Sport

První český jezdec ve formuli 1 Tomáš Enge startoval úspěšně v italské Monze, pražská Sparta vede fotbalovou i hokejovou tabulku, čeští volejbalisté skončili na mistrovství Evropy v Ostravě na čtvrtém místě - tolik témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Dnešní sportovní rubriku nezačneme tradičně fotbalem, ale velice příjemnou informací ze světa motorismu. Neděle s datem 16. září 2001 bude natrvalo zapsána do historie českého sportu a to zásluhou pětadvacetiletého automobilového závodníka Tomáše Engeho. Ten totiž jako první Čech v dějinách absolvoval Velkou cenu mistrovství světa vozů formule 1. V italské Monze si navíc vedl velmi zdatně a v barvách stáje Prost závod dokončil na 12-té příčce.

"Pro mně bylo nejdůležitější na trati i v kokpitu samotném pracovat s elektronikou, s brzdami a se vším vlastně co k formule 1 patří, což je velice obtížné a já si myslím, že se mi to podařilo. Takže za to jsem rád. Dojel jsem do cíle ještě k tomu na dvanáctém místě, což je super. Myslím si, že mi ještě chvíli potrvá, než mi dojde co se vlastně skvělého stalo."

I přes svůj úspěšný vstup 'mezi velké chlapce', jak sám svět formule jedna nazývá, našel Enge na své jízdě nedostatky. "Drobné tam určitě byly. I krizové momenty, když jsem zkoušel přiblížit se hranici. Pořád jsem ale byl na silnici a ne mimo obrubníky či štěrk," podotkl Enge. Nejrychleji objel okruh v Monze až v samém závěru závodu. "Stále jsem zkoušel jet lépe a poslední kolo bylo super, bez chyby. Klidně bych to protáhl. Už jsem si zvykl a víc mě to bavilo," smál se ostře sledovaný jezdec. "Doufám, že to bude mít další pokračování," přál si Enge, který u Prosta nahradil zraněného Luciana Burtiho. Jako oficiální testovací jezdec by s týmem měl absolvovat i zbývající dvě letošní Velké ceny ve Spojených státech a v Japonsku. Jestli bude ještě v této sezóně závodit, by se mělo rozhodnout podle zdravotního stavu Burtiho, který se rapidně zlepšuje. "Rozhodnutí, jestli v Indianapolis pojede Tomáš nebo Luciano, padne do konce příštího týdne," uvedl šéf týmu Alain Prost. Čtyřnásobný mistr světa by se do konce října měl vyjádřit, jestli vstoupí v platnost smlouva, podle které by Enge jezdil v příštím roce stabilně v modrém monopostu francouzského týmu.


Podobně jako v dalších zemích i v České republice bylo sportovní dění v těchto dnech poznamenáno událostmi v USA. Sedmé kolo fotbalové ligy začínalo v pátek, tedy v den smutku kdy lidé na celém světě uctívali památku obětí teroristických útoků na USA. Fotbalový svaz zvolil ale jiné řešení než svaz hokejový, který se rozhodl celé extraligové kolo odložit. Více mluvčí Českomoravského fotbalového svazu Jaroslav Kovář:

"Fotbalisté nejsou žádní barbaři a rozhodně uznávají den smutku a velice ho budou uctívat. Ale samozřejmě to neznamená, že by se fotbal neměl hrát. Už FIFA vyzvala, aby fotbal po celém světě probíhal a aby se naopak dalo najevo teroristům, že neochromili svět a samozřejmě my v tomto případě postupujeme stejně jako fotbalové svazy ze zemí Evropské unie. Koordinovali jsme tento postup například s Dánskem, Rakouskem, Německem a všude v těchto zemích, kde mají v pátek den smutku se tyto fotbalové soutěže hrají."

