Nagana a jediný nováček - Tomáš Kaberle. Takovou sílu má k dispozici kouč českého národního hokejového výběru Josef Augusta v úvodu olympijské sezóny, v níž ho nyní čeká ve Zlíně první turnaj série Euro Hockey Tour o Pohár České pojišťovny. Všichni se ve Zlíně sešli v neděli a mužstvo poprvé vyjelo na led stadiónu Luďka Čajky večer a strávilo na něm necelou hodinu. Asistent reprezentačního trenéra Vladimír Martinec k výběru hráčů uvedl:

"Všichni ti hráči, kteří jsou tady, tak už byly na nějaké akci vloni. A´t to byla Baltika cup, nebo to byly Švédské hry, nebo Pojišťovna cup - všichni na něčem byly. Jediný kdo je tady absolutní nováček v tom nároďáku, tak to je Tomáš Kaberle. Takže jsme vybírali z těch hráčů, které známe a kteří s námi už něco absolvovali. Jde o to aby ti hráči si zvykali na něco jiného. Každý z nich teď odehrál už dost utkání. Chceme aby byli teď pohromadě, aby si zvykali na jiné spoluhráče které mají."

Tomáš Kaberle, nejmladší nositel slavného hokejového jména, v minulosti oblékal pouze dres juniorských národních výběrů. Mezi dospělými odehrál jen o něco více než dvě sezóny a zamířil za oceán. Tam však v současné době stále marně hledá společnou řeč se svým zaměstnavatelem - Torontem - ohledně nového kontraktu. A tak přijal nabídku reprezentovat. Trenéři hokejové reprezentace mají na sladění týmu jen dva tréninky a úterní rozbruslení, po němž zamíří mužstvo autobusem do polské Osvětimi. Tam čeká večer české šampióny duel s domácí reprezentací. Na zlínském turnaji se pak český celek utká od čtvrtka do neděle s Ruskem, Švédskem a Finskem.


A na závěr rubriky ještě jedna skvělá informace: Největší senzaci US Open způsobila na závěr prvního týdne osmnáctiletá česká tenistka Daniela Bedáňová. Porazila v osmifinále sedmou nasazenou Moniku Selešovou - vítězku devíti grandslamových turnajů - za hodinu a padesát minut 7:5, 4:6 a 6:3. "Hrála jsem moc dobře, jsem pyšná," řekla Bedáňová. Česká jednička, 37. hráčka světového žebříčku, poprvé postoupila na grandslamu do čtvrtfinále, kde se utká s vítězkou zápasu Hingisová - Dokičová. Dosud největším úspěchem Bedáňové byl postup do osmifinále letos v lednu na Australian Open, kde pak podlehla Sereně Williamsové. Loni v říjnu vyhrála Bedáňová první turnaj WTA v Bratislavě.