Sport

Dnešní sportovní rubriku pro vás připravil Zdeněk Vališ.

Čeští kanoisté si odvážejí ze světového šampionátu v polské Poznani dvě stříbrné medaile. Pro tu první si dojel na kilometrové trati Martin Doktor, největší hvězda české rychlostní kanoistiky. Ve finále byl rychlejší pouze Andreas Dittmer z Německa. Druhé stříbro vybojovala v závodě na 200 metrů posádka čtyřkánoe Netušil, Fuksa, Kožíšek a Břečka, a to přesto, že musela startovat v pozměněném složení. Karel Kožíšek k závodu Českému rozhlasu řekl: Závod čtyřkanoí se jel v neděli. Česká výprava měla na ten den připravena ještě další želízka v ohni. Ta už ale nevyšla. Martinu Doktorovi unikly skutečně o fous dvě medaile na trati 200 a 500 metrů. V obou případech byl shodně čtvrtý a stejného umístění dosáhla na dvousetmetrové trati česká deblkanoe.


A u vody ještě zůstaneme. Na mistrovství světa veslařů ve švýcarském Lucernu získal skifař Michal Vabroušek bronzovou medaili a neobhájil tak titul mistra světa v kategorii lehkých vah. Může ho takový výsledek uspokojit? Mistrovství světa sledovalo v Luzernu několik desítek tisíc diváků, což je pro znalce českých poměrů, co se týče veslování, něco neuvěřitelného. A diváci aplaudovali i dalšímu českému závodníkovi. Legendární skifař Václav Chalupa vybojoval stejně jako Michal Vabroušek na dvoukilometrové trati bronzovou medaili. Chalupa jel ve finále Mistrovství světa už podesáté. Je čtyřnásobným vicemistrem světa a získal i stříbrnou medaili na olympiádě v Barceloně. Zatím ale marně čeká na metu nejvyšší. V sobotu ho od světového titulu dělilo půl vteřiny.


Nejvyšší fotbalová soutěž pokračovala o víkendu 5. kolem a rozpoutala se v něm nevídaná bitva o čelo tabulky. Na první příčku se mohlo do dalšího kola, které se bude kvůli reprezentační přestávce hrát až za dva týdny, dostat celkem pět týmů. Ale začněme po pořádku. První aspirant Bohemians hostily Drnovice. Výhru 1:0 a zisk tří bodů si ale klokani zajistili až ve třetí minutě prodloužení normální hrací doby. A co na to šťastný střelec Pavel Mareš? Nastavovalo se rovněž na hřišti dalšího aspiranta na první příčku, v Liberci, kde hrál nováček soutěže mužstvo Opavy. V tomto případě ale prodloužení pomohlo hostům, kteří do té doby prohrávali 0:1. V posledních vteřinách se jim podařilo vyrovnat. Liberec tak ztratil dva body a naopak Opava si pomohla vůbec k prvnímu bodu v soutěži. Do čela tabulky se od prvního kola vehementně dere také Viktoria Žižkov. Tu čekal souboj na Slovácku s obávaným a nevyzpytatelným Synotem Staré Město. Nakonec se však Žižkováci radovali ze tří bodů po vítězství 1:0. Čtvrtý z aspirantů na vedení -Ostrava - hostil dalšího nováčka - Hradec Králové. Domácí sice splnili roli horkého favorita a zvítězili 1:0, ale o výsledek se jak hráči, tak diváci museli obávat až do konce. Východočeši se představili jako velmi houževnatý soupeř a často Ostravákům nepříjemně zatápěli.

S velkým zájmem bylo očekáváno utkání Slavie v Teplicích. Ta ještě na teplických Stínadlech nikdy nevyhrála. Navíc domácí slibovali, že v právě v utkání se Slavií přijde zlom v jejich dosavadní tristní bilanci. Teplice, které všichni odborníci tipovali před zahájením soutěže na boj o příčky v horní polovině tabulky, zatím všechna čtyři předchozí utkání prohrály a dokonce nevstřelily ani jeden gól. Ke zlomu skutečně došlo. Už v osmé minutě vedly Teplice 1:0 a měly řadu dalších příležitostí. Slavia se vymanila z defenzívy až v posledních dvaceti minutách utkání. A to jí stačilo, aby si dvěma góly Tomáše Doška zajistila první vítězství na teplické půdě v poměru 2:1. V čem spatřuje příčiny porážky autor jediné a vůbec první teplické branky Radek Divecký? Tolik teplický útočník Radek Divecký. Ale pojďme zpět k uplynulému víkendu. Chytit se letos zatím pořádně nemůže ani český mistr Sparta Praha. Na Letnou přijel v 5. kole ambiciózní celek z Příbrami. A mistra pěkně potrápil. Sparta zvítězila 1:0, ale byl to vlastně jen povinný zisk tří bodů po nemastném neslaném výkonu. Další dvě utkání přinesla tyto výsledky: Blšany- Olomouc 3:1 a Brno - Jablonec 2:0. A jak tedy vypadá čelo tabulky? Se ziskem dvanácti bodů se na něm usadila trojice pražských týmů v pořadí Bohemians, Viktoria Žižkov a Slavia. 12 bodů má i čtvrtá Ostrava.


V Brně s konala Velké cena České republiky silničních motocyklů. Španěl Elias, Japonec Harada a Ital Rossi vyhráli jednotlivé obsahové třídy. Do světové elity ve třídě do 125 kubických centimetrů se dostali Jakub Smrž a Jaroslav Huleš. Obsadili výborné 6. a 7. místo. Odměnou je jim deset a devět bodů do celkové klasifikace Mistrovství světa. Šestá pozice Jakuba Smrže je historicky nejlepším umístěním českého jezdce na Masarykově okruhu a vzájemný boj obou českých závodníků o tuto pozici patřil bezesporu k vrcholům letošní Velké ceny. V souboji, jak potvrzuje Smrž si nic nedarovali...

Hlavně poslední kolo boj trval až na cílovou pásku.

Velká cena České republiky, desátý závod Mistrovství světa, byla vrcholem domácí motocyklové sezóny. V tropické teplotě 35 stupňů sledovalo v Brně tři hlavní soutěže více než 60 tisíc diváků.


I po 4.kole předkvalifikace na Mistrovství Evropy 2003 si čeští basketbalisté udrželi neporazitelnost a jsou v čele skupiny B. V neděli večer zdolali zaslouženě Slovensko 93:71 a už po prvním střetnutí odvetné části soutěže si zajistili postup do další fáze bojů o evropský šampionát. Ve středu ještě hrají v Portugalsku a předkvalifikaci zakončí v sobotu duelem s Lucemburskem.


Na dvorcích newyorského Flushing Meadows vládla po víkendu mezi českými hráči pohodová atmosféra. Z třetího kola kvalifikace postoupili rovněž Vacek a Gerši. V hlavní soutěži posledního grandslamového turnaje roku se tedy nakonec objeví celá dvanáctka českých tenistů - osm mužů a čtyři ženy.