Sport

Pavel Nedvěd je po přestupu z Lazia nejdražším českým fotbalistou, český tenisový pár Jiří Novák a David Rikl nezvládl ve finále Wimbledonu udělat poslední krok k zisku prvního grandslamového titulu v historii mužské čtyřhry českého tenisu, čeští duatlonisté vyhráli na mistrovství Evropy závod štafet - to jsou témata sportovní rubriky Kateřiny Brezovské.

Nejlepší český fotbalista posledních let Pavel Nedvěd mění působiště. Jeho dosavadní zaměstnavatel Lazio Řím jej po pěti letech prodal do slavného italského týmu Juventusu Turín. Ofenzívní záložník a kapitán české fotbalové reprezentace se přitom stal nejdražším českým fotbalistou. Turínský Juventus se rozhodl za něj zaplatit částku blížící se ke 40 miliónům dolarů, tedy asi 1,5 miliardě korun. Pavel Nedvěd tak trumfne lednový přestup Tomáše Rosického ze Sparty Praha do Borussie Dortmund za 25 miliónů marek více než třikrát. Pavel Nedvěd si v Laziu Řím vydobyl výjimečnou pozici a byl takřka nepostradatelným článkem týmu. Šéf římského klubu Sergio Cragnotti si jeho služby před třemi týdny pojistil novou smlouvou až do roku 2006. Už tehdy se však nahlas mluvilo o velkém zájmu Juventusu o českého fotbalistu a také o tom, že vedení Lazia uvažuje o prodeji Nedvěda protože potřebují peníze. Potvrdil to Nedvědův manažer Zdeněk Nehoda.

"Pavel byl do poslední chvíle rozhodnutý, že zůstane v Laziu. Taky proto se prodloužila smlouva. Ale potom jak se dozveděl, že prezident Cragnotti jedná s Juventusem o jeho přestupu a dostal konkrétní nabídku, tak se nakonec rozhodl pro Juventus protože chce hrát v mužstvu, které má o něj zájem a Lazio tím, že jednalo o jeho přestupu tak nakonec nepotvrdilo, že by o něj mělo eminentní zájem."

"Jsem rád, že jsem v sobě našel sílu a udělal to", komentoval podepsání pětileté smlouvy Pavel Nedvěd, který by si měl v novém působišti přijít podle odhadů na čtvrt miliardy korun ročně. V Laziu by ročně dostával 126 milionů korun. "Jen kvůli penězům bych ale neodcházel", řekl Nedvěd. Uvedl, že si myslel, že v Laziu zůstane, ale cítil, že ho chtějí prodat. "Ztratil jsem ke klubu důvěru" dodal český fotbalista, který měl k Laziu velmi dobrý vztah.

"Tam jsem odehrál pět krásných let a určitě se k nim vždycky budu rád vracet. Ale udělal jsem tohle rozhodnutí a už to nemůžu vzít zpátky. Vůbec toho nelituju a těším se na novou zkušenost a určitě udělám maximum pro to, aby Juventus příští rok něco vyhrál."

Jak Pavel Nedvěd dále uvedl, Juventus je jeho poslední velký fotbalový sen. V nové sezoně bude nejlepší tým Itálie, může vyhrát úplně všechno, i Ligu mistrů.

"Já myslím, že Juventus bude mít - po těch nákupech co udělali - letos velice kvalitní mužstvo, což bylo při mém rozhodování nejdůležitější a myslím, že s Juventusem budu mít velkou šanci. Oni už tři roky nevyhráli, tak se budou snažit to změnit. Juventus je absolutní špička ve světové kopané a sen každého fotbalisty je hrát za Juventus, Real Madrid anebo Manchester. Mně se to povedlo a cítím to jako takové ohodnocení mé práce, ale čeká mně ještě spousta práce a myslím si, že bych se mohl ještě zlepšit. Uvidíme co můžu dát já Juventusu a Juventus mně."

Nejvíce litovali odchodu Nedvěda jeho římští fanoušci. Jakmile se v Římě provalilo, že Nedvěd opouští Lazio, vzali tréninkové centrum klubu útokem. Na budovy, kde sídlí klubová honorace, házeli kamení. Podle agentury AP jich pak dvě stovky obléhaly dům prezidenta klubu Sergia Cragnottiho. U jeho vily zapálily ohně a na zeď nastříkaly nápis "Nesahej na Nedvěda". "Jsem zdrcený, v Laziu končím," reagoval na běsnění příznivců Cragnotti. Později ale bylo oznámeno, že ve funkci setrvá do podzimu.


Čeští tenisté si na vítězství ve wimbledonské čtyřhře musejí ještě počkat. Tenisový pár Jiří Novák a David Rikl nezvládl totiž ve finále Wimbledonu udělat poslední krok k zisku prvního grandslamového titulu v historii mužské čtyřhry českého tenisu. V přerušovaném utkání podlehl ve čtyřech setech Američanům Johnsonovi a Palmerovi. Finále se začalo hrát v sobotu, ale za stavu 4:4 v prvním setu hráče z kurtu vyhnal déšť. Podle obou českých tenistů jim déšť na klidu nepřidal. Zápas se pak dohrál v neděli. David Rikl ho zhodnotil takto.

"Zklamání samozřejmě trošičku na jednu stranu je, ale na druhou stranu jsme byli ve finále a je to pro nás obrovský úspěch a myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Škoda toho čtvrtého setu, kde jsme nevyužili dva setboly a ve zkrácené hře jsme přišli o celý zápas. Bohužel se tedy nepodařilo a tak věříme tomu, že snad příště ještě nějaké grandslamové finále bude."

Na slavný centrální dvorec se kvůli dešti a změněnému programu Novák s Riklem nedostali. "Myslím, že ten rozdíl je malinký. Jednička je stejně velká jako centrkurt. Jsem rád, že se to dohrálo, protože počasí bylo hodně špatné," dodal Rikl.


Čeští duatlonisté vyhráli na evropském šampionátu v portugalské Mafře v závodu štafet historicky první zlatou medaili. Český tým ve složení Štěpán Chroustovský, Petr Minařík a Daniel Fekl triumfoval na tratích 2,5 km běhu a 8 km jízdy na kole před Španělskem a Portugalskem. Podle generálního sekretáře českého triatlonového svazu Václava Marka jde o potvrzení kvality českého duatlonu.

"Je to druhý zlatý výrazný úspěch v této sezoně a myslím si, že po zlaté medaili Filipa Ospalého v Karlových Varech se i duatlonisté důstojně přihlásili a udělali skvělý vstup do nového tisíciletí."

Na prvním úseku si velmi dobře vedl Štěpán Chroustovský, sedmý z individuálního závodu, který po druhém běhu předával štafetu na vedoucí pozici. Podle něj se českým sportovcům dařilo i díky výborné atmosféře v týmu.

"Já si myslím, že jsme kamarádská parta, že tady jeden druhému pomáháme. Ať už se jedná o mladé holky, o juniorky, juniory. Mezi muži si také pomáháme. Měli jsme tady takové malé technické problémy s kolama, takže jsme si navzájem půjčovali kola na ty štafety. Vůbec není žádný problém. Pokud můžu srovnávat s atmosférou před čtvrnácti dny na mistrovství Evropy v triatlonu v Karlových Varech, je to obdobné. Ten triatlon je také skvělá parta. Tady jsme se sešli i veteráni. Prostě všichni táhnem za jeden provaz. Určitě ta vzájemná spolupráce nám svědčí."