Sport

Oštěpař Jan Železný potřetí získal titul mistra a Česká republika tak v medailové bilanci obsadila na světovém ateltickém šampionátu v Edmontonu 10. místo, českou fotbalovou ligu vedou po dlouhých letech pražští Bohemians, hvězdy z NHL hrály v Třebíči hokej pro zraněného Tomáše Zelenku - to jsou témata sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Český oštěpař Jan Železný získal v neděli druhé zlato pro českou výpravu na světovém šampionátu v Edmontonu. Světový rekordman, trojnásobný olympijský vítěz a nyní i trojnásobný mistr světa prokázal psychickou odolnost, ve finále oštěpařů na mistrovství světa odrazil atak Fina Akiho Parviainena a předvedl svůj nejdelší hod za poslední čtyři roky a letos také nejlepší světový výkon - 92, 80 metrů.

"Bylo to velice těžké protože ten Aki vlastně hodil vynikající výkon 91,30 - to se prostě jen tak nehází. Proto to bylo těžké, ale zároveň musím říct, že já jsem se cítil, že prostě formu mám. Takže mě to nedostalo úplně do kolen. Já si myslím, že ten můj hod 92,80 ostatním vzal hodně ten vítr z plachet. Kdyby to bylo o pár centimetrů míň, tak tmožná by ten Aki se ještě vzpamatoval, ale takovéto výkony se neházejí prostě pořád ve velké soutěži."

Jak už jsem uvedla, Jan Železný v Edmontonu předvedl svůj nejdelší hod za poslední čtyři roky, vůbec jej však neoznačil za ideální.

"Já jsem někdy asi moc sebekritický, ale myslím, že tady jsem mohl hodit dál. Že jsme měl na těch 94, 95 metrů. Já jsem to nebyl schopný udělat v té rychlosti tu techniku dohromady. Tak teda jsem šťastný a zároveň je mi to trošičku líto."

Třetí titul mistra světa není pro oštěpaře Jana Železného znamením, aby začal pomýšlet na ukončení dlouholeté kariéry. Trojnásobný olympijský vítěz, který se světu poprvé ohlásil bronzovou medailí na mistrovství světa v roce 1987 v Římě, naopak považuje další z dlouhé řady triumfů za signál, aby i v pětatřiceti letech házel oštěpem dál.

Česká republika se díky zlaté medaili oštěpaře Jana Železného posunula po posledním - desátém - soutěžním dnu ze sedmnáctého místa na konečnou desátou pozici. Vedle Jana Železného získal zlatou medaili v Edmontonu také desetibojař Tomáš Dvořák. Jeho tréninkový partner, světový rekordman Roman Šebrle, skončil kvůli zdravotním problémům na destátém místě. Právě o této dvojici a o jejich údajně "skřípajících" vzájemných vztazích se v průběhu šampionátu objevovaly různé spekulace. Důvodem prý bylo to, že se Roman Šebrle nedokázal vyrovnat s výkony Tomáše Dvořáka. Po skončení závodu, který nakonec čeští desetibojaři dokončili jako tým, Roman Šebrle a po něm Tomáš Dvořák uvedli.

Šebrle: "Vždycky každý desetibojař nastupuje v podstatě do desetiboje, že si chce udělat osobní rekord. Já tomu souboji s Tomášem bych zas takovou váhu nedával. Protože tam je spousta jiných desetibojařů, kteří nám začínají šlapat na paty. Samozřejmě pokud to bude souboj jenom mezi námi, tak tím líp."

Dvořák:"Taková ta hodnocení, kdo je teď lepší desetibojař, mi připadají víceméně malicherná protože je to takové srovnávaní nesrovnatelného. Myslím si, že každý závod by měl každého závodníka uspokojit právě tím, že vyhrál tenhle závod a že se tím může pochlubit. A Roman se může chlubit, že je světový rekordman, já že jsem trojnásobný mistr světa. A já si myslím, že jsme tady rozhodně udělali dobrou čest české atletice, českému desetiboji."

Po návratu do České republiky Tomáš Dvořák o budoucí vzájemné spolupráci ještě doplnil toto:

"Trenér Zdeněk Váňa stále mluví o odchodu do důchodu a zatím se nenašel prakticky žádný nástupce a v současné chvíli to vypadá asi nejspíš, že se naše tréninkové kroky rozejdou. Nicméně věřím, že kamarády zůstaneme nadále. Bavili jsme se o tom s Romanem vlastně před mým odjezedem z Kanady a už jsme se domlouvali na tom, že prakticky si můžeme naplánovat stejná soustředění, budeme trénovat většinu času spolu. Nicméně každý pod nějakým vedením, zatím není úplně jasné jakým."

Ještě dodám, že podle bodů získaných za umístění v jednotlivých disciplínách obsadila Česká republika na atletickém mistrovství světa v Edmontonu dvacáté místo. Body pro českou atletiku vybojovali vedle zlatých medailistů Jana Železného a Tomáše Dvořáka ještě oštěpařka Nikola Tomečková, desetibojař Jiří Ryba, překážkář Jiří Mužík, diskařka Věra Pospíšilová a tyčkařka Pavla Hamáčková.


Fotbalovou ligu vedou po dlouhých letech pražští Bohemians, kteří ve třetím kole nejvyšší domácí soutěže porazili doma Olomouc 2:0 a ze všech kol mají plný počet bodů. Jejich trenér Vlastimil Petržela přiblížil svůj pocit.

"Pocit je to nádherný. My jsme se samozřejmě těšili a věřili jsme tomu, že se nám to povede. Pokud kluci budou pokračovat v těch výkonech ve kterých tu ligu začali, tak věřím tomu, že tu šanci nepustí."

Stejně jako Bohemians jsou stoprocentní po třech kolech ještě další dva týmy - Ostrava, která se o víkendu postarala o první jabloneckou porážku 0:3, a Liberec, který vyhrál na Spartě 2:1. Bez bodu naopak zůstaly čtyři týmy - oba nováčkové tedy Hradec Králové, který utržil na Slavii třetí debakl od svého vstupu mezi elitu 4:0, a Opava, která prohrála v Blšanech 4:2. Nulu mají také dva týmy s pohárovými ambicemi: Příbram podlehla Synotu Staré město 0:2 a Teplice prohrály s Drnovicemi 0:2. Pro obě tato mužsvta je nula v kolonce bodů zahanbením. V obou klubech měli v minulém týdnu hráči pohovor s trenérem a vedením, ovšem ke zlepšení nedošlo. A ještě jeden výsledek: Viktoria Žižkov zvítězila v Brně 3:1.


Více než půldruhého miliónu korun zatím vynesla charitativní akce ve prospěch zraněného třebíčského hokejisty Tomáše Zelenky, který je po úrazu z loňské sezóny odkázán na invalidní vozík. Ve prospěch postiženého hráče uspořádal třebíčský odchovanec a současný útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš benefiční utkání, v němž hvězdy z NHL hrály před 4500 diváky s Horáckou Slavií Třebíč nerozhodně 10:10. Akci zhodnotil Patrik Eliáš takto.

"Spokojenost je toprocentní. Ta hlavní událost - to bylo to, abychom vytěžili co nejvíce peněz pro vyléčení a rehabilitace pro Tomáše, to se nám povedlo, a já jsem strašně vděčný těm klukům. Sice nás přijelo méně, ale myslím si, že je to skvělá parta tady a bylo vidět, kteří kluci se k tomu postavili správně, tak jak by měli, a já jsem jim za to strašně moc vděčný."

Tomáš Zelenka, který sledoval utkání z vytápěné místnosti v rohu zimního stadiónu, vjel na ledovou plochu na invalidním vozíku po druhé třetině. Zraněného hokejistu pozdravili hráči obou týmů a pak Zelenka převzal z rukou Patrika Eliáše v kufříku něco přes jeden a půl milionů korun v hotovosti.

"Divákům i hráčům bych chtěl za všechno moc poděkovat a vzkázal bych jim, že udělám všechno pro to, abych se na ty nohy zase postavil."