A tak se v pátek hrál zápas Brno-Ostrava. Z hlediska bezpečnosti velmi rizikové utkání. Aby nedošlo k narušení pietní atmosféry celého dne, na chování fanoušků obou mužstev muselo dohlížet více než 300 policistů. Utkání nakonec skončilo remízou 1:1. O víkednu pak už pokračovalo sedmé kolo dalšími zápasy. Mistrovská Sparta se vzpamatovala ze šokující úvodní porážky v Blšanech 0:3 a usadila se v čele ligové tabulky. Postarala se o to sobotní výhra Sparty 2:0 nad Žižkovem, který tak spadl na čtvrté místo. Trenér Žižkova Zdeněk Ščasný k tomu uvádí

"Já musím blahopřát Spartě k výbornému výkonu. Pravda je ta, že nás Sparta takových 50 minut přehrávala a že jsme se my dostali do hry až v druhé půli. Sparta hrála výborně, agresivně, s velkým nasazením a proto vyhrála."

Před Žižkovem zůstaly Slavia a Bohemians, kteří ale své vzájemný zápas ještě měli před sebou. Tepličtí fotbalisté se zřejmě vyškrábali z krize, která je postihla v úvodu sezóny, a podruhé za sebou vyhráli. Zdolali doma Hradec Králové 4:3. Největší skok se v tomto kole povedl Drnovicím, které Blšanům přichystaly první domácí porážku sezóny 3:1. Tři body z venku si odvezla také Příbram, která přehrála Opavu 2:1. Synot získal doma jeden bod za bezbrankovou remízu s Jabloncem a stejně tak Liberec za remízu s Olomoucí 3:3. Tabulku první fotbalové ligy uzavírají nováčci z Hradce Králové a Opavy, která v sedmi zápasech získala pouze bod.


Jak už jsem uvedla, dramatické události v USA zcela upozadily start 65. ligové hokejové sezóny v České republice. Extraliga zatím trpí menším zájmem fanoušků - hokejové publikum nemá na svou hru myšlenky. Šest páetčních zápasů 2. kola navíc bylo odloženo na 27. listopadu. Asociace profesionálních klubů tak podle ředitele extraligy Stanislava Šulce rozhodla na základě kroku české vlády, která na pátek vyhlásila den smutku.

"Pokud vláda doporučí zvážit konání takovýchto akcí, tak si myslím, že jsme neměli moc o čem přemýšlet. Samozřejmě my jsme se chtěli připojit k vyjádření solidarity. Chtěli jsme to udělat jinak, chtěli jsme uctit památku těch zesnulých. Ale nevím jak bychom to mohli udělat líp než, že budeme postupovat v duchu stanoviska vlády."

3. kolo hokejové extraligy se v neděli už odehrálo podle plánu. Hokejisté pražské Sparty v něm porazili Havířov na jeho ledě 3:2 po prodloužení a figurují s osmi body v čele tabulky. Na druhém místě tabulky je trochu překvapivě Kladno, které porazilo Karlovy Vary 6:2. Na opačném pólu tabulky je bez zisku bodu Znojmo, které prohrálo ve Vsetíně 5:2. Další zápasy skončily takto Plzeň - Třinec 6:8, Pardubice - České Budějovice 5:2, Litvínov - Zlín 3:4 a Slavia Praha - Vítkovice 2:1 po prodloužení. Jednotlivé zápasy extraligy sleduje velmi pozorně trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta, který před startem extraligy vyslovil přání aby co nejvíc týmů aplikovalo agresivní, důrazný hokej, který je v mezistátních zápasech samozřejmostí.

"Myslím si, že ty zápasy, které jsme viděl, že zvládli velmi dobře rozhodčí. A věřím tomu, že jestliže udrží tento trend, to znamená hodně pískat to sekání, hákování, tak tím se potom ta hra zrychlí a zpětně přijde na to ten hráč, že musí hrát tvrdě, že protihráče musí dobruslit a ne ho hákovat a sekat holí. Takže myslím si, že ty zápasy, které jsem viděl, tak ten trend, který rozhodčí slíbili, tak dodržují. A já bych jim teď jen přál, aby to tak probíhalo celou sezónu."


Čeští volejbalisté prohráli na mistrovství Evropy ve Vítkovicích pětisetovou bitvu s Ruskem o bronzové medaile, ale čtvrtým místem obhájili své umístění z předchozího šampionátu a kvalifikovali se na příští ME 2003 do Německa. K vytoužené medaili jim přitom scházel jen krůček: nad vicemistry kontinentu z roku 1999 ve Vídni vedli 2:1 na sety, ale v pátém dějství se se přiklonilo štěstí i přesnost v úderech na stranu Rusů